Astăzi, 8 noiembrie, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil. Este prima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox pe luna noiembrie, iar astăzi peste un milion de români își serbează onomastica.
Cui trebuie să îi spui la mulți ani de Mihail și Gavriil. Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 8 noiembrie, iar în calendarul bisericesc, astăzi este ultima sărbătoare cu cruce roșie înainte de a începe Postul Crăciunului 2024.
Printre cele mai cunoscute nume sărbătorite astăzi sunt Mihai sau Gabriel, însă și alte nume derivate trebuie celebrate odată cu sărbătoarea de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Care este semnificația numelor Mihail și Gavriil
Numele Gavriil se traduce din ebraică prin: „Dumnezeu este puterea mea”, în timp ce numele Mihail este tradus, tot din ebraică, prin „Cine-i ca Dumnezeu”.
Arhanghelii sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri, călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai, care au aripi și poartă săbii, ca simbol al biruinței.
Sfinții Mihail și Gavriil sunt și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române, deoarece ambii conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului. Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil an de an pe data de 8 noiembrie.
Ce nume se sărbătoresc de Mihail și Gavriil
Cele mai întâlnite nume sărbătorite sunt Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela, însă sunt celebrate astăzi, pe 8 noiembrie, și persoanele care poartă nume derivate ale Sfinților Mihail și Gavriil precum: Mihail, Mihăilă; Mihăiță, Mihuț; Mișu, Mișa; Mihalache, Mihalcea; Mihnea, Mihu; Mihalcea, Michi; Gavrilă, Gabi; Găbiță, Găbița.
Cum ți se pare subiectul?