Pentru că adesea consumăm în combinație medicamente și/sau suplimente alimentare cu unele plante, este bine să știm dacă aceste mixuri ne vor ajuta sau, din contră, vor dăuna stării noastre de sănătate.
Cum vă spuneam în prima parte a acestui articol – https://www.observatorulph.ro/sanatate/2695003-ce-combinatii-de-medicamente-plante-si-suplimente-alimentare-ne-pot-afecta-sanatatea – în general medicamentele interacționează cu unele plante și acest proces poate face ca un medicament să fie mai puțin eficient sau dimpotrivă, să aibă o acțiune amplificată, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate.
În episodul de astăzi vom afla ce efecte are combinarea unor medicamente cu plante mai des folosite ca: ginsengul, ghimbirul, echinacea, grapefruitul sau scorțișoara.
Dr. Mihai Alin Scarlat, medic primar Boli Interne, Doctor în Științe Medicale, director al Spitalului AS MEDICA Bucov, Monica Tohăneanu, psiholog și Larisa Drăgoescu, farmacist la Carpatica Plant Extract, au studiat aceste aspecte de care ne lovim tot mai des.
“Substanțele din plante, suplimente alimentare, unele alimente, alcoolul sau medicamente, consumate împreună în decursul aceleiași perioade, pot determina reacții diverse în organism. Pot crea o starea de rău sau de oboseală, lipsa eficienței unui medicament care până atunci funcționa sau o senzație de energie exagerată.
Așadar, am decis că merită să cercetăm aceste reacții cu beneficiile lor, dar și cu potențialele efecte secundare. Astăzi ne referim la câteva dintre cele mai uzitate plante în obiceiurile de consum ale românilor și interacțiunea lor cu medicamente recomandate pentru unele dintre cele mai des întâlnite afecțiuni.“, precizează Dr. Alin Scarlat
GINSENG (CHINEZESC sau COREAN)/(Panax ginseng) poate interacționa cu:
– Medicamente antidepresive (Fenelzina) din grupa inhibitorilor MAO (pot provoca episoade maniacale sau cefalee severă);
– Medicamente anticoagulante (Warfarina), crescând riscul de hemoragii sau micșorând eficacitatea;
– Medicamente hipotensoare, putând crește tensiunea arterială;
– Ginsengul când este luat împreună cu medicamente anticoagulante, poate cauza hemoragii, putând crește efectele warfarinei, heparinei.
– Consumul cafeinei și ginsengului simultan crește riscul suprastimulării și provoacă disconfort la nivel gastrointestinal.
– Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), crescând efectele acestora;
– Împreună cu medicamentele pentru diabet zaharat, poate scădea prea mult nivelul zahărului din sânge sau al insulinei.
– Împreună cu corticosteroizii şi estrogenii are efect de potenţare.
GHIMBIRUL (Zingiber officinale) poate interacționa cu:
– Medicamente hipotensoare, putând duce la scăderea bruscă a tensiunii;
– Medicamentele pentru diabet, putând crește nivelul de insulină și / sau scădea glicemia;
Ghimbirul sau suplimentele care conțin ghimbir, când sunt luate împreună cu medicamente anticoagulante, pot cauza hemoragii.
– Sulfaguanidina, grupa antibacteriene sintetice, sulfamide, crescând absorbţia, respectiv concentraţia plasmatică cu risc de supradozare.
ECHINACEA (Echinacea purpurea) poate interacționa cu:
– Cafeina încetinind metabolismul; totodată modifică activitatea citocromului CYP 450, influenţând eficacitatea şi siguranţa medicamentelor metabolizate pe această cale.
GRAPEFRUIT (Citrus paradisi) poate interacționa cu:
– Medicamente anxiolitice: Xanax (benzodiazepine), buspirona;
– Medicamente antidepresive, precum Bupropion(Elontril), Lurasidone, Buspiron(Spitomin) Sertralin(Zoloft) (inhibitori selectivi ai reutilizării serotoninei);
– Medicamente antivirale: Saquinavir mesilate (inhibitor de proteaze);
– Medicamente antiaritmice cardiace: Cordarone (amiodarone), Chinidina; combinația dintre sucul de grapefruit și amiodarone și dronedarone poate fi în mod particular periculoasă. Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Farmacologie Clinică a arătat că în cazul administrării amiodaronei cu suc de grapefruit, concentrația medicamentului crește cu 84%.
