Este de 20 de ani medic internist la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Spune că nu ar lăsa niciodată acest spital pentru o clinică privată, un mare centru universitar sau o unitate spitalicească din afara țării. Mihaela Brătulescu este uimită de atitudinea pe care o au tinerii care au intrat, anul acesta, la Medicină și se gândesc deja unde să plece din țară. „Mi-aș pune întrebarea, în locul lor, de părinții și bunicii noștri cine va mai avea grijă cu o astfel de mentalitate?”, spune medicul de la SJU Ploiești.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti au fost 3.844 de candidaţi înscrişi pentru 1.625 de locuri scoase la concurs. O veste bună, am spune, dat fiind deficitul de medici cu care se confruntă foarte multe spitale.
Citește și: Posturi blocate în Sănătate. Dr. Anca Miu, director Spitalul de Pediatrie Ploiești: „Avem nevoie de medici pediatri, urgentiști și oftalmologi pentru copii” – VIDEO
SJU Ploiești, cel mai mare spital din Prahova, duce lipsă mare de medici specialiști pe foarte multe secții. De la cardiologi, anestezisti, neurologi, dar și medici specialiști în boli interne, hematologie sau medicină de urgență. Periodic, locurile sunt scoase la concurs, însă nu se ocupă. „Cei tineri sunt atrași de mirajul străinătății, iar medicii pe care i-am avut, unii au plecat tot în străinătate, pe bani mai mulți și condiții mai bune de lucru”, spunea, în urmă cu ceva vreme, managerul SJU PLoiești, medicul Bogdan Nica.
La sesiunea din iulie a examenului susținut la facultățile de medicină, concurența a fost una fără precedent. Numai că, dezamăgire, foarte mulți dintre viitorii studenți nu au de gând să rămână în țară după finalizarea studiilor. Vor bani mai mulți și să lucreze în spitale dotate cu aparatură ultra-modernă. Sau în clinici private, unde volumul de muncă și răspunderea nu sunt așa mari ca într-o unitate de urgență.
Citește și: Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău
Afectată de o asemenea realitate este și Mihaela Brătulescu, medic specialist boli interne în cadrul SJU Ploiești. E dezamăgită de ceea ce se întâmplă, mai ales când, povestește aceasta, „mă sună aparținători, culmea medici, dar prin spitale din alte țări, să mă întrebe cum se simt rudele lor. Simt o mare frustrare fiindcă oamenii aceștia puteau avea grijă aici, în țară, de bolnavii (atât de mulți la număr) pe care îi avem.
Nu e totul roz, dar aș vrea să întreb un proaspăt intrat acum , în iulie, la Medicină, care deja are în plan să profeseze în străinătate: dacă plecăm cu toții, de părinții și bunicii noștri cine va mai avea grijă? Unde vom ajunge cu o astfel de mentalitate? Aș vrea ca tinerii intrați la facultăți de profil să înțeleagă cât de gravă este problema lipsei medicilor la noi, la ora actuală. Și să cântărească bine totul”, a precizat medicul Brătulescu.
Aceasta a mai menționat faptul că, la momentul de față, secția de Boli Interne a SJU Ploiești duce lipsă de medici specialiști. Organigrama prevede 8, noi suntem 6. E foarte greu, mai ales că avem 74 de paturi pe secție (cazuri grave și foarte grave) și sunt aproape toate ocupate”, a mai spus medicul internist.
Doamna doctor are dreptate. Și, cei care pleacă să profeseze în alte țări ar trebui să-și plătească mai întâi studiile (facultate, rezidențiat), măcar parțial. Totul e dirijat împotriva binelui României. Din fericire, nu îngăduie Dumnezeu tot răul pe care ni-l doresc alții.
Trist și adevărat comentariul distinsei doamne doctor! Dintotdeauna și în toate societățile doctorul a fost unul dintre stâlpii principali ai comunității. Caci ce individ ori societate a putut funcționa pe ” modul bolnav”?! Cum de lumea aceasta” modernă” a distrus toate aceste legături și ierarhii dovedite de secole atât de necesare pentru propășirea unui neam/ comunități?! Evident că acești tineri studioși, deștepți,tenace nu mai au capacitatea să își înțeleagă menirea și nu se pot ridica mai sus de individuale interese meschine ( bani, poziție profesionala, traiul înarea metropolă etc). Prin aceasta atitudine au căzut de pe înaltul piedestal pe care stăteau încă de pe vremea lui Hipocrate. Au mai rămas puțini printre ei. Și eu am întâlnit zilele acestea, in târgul nostru mic,o doamnă doctor ,chirurg plastician – Dr Ene. O profesionista cu inima mare! Sunt convinsă că ar fi putut să pună botox și silicoane și fese in orice renumită clinică pentru VIP- uri din capitală sau oriunde ,iar pentru asta ar fi fost plătită de ” beneficiare” cu mulți arginți! Și totuși a preferat să rămână în orășelul nostru mic sa îngrijească cu pricepere și abnegație, pe cei arși, pe cei răniți în accidente,cu mâini și picioare tăiate și câte alte „beteșuguri” grele! Pentru mine aceste două doamne sunt doctorii adevărați, cei fără de arginți! Doamne ce se va întâmpla cu noi când nu vor mai fi?
Ha,ha buna intrebare:pot sa va spun ca medicii ramasi in tara sunt in majoritate depasiti de tehnica medicala,ori in etate,ori nu au rezultate medicale,ori ratati medicali.Tinerii medici , pleaca din tara nu pentru bani(un medic mediocru din tara are salariul de 4000 EU/luna),ci pentru cariera si conditii de munca.Daca aceasta doamna doctor isi pune intrebarea :cine ingrijeste bătrânii in tara va raspund eu:nu medicii din SJUP.De ce ?nu au chef,nu au bani de spaga ,nu empatizeaza cu ei,nu sunt profesionisti etc.Stati si priviti morga spitalului care e plina cu decedati in varsta(oare de ce nu se publica citi decedati in varsta sunt pe saptamana?,care este motalitatea la cazurile de internare a persoanelor in etate in SJUP?)