Alegerile parlamentare au loc duminică, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. În urma scrutinului vor fi desemnați cei 137 de senatori și 332 de deputați din Parlamentul României, după ce, duminica trecută, românii au participat la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Alegerile parlamentare au loc într-un context cu totul aparte. Pentru prima dată în istoria postdecembristă, după primul tur al alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a dispus a dispus renumărarea voturilor la nivel național.
De 1 decembrie, la alegerile parlamentare, toate secțiile de votare au fost deschise la ora 07.00, iar urnele se vor închide la ora 21.00, pe listele permanente figurând peste 18 milioane de alegători.
Unde pot vota alegătorii
- În localitatea de domiciliu, dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viză de flotant la birourile pentru evidența populației pentru înregistrarea reședinței, pe liste permanente;
- În localitatea de reședință (acolo unde au viza de reședință);
- Pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primărie (printr-o solicitare depusă personal sau prin poștă) cu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru înscrierea în Registrul Electoral.
- Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință. În cazul în care alegătorul are viză de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare, dar nu în ambele.
- În orice altă secție de votare, în afara localității unde alegătorul are reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ, care este o circumscripție.
- La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate.
Cum ți se pare subiectul?