- Publicitate -

Greenpeace acuză IKEA că folosește lemn din ultimele păduri antice rămase în Europa, de pe teritoriul României

Data:

Distribuie articolul:

Conform unei investigații Greenpeace, lemnul folosit la fabricarea mobilierului IKEA provine din ultimele păduri antice din Europa, aflate pe teritoriul României, păduri protejate prin lege.

- Publicitate -

Concret, este vorba de șapte producători de mobilă care produc pentru IKEA, și care, se arată în investigația Greenpeace, iau lemnul din pădurile protejate de lege.

„Producătorii de mobilă care produc pentru IKEA se aprovizionează cu lemn din unele dintre ultimele păduri vechi rămase din Europa din Carpații României, inclusiv din zonele protejate Natura 2000, arată un nou raport.

O investigație Greenpeace publicată astăzi dezvăluie că șapte producători care produc produsele IKEA preferate din toate timpurile, cum ar fi scaunele INGOLF sau pătuțurile și paturile pentru copii SNIGLAR, sunt legate de distrugerea pădurilor cu valoare ridicată de conservare.

- Publicitate -

În România, firmele care apar în raportul Greenpeace sunt: Masifpanel SRL, Aramis Invest SRL, Taparo SA, CH Industrial Prod SRL, Iris Service Ciuc SA, Plimob SA, Aviva SRL

Cel puțin 30 de produse diferite de la acești furnizori au fost găsite în magazinele IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Israel, Polonia, Suedia, Elveția și Marea Britanie. Greenpeace solicită IKEA să devină parte a soluției în loc să contribuie la crizele climatice și de biodiversitate în curs”, se arată în comunicatul Greenpeace.

„Moștenirea noastră naturală nu poate fi transformată în piese de mobilier”

Robert Cyglicki, director de campanie pentru biodiversitate la Greenpeace Europa Centrală și de Est, a declarat: „Moștenirea noastră naturală nu poate fi transformată în piese de mobilier. Pădurile vechi sunt vitale pentru sănătatea planetei și trebuie protejate imediat. IKEA trebuie să-și respecte propriile promisiuni de sustenabilitate și să-și curețe lanțul de aprovizionare de distrugerea pădurilor vechi.”

- Publicitate -

Raportul Greenpeace, denumit „Adună adevărul”, arată că: „Distrugerea pădurilor vechi din Carpații Români a fost cercetat și scris de Greenpeace Europa Centrală și de Est. Echipele de investigație au urmărit lanțul de aprovizionare de la analiza permiselor și imaginilor prin satelit ale site-urilor de exploatare forestieră din pădurile din România până la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până unde ajung acele produse: pe rafturile magazinelor IKEA.

S-a descoperit că mai mulți producători se aprovizioneau cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Pe baza informațiilor disponibile publicului, IKEA este cel mai mare client al produselor fabricate de majoritatea acestor companii, ceea ce implică o probabilitate mare ca lemnul problematic să ajungă în mobilierul IKEA. Potrivit raportului, acest lucru pare sigur în cazul unui producător, Plimob, deoarece Plimob produce practic exclusiv pentru IKEA.

IKEA nu a contestat informațiile

Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta concluziile acestei investigații. IKEA nu a contestat informațiile. Dintre producători, unul a confirmat primirea de cherestea dintr-o zonă Natura 2000, afirmând că o astfel de distrugere nu este ilegală, în timp ce mai mulți nu au răspuns.

- Publicitate -

Greenpeace recunoaște că mobilierul în general este o modalitate bună de a folosi lemnul, de a stoca carbon și de a adăuga valoare materiilor prime, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce se sacrifică cele mai diverse păduri biologice ale planetei.

Carpații găzduiesc urși bruni, râși și lupi și zimbrii europeni și se numără printre cele mai importante refugii de floră și faună de pe continentul european. Problema este că companiile și autoritățile vor să evite identificarea zonelor ca păduri primare sau vechi pentru a evita restricțiile, ceea ce duce la faptul că doar 2,4% (1700 km²) din pădurile din Carpații românești sunt în prezent protejate împotriva tăierilor.

În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7% din pădurile românești au peste 120 de ani.

- Publicitate -

Conform strategiei UE pentru biodiversitate, aceste păduri ar trebui protejate cu strictețe. „IKEA trebuie să devină un lider corporativ pentru acțiunile politice necesare pentru a pune în aplicare măsuri obligatorii din punct de vedere juridic și eficiente de protecție a biodiversității pentru a îndeplini obiectivele europene în materie de biodiversitate”, conchide Cyglicki.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Curse ilegale de mașini și drifturi la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești [VIDEO]

De ani buni, locuitorii din zona Sălii Sporturilor din...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Cei doi bărbați din Târgșoru, care și-ar fi tâlhărit prietenul, au fost arestați preventiv

Cei doi suspecți care și-ar fi tâlhărit prietenul în...

Air Retro 2024 & FlyIn are loc sâmbătă, pe Aerodromul de la Șirna

Retromobil Club România și Zborcadou.ro organizează sâmbătă, 18 mai,...

A dispărut o bandă de circulație de pe Bulevardul Indepnendenței din Ploiești după noile marcaje rutiere [VIDEO]

Marcajele rutiere efectuate pe tronsul recent reabilitat al Bulevardului...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Air Retro 2024 & FlyIn are loc sâmbătă, pe Aerodromul de la Șirna

Retromobil Club România și Zborcadou.ro organizează sâmbătă, 18 mai,...
- Publicitate -