ansvsa

Declarații controversate cu privire la cantitatea de pesticide din portocale. ANSVSA dezmite zvonul potrivit căruia s-ar fi înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide.

Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş în data de 13.02.2016, din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş (localităţile: Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung), pentru a verifica posibilitatea existenţei unor depăşiri ale limitelor admise de reziduuri de pesticide în aceste fructe. Probele au fost trimise, în aceeaşi zi, către Laboratorul Naţional de Referinţă din Bucureşti, pentru a fi analizate, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Rezultatele analizelor, finalizate astăzi, 15.02.2016, arată că nu se înregistrează depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

În perioada 01.01.2016 - 14.02.2016, laboratoarele acreditate specializate din cadrul reţelei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au recepţionat, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, 416 probe din produse alimentare de origine nonanimală. La acestea se adaugă 34 de probe prelevate la sfârşitul anului 2015 şi pentru care s-au eliberat buletine de analiză în anul 2016.

Din totalul celor 450 de probe recepţionate, pentru 403 au fost eliberate buletine de analiză, iar pentru 47 se aşteaptă  rezultatele.

Probele au fost recoltate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat produse de origine nonanimală care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide (reziduuri de insecticide, erbicide, fungicide, raticide etc., substanţe care se utilizează în diferite etape de obţinere a produsului destinat consumatorului final (însămânţare, cultivare, transport, depozitare), se arată în comunicatul ANSVSA.

Menţionăm câteva dintre fructele şi legumele din care au fost prelevate şi analizate probe în anul 2016: portocale, mandarine, lămâi, struguri, banane, grapefruit, dovlecei, rodii, morcov, ardei, fasole, salată verde, castraveţi, mere, roşii, varză, pomelo.

La toate probele, pentru care s-au eliberat buletine de analiză, nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.