– Medicamente pentru maladii cardiace, accident vascular cerebral, anticoagulante:), anisindiona, dicumarol;
– Medicamente imunosupresoare: Cydosporina;
– Medicamente pentru epilepsie: Tegretol (carbamazepină);
– Medicamente pentru cancer: Tamoxifen, Vincristine, vinblastine, infosfamide, etoposide, cyclofosfamide;
– Medicamente pentru tuse, răceală: Dextromethorphan;
– Medicamente pentru SIDA-HIV: Norvir (ritonavir inhibitor de proteaze), Viracept (nelfinavir, inhibitor de proteaze);
– Medicamente antihipertrofice prostatice: Proscar (finasteride dudasteride, duagen);
– Medicamente pentru boli de inimă, hipertensiune arteriala, blocanți ai canalelor de calciu: Plendil (felodipine), Verapamil (inhibitor al canalelor de calciu), Adalat (nifedipină, inhibitor al canalelor de calciu). Medicamente destinate controlului tensiunii arteriale, precum felodipină, nifedipină, losartan, eplerenonă, au efecte diferite atunci când sunt combinate cu sucul de grapefruit, concentrația acestora în sânge putând să crească sau să scadă.
– Medicamente pentru disfuncții erectile: Viagra (sildenafil), Cialis (tadalafil);
– Medicamente pentru hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitor (statine ce inhiba biosinteza LDL-colesterol, ApoB și a fractiunilor non HDL). Aceste medicamente, deși echilibrează nivelul lipoproteic, pot avea efecte asupra țesutului muscular. Grapefruitul crește nivelul în sânge a statinelor utilizate în tratamentul colesterolului, existând riscul apariției unei afecțiuni numită rabdomioliză sau distrugerea țesutului muscular. Un studiu britanic a arătat că un singur pahar de suc de grapefruit crește nivelul în sânge a statinelor simvastatin și lovastatin cu 260%.
– Medicamente pentru astm și emfizem: teofilina, aminofilina;
– Medicamente antialgice: Codeina (narcotic);
– Medicamente antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol (antifungic). Unele medicamente folosite în tratamentul infecțiilor pot, de asemenea, interfera cu grapefruit-ul. Un astfel de exemplu este eritromicina, un medicament foarte des utilizat împotriva infecțiilor bacteriene. Și în acest caz, combinația cu sucul de grapefruit determina o concentrație mai mare a eritromicinei, cu peste 80%.
– Medicamente hormonale: estradiol;
– Medicamente stimulente: cafeina, efedrina;
– Medicamente anticoncepționale.
Anumite medicamente pentru tratamentul durerii. Fentanyl, Oxicodonă, Colchicina interferează cu sucul de grapefruit, rămânând o perioadă mai lungă de timp în corp.
– Alte categorii de medicamente care nu ar trebui să fie combinate cu grapefruitul sunt: unele antihistaminice (fexofenadina), corticosteroizi folosiți în tratamentul bolii Crohn.
Autoritățile medicale nu au identificat cu exactitate substanța conținută de grapefruit resposabilă de producerea acestor interacțiuni. Furanocoumarin, o substanță care blochează enzimele implicate în absorbția medicamentelor, pare a fi însă vinovatul principal. Această substanță este întâlnită și în alte citrice, precum portocalele de Sevilia. Grepfruitul nu interacționează direct cu medicamentele. În schimb, acesta acționează asupra enzimei CYP3A4, care reduce absorbția anumitor medicamente. Când are loc acest blocaj, medicamentele trec ușor în fluxul sanguin, iar în anumite cazuri o concentrație mare a acestor substanțe poate fi periculoasă. Efectul toxic poate determina complicații la nivel hepatic, renal sau cardiac. Pentru a ajunge la această situație nu este nevoie de o cantitate mare de suc de grapefruit. Un pahar este suficient pentru a determina o scădere cu 47% a funcției de reglare enzimatică. Iar efectul este resimțit chiar și după 24 de ore de la ingerarea sucului de grapefruit.
