Pentru a completa gama serviciilor medicale oferite de Spital AS Medica, începând cu această lună, Dr. Toader Cristina – medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice va face parte din echipa de specialiști.
Dr. Toader Cristina este absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București – promoția 2008. Rezidențiatul a fost realizat în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias și mai apoi a activat ca medic specialist și primar în cadrul Spitalului Orășenesc Sinaia.
Pentru început, Dr. Toader Cristina va acorda consultații la Spitalul AS Medica din Bucov o dată pe săptămână.
Printre cele mai frecvente afecțiuni din sfera diabetologie și boli metabolice cu care pacienții se pot prezenta la un consult, regăsim:
- Diabetul zaharat – este o afecțiune care se caracterizează prin valorile ridicate ale concentrației de glucoză din sânge (hiperglicemie). Există două tipuri de diabet zaharat: de tip 1 și de tip 2. În cazul diabetului zaharat de tip 1, pancreasul produce prea puțina insulină sau deloc. În cazul diabetului zaharat de tip 2, pancreasul produce insulină, dar organismul construiește o rezistență anormală la propria insulină. Diabetul zaharat este o boală cronică, însă poate fi ținută sub control.
- Diabetul gestațional. Este diabetul diagnosticat pentru prima data în timpul sarcinii. Diabetul gestațional determină creșterea zaharului din sânge, care poate afecta sarcina și sănătatea copilului. Acesta poate fi ținut sub control prin consumul de alimente sănătoase, exerciții fizice și, dacă este necesar, tratament medicamentos. În general, după naștere, zaharul din sânge revine la normal.
- Tulburări metabolice – apar atunci când procesul de metabolism eșuează și determină organismul să aibă fie prea multe, fie prea puține din substanțele esențiale necesare pentru a rămâne sănătos. Bolile metabolice pot fi genetice sau dobândite de-a lungul vieții, ca urmare a unui stil alimentar și de viață nesănătos, care suprasolicită organismul. Bolile metabolice trebuie depistate din timp și ținute sub control. Complicațiile la care pot conduce pot fi foarte grave. Ele pot genera afectare neurologică, hepatică, cardiacă, întârziere în dezvoltarea somatică.
- Obezitatea. Este cea mai frecventă boală metabolică de natură dobândită. Este caracterizată printr-un exces de țesut adipos în organism. Cauzele principale sunt: supraalimentarea, sedentarismul, anxietatea, stresul și de foarte multe ori, toate acestea asociate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea la nivel mondial s-a triplat aproape din 1975 până în prezent. 39 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi in 2020. Obezitatea poate fi prevenită.
- Gută – este cel mai des întâlnită în cadrul populației de gen masculin. Aceasta este cauzată de valorile foarte mari ale acidul uric din organism. Acesta poate forma cristale care se depun apoi la nivelul articulațiilor.
Pentru programări sau informații, puteți suna la numerele de telefon: 0344.111.465 sau 0371.046.882, de luni până vineri, între orele 08:00-20:00, sau puteți trimite un email pe adresa: office@as-medica.ro
Cum ți se pare subiectul?