Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția cu privire la un nou tip de înșelătorie online. Atacatorii promovează scam-uri cu false oportunități rapide de a obține o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt.
DNSC precizează că atacatorii promovează scam-uri cu false oportunități rapide de a obține o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt. Și de această dată, textul în limba română este unul precis construit.
„În realitate, folosindu-se de mirajul câștigului rapid, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizații media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor și furnizează informații sensibile”, anunță DNSC.
Atacatorii, pentru început, susțin reprezentanții DNSC, colectează date personale – nume, prenume, adresa de e-mail și număr de telefon. Ulterior, utilizatorii care au introdus date pe astfel de pagini de phishing vor fi contactați pe mail sau telefonic pentru false oportunități de investiții.
Citește și: Atenție la SMS-urile și e-mail-urile transmise în numele ANAF. Avertismentul DNSC
„Prin acest ultim pas, infractorii vor încerca să vă fure datele de card sau să vă determine să faceți o plată din contul dvs”, este avertismentul transmis de DNSC, care recomandă un set de măsuri de siguranță.
Astfel, DNSC recomandă să analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și să verificați mereu sursa informației, a mesajului primit, precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa
„Evitați accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica cu o soluție de securitate. Atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi!”, sunt alte două recomandări lansate, pe pagina de Facebook, de DNSC.
Citește și: Tentativă de fraudă în numele Netflix România. Ce mesaje primesc clienții
Pentru a antrena utilizatorii din România să evite cele mai îtâlnite amenințări de pe net, DNSC, Poliția Română și ARB, alături de parteneri din sectorul privat, au lansat site-ul www.sigurantataonline.ro, un instrument util pentru îmbunătățirea frecventă a reflexelor de securitate în online.