GUARANA (Paullinia cupana)
– poate potența acțiunea medicamentelor anticoagulante cum ar fi warfarina și poate avea efecte negative (dureri de cap), dacă este utilizată împreună cu inhibitori MAO.
LEMNUL DULCE (Glycyrriza glabra)
– Glicirizina din lemnul dulce poate reduce eficacitatea anumitor medicamente, cum ar fi ciclosporina /imunosupresoare.
– glicozidele cardiace- glicirizina împreună cu Digoxin (medicament utilizat pentru tratarea afecțiunilor cardiace) are efect de potenţare a acţiunii, prin creşterea sensibilităţii miocardului; poate provoca bătăi neregulate ale inimii sau chiar un atac de cord. Glicirizina poate fi de asemenea periculoasă, dacă un pacient are hipertensiune arterială.
– Corticosteroizii şi diureticele tiazidice– potenţează acţiunea lemnului dulce.
SCORȚIȘOARA DE CEYLON (Cinnamomum zeylanicum) poate interacționa cu:
– Medicamente pentru tratarea diabetului;
– poate crește riscul de leziuni hepatice atunci când este consumată împreună cu medicamente ce afectează ficatul (statine, antibiotice etc.).
“Multe produse vegetale interacționează cu glicoproteina P (P-gp), care este un transportor de eflux. P-gp intestinală scade biodisponibilitatea orală și concentrațiile plasmatice ale unor medicamente, acționând sinergic cu izoenzimele CYP intestinale. P-gp inhibă traversarea de către substanța medicamentoasă a anumitor bariere (ex: bariera hematoencefalică). Inhibiția P-gp favorizează traversarea acestor bariere de către substanța medicamentoasă. Un studiu care a analizat influența inhibitorilor de P-gp din mai multe produse vegetale, cu posibilă acțiune în terapia cancerului, a arătat că produsele vegetale ce conțin flavonoide (Zuccagnia punctata, Ginkgo biloba, Ruta graveolens, Kaempferia galanga, Aesculus hippocastanum), alcaloizi (Corydalis yanhusuo, Lobelia inflate, Erythroxylum rotundifolium, Stephania cepharantha) și terpene (Zanthoxyli fructus, Glycyrrhizae radix) au dovedit acțiune inhibitorie asupra P-gp, putând astfel influența absorbția medicamentelor anticanceroase.
Salicilații din produse vegetale ca Salix sp (salcie) sau Filipendula ulmaria (crețusca) pot deplasa Warfarina de pe proteinele plasmatice, determinând creșterea reacțiilor adverse ale acesteia. De aceea, această asociere trebuie evitată.
Cele mai multe interacțiuni de ordin farmacocinetic apar în etapa de metabolizare a medicamentelor. Cele mai multe enzime implicate în faza I de metabolizare a medicamentelor aparțin unui complex enzimatic, cunoscut sub denumirea generică de citocrom P450. Dintre acestea cele mai importante sunt subfamiliile CYP1A, CYP2C și CYP3A. Fiecare dintre aceste enzime metabolizează anumite medicamente și pot fi induse, dar și inhibate de anumite substanțe chimice:
Subfamilia CYP1A este responsabilă de metabolizarea unor medicamente precum paracetamol, anticoagulante orale și cafeină. Studii clinice au raportat inhibiția CYP1A2 cu până la 36% de către suplimentele alimentare care conțin Echinaceea.
