Prahova în Acțiune propune organizarea unui referendum pentru ca ploieștenii să decidă dacă își mai doresc sau nu sistem centralizat de termoficare. Consilierul local Ștefan Alexandru a detaliat care sunt propunerile în cele două scenarii posibile, respectiv renunțarea la sistemul centralizat, dar și în cazul în care se dorește menținerea acestui sistem.
Propunerea de referendum pe tema sistemului centralizat de termoficare din Ploiești a fost făcută în contextul deselor avarii de la cazanul cu apă fierbinte (CAF 2), dar și ca urmare a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor cu privire la serviciul de termoficare.
„Trăim vremuri foarte grele în Ploiești. Nu îmi imaginam niciodată că în acest oraș o să discutăm de o necesitate ca și cum este un beneficiu pe care îl oferim din profesionalism. Este o necesitate și este o obligativitate ca Primăria să ofere servicii publice de calitate. Ne aflăm într-un blocaj, un blocaj care a fost generat și care a putut fi prevăzut și a fost prevăzut de anul trecut”, susține Ștefan Alexandru, consilier local (Prahova în Acțiune), care a vorbit, miercuri, despre propunerea privind organizarea unui referendum la Ploiești pe tema termoficării orașului, respectiv dacă se impune sau nu renunțarea la sistemul centralizat de termoficare și găsirea unor soluții optime pentru asigurarea acestui serviciu pentru ploieșteni.
Citește și: Referendum la Ploiești pe tema rezolvării crizei apei calde și cădurii
„Acest referendum local va da puterea înapoi cetățeanului. Cetățeanul va putea spune dacă dorește sau nu să continue într-un sistem centralizat. Această putere va da legitimitate, în primul rând, administrației publice, pentru că administrația publică, din punctul meu de vedere, nu mai are legitimitate în acest moment”, a susținut Ștefan Alexandru.
Referendumul ar urma să ofere soluția propusă de ploieșteni, respectiv dacă aceștia își mai doresc sau nu să existe sistem centralizat de termoficare.
„Pe termen scurt și pe termen foarte scurt trebuie să asigurăm continuitatea sistemului centralizat, pentru că pe acesta îl avem. Ca să asigurăm continuitatea sistemului centralizat trebuie un plan de afaceri. Mie nu mi s-a prezentat de către Termo Ploiești un plan de afacere”, susține Ștefan Alexandru, care consideră că următoarea etapă, atunci când se intră în sezonul cald, ar putea să se organizeze referendum, existând două scenarii posibile.
În cazul în care ploieștenii doresc să se mențină sistemul centralizat, soluția, potrivit consilierului local, ar fi o investiție total nouă.
În cazul în care cetățenii nu mai sunt de acord cu sistemul centralizat de termoficare, consilierul local Ștefan Alexandru a precizat că va susține propunerea ca Termo Ploiești să devină compania de mentenanță și instalare a sistemelor de încălzire a apartamente.
Consilierul local Ștefan Alexandru – video minutul 20.58 până la 39.47