Cu două zile în urmă, întrebat dacă are de gând să demisioneze, ca urmare a scandalului ororilor din azilele de bătrâni, ministrul Muncii răspundea arogant: ”Mulțumesc pentru întrebare!”, apoi pleca. Astăzi, ministrul Marius Budăi a demisionat. Poate cel mai important motiv pentru care a fost nevoit să demisioneze este felul în care a gestionat o situație despre care spunea că nu avea cunoștință.
Ați auzit în ultimele zile cum majoritatea autorităților care aveau atribuții în domeniul cunoașterii situației din azilele de bătrâni s-au spălat pe mâini sau au încercat să o facă, pasându-și responsabilitatea sau spunând pur și simplu că nu aveau de unde să știe ce oriri se petrec în aceste azile.
Realitatea este cu totul alta și este oferită de o serie de dovezi, unele dezvăluite pe surse din anchetă, altele probate public de organizații care au semnalat adevărata situație din aceste azile, dar care au fost fie ignorate, fie îndepărtate din această arie, ca să nu nu mai facă ”vâlvă”.
Este și cazul unui ONG, denumit Centrul de Resurse Juridice, organizație care de 20 de ani avea semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Muncii. Acest ONG verifica periodic azilele și raporta Ministerului Muncii situația gravă din teren. Ce făcea Ministerul Muncii? Ignora aceste informări. ONG-ului i-a fost reziliat unilateral protocolul pe vremea când ministru al Muncii era Lia Olguța Vasilescu. În următorul mandat, cel a Violetei Alexandru, ONG-ul a semnat din nou protocolul și și-a reluat activitatea.
Ce a făcut Ștefan Godei, președintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, cercetat acum pentru constituire de grup infracțional organizat, în scandalul ororilor din ”centrele de îngrijire bătrâni”?
Din interceptări reiese că Ștefan Godei era deranjat de vizitele reprezentanților Centrului de Resurse Juridice la sediile căminelor de bătrâni, unde constatau condițiile inumane în care erau ținuți bătrânii.
Ștefan Godei, șeful Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz și potrivit procurorilor DIICOT – liderul grupului infracțional, și-a exprimat în mod deschis dorința ca ONG-ul să fie închis. I s-a spus că nu se poate, dar a insistat ca măcar contractul dintre CRJ și Ministerul Muncii, pe baza căruia ONG-ul avea acces în azilele de bătrâni, să „dispară”.
Să fie simplă coincidență decizia ministrului Budăi de a rezilia unilateral acest contract/protocol de colaborare?
La nici o lună distanță de când Ștefan Godei își exprima dorința de a nu se mai împiedica de aceste vizite ale CRJ, Ministerul Muncii (și Protecției Sociale … sic!)trimitea o adresă cu ștampila ministrului Marius Budăi, prin care înștiința CRJ că a denunțat unilateral contractul dintre minister și ONG.
Întrebat într-o conferință de presă de ce a reziliat contractul, Budăi a mințit spunând că nu l-a reziliat, doar că nu l-a mai prelungit după expirare. Ce nu a știut ministrul Budăi este că ONG-ul dăduse deja presei adresa/notificarea de reziliere cu ștampila ministrului.
Cum s-a spart buboiul? Ce se întâmpla cu sesizările CRJ
Probabil că opinia publică se întreabă la ce era bună prezența CRJ, dacă oricum nu se întâmpla nimic. Întrebarea este justificată. De cele mai multe ori nu se întâmpla nimic, sesizările fiind ignorate de mau multe ministere și autorități.
O singură dată s-a întâmplat, când CRJ a sesizat Cancelaria Primului Ministru, sesizarea a ajuns la Nicolae Ciucă (pe atunci premier), care a decis să trimită Corpul de Control. De aici a început și ancheta care a dus la scandalul național de astăzi.
Concret, CRJ a făcut mai multe vizite anul trecut, inclusiv în azilele din Voluntari ale lui Ștefan Godei
S-au constatat multe nereguli, iar rapoartele au fost trimise către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov, DGASPC Sector 3. Așa cum vă așteptați, deși acum susțin că nu știau nimic, au știut exact de atunci ce se întâmplă, dar au ignorat CRJ-ul.
Văzând că nu au niciun rezultat, cei de la CRJ au sesizat Cancelaria Prim-ministrului. Sesizarea a venit în paralel cu o alta, de la o organizație care are aceleași preocupări. Corpul de Control al Prim-ministrului a a fost singurul care a reacționat și a trimis o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea. Abia din acest moment, au urmat interceptări și verificări specifice, apoi descinderile și reținerile din acest dosar infiorător.
Demisia ministrului Budăi a venit astăzi, așa cum era normal să se producă cu mai multă vreme în urmă, fără aroganța de care dădea dovadă acum două zile.
Bine bine, dar cand incepe urmarirea penala?