Subfamilia CYP2C (CYP2C8, CYP2C9 și CYP2C19), este responsabilă de metabolizarea unor medicamente precum anticoagulantele orale, antiinflamatoare nesteroidiene, antidiabetice orale, etc. Un studiu clinic pe voluntari sănătoși care a presupus administrarea de omeprazol și un extract de Ginkgo biloba a arătat că transformarea omeprazolului în 5-hidroxiomeprazol a scăzut cu 67,5%. Autorii au elaborat ipoteza conform căreia extractul de Ginkgo biloba funcționează ca inductor enzimatic asupra CYP2C19.
Subfamilia CYP3A este responsabilă de metabolizarea a aproximativ 70% din medicamente cum ar fi: benzodiazepine, glicozide cardiotonice, antivirale, anticoagulante orale, etc.“, explică Dr. Alin Scarlat.
Dintre interacțiunile farmacodinamice supliment alimentar – medicament, cele mai importante sunt cele cu consecințe asupra coagulării sângelui (anticoagulante). Anticoagulantul cumarinic cel mai folosit este warfarina. Acenocumarolul este un alt anticoagulant. Warfarina și acenocumarolul au același mecanism de acțiune și amândouă au indice terapeutic mic. Warfarina este intens studiată și monitorizată pentru că produce frecvent reacții adverse. Hemoragiile provocate de supradozarea anticoagulantelor, ca și accidentele trombotice determinate de subdozare, pot fi fatale. De asemenea, hemoragii pot apărea și atunci când la medicamentele antitrombotice se asociază alte produse care cresc riscul hemoragic. Multe suplimente din plante conțin substanțe cu acest risc.
O meta-analiză care a arătat interacțiunile dintre warfarină și principiile vegetale din 38 de plante medicinale, a clasificat interacțiunile după mai multe criterii. După severitatea consecințelor, interacțiunile soldate cu sinergism au fost considerate majore (moarte, sângerări majore care au determinat stoparea tratamentului cu heparină), moderate (creșteri ale INR cu mai mult de 1,5 unități sau la valori peste 5, necesitând ajustarea dozei de warfarină), minore (creșteri ale INR nu mai mult de 5, fără a necesita modificări de doze), și nesemnificative. În cazul interacțiunilor foarte probabile și probabile autorii recomandă evitarea asocierii, iar pentru celelalte sunt de părere că se pot face numai cu monitorizarea parametrilor coagulării.
Interacțiunile dintre warfarină și plante susținute de dovezi clinice, sunt:
Cu interacțiuni foarte probabile: Merișor (Vaccinium macrocarpon) cu consecințe majore și Sunătoarea (Hypericum perforatum) cu consecințe majore;
Cu interacțiuni probabile: Soia (Glycine max Merr.), Salvia chinezească, Ghimbir (Zingiber oficinale Roscoe), Angelica chinezească (Angelica sinensis) cu consecințe moderate;
Cu interacțiuni posibile: Mușețel (Matricaria recutita), Cannabis (Cannabis sativa L), Ginkgo (Ginkgo biloba), Usturoi (Allium sativum), Goji (Lycium barbarum) cu consecințe majore.
Femeile care iau contraceptive, trebuie să știe că acestea scad nivelul de acid folic din sânge.
Acestea sunt doar cele mai des semnalate interacţiuni între medicamente și plante, suplimente alimentare cu conţinut de plante sau microelemente cu potenţial mare de modificare a efectelor medicamentelor.
Referitor la aminoacizi, rolul acestora în sinteza proteinelor este esenţial, însă trebuie să cunoaștem toate efectele și consecinţele administrării necontrolate a suplimentelor alimentare cu conţinut de aminoacizi; de exemplu, administrarea triptofanului necesită asocierea complexului vitaminic B într-o formulă echilibrată (de la 50 până la 100 mg de vitamine Bl , B2 și B6 ).
În episodul următor, cu ajutorul acelorași specialiști, vom afla de ce produsele lactate pot întârzia absorbția anumitor antibiotice, provocând eșecul tratamentului pentru infecții sau de ce nu trebuie consumat alcool când luăm anumite antibiotice, sau când sarea de bucătărie poate provoca hipertensiune arterială și afectarea inimii.