Tinerii britanici nu mai pot fi văzuţi în număr atât de mare ca înainte în spaţii publice şi îndeosebi pe străzi, informează 20minutes.ch Oameni de ştiinţă explică acest fenomen social prin apariţia Internetului care a schimbat obişnuinţele sociale ale oamenilor.

 

Internetul şi în special reţelele de socializare au schimbat cu totul datele problemei la Londra. Astfel, grupurile punk sau skinheads care caracterizau altădată, capitala Regatului Unit aproape că au dispărut.

Apariţia punk-ului, este strâns legată, la Londra, de magazinul "Sex" al celebrei creatoare Vivienne Westwood. "Poliţia obişnuia să aştepte tinerii punk la ieşirea din staţia de metrou Sloane Square. Când grupul creştea la 200 de persoane, îl escorta până la butic", povesteşte aceasta în memoriile sale. Întâmplarile datează din 1976, când în Marea Britanie existau doar trei posturi de televiziune, iar telecomanda încă nu apăruse. pe atunci familiile erau mult mai numeroase, iar tinerii, încurajaţi de părinţi, doreau un singur lucru: să iasă în oraş.

 

În prezent capitala Marii Britanii nu mai oferă spectacolul unor grupuri atât de mari care să se adune spontan. "Mai există încă tineri pe străzi şi în spaţiile publice exterioare, dar în general prezenţa lor este mai scăzută", afirmă Paul Hodkinson, profesor de sociologie la Universitatea Surrey. 

Explicaţia acestui fenomen, are mai multe cauze. Accesul la Internet şi mass-media tot mai complexă, dar şi faptul că"societatea şi autorităţile sunt tot mai reticente în a-i vedea pe tineri în spaţiile publice", în timp ce părinţii sunt mai îngrijoraţi de siguranţa copiilor lor, după cum mai spune Hodkinson. Din acest motiv el crede că  popularitatea reţelelor de socializare poate fi catalogat ca "un simptom al lipsei posibilităţilor de întâlnire în spaţii publice decât o cauză" a sedentarismului tinerilor de astăzi.

 68% din tinerii britanici de 15 ani dedică în medie 10 ore pe zi în weekend unor activităţi sedentare: televizor, jocuri video, calculator, navigare pe telefonul mobil, reiese dintr-o anchetă sociologică a institutului Ipsos Mori şi publicată în decembrie, la Londra.

Chiar dacă nevoile tinerilor nu s-au modificat totalm modul de realizare al acestora este diferit. "Oamenii continuă să vrea să iasă şi să fie văzuţi. Singura diferenţă este că acum au acces la mult mai multe media", aprecia recent în cotidianul The Teelgraph fotograful Derek Ridgers, autor al lucrării "78-87: Tineretul londonez".

"Este mai uşor: nu trebuie să mă mişc şi pot rămâne acasă. Este mai amuzant să îmi petrec tipul cu jocuri video, poţi vorbi şi bea o cafea în acelaşi timp", spune Nathan, 15 ani.

O altă adolescentă de 15 ani, Ivy, spune că ar avea un atac dacă Internetul ar dispărea brusc, de pe o zi pe alta.  În acest timp mama ei se plânge că fata este în permanenţă în contact virtual cu prietenii, mai arată studiul citat. Ivy spune totuşi că ar prefera să fie cu prietenele afară în loc să se întâlnească cu ele pe reţelele de socializare.

Dezvoltarea reţelelor sociale i-a făcut pe unii tineri să aibă reale probleme în a avea contacte reale. Aceştia regretă perioada când lumea era mai puţin conectată. "Dacă internetul ar dispărea, m-aş vedea mai des cu prietenii. Uneori mi-ar plăcea să se întâmple aşa, atunci când nu vor să iasă", declară Spencer, un tânăr de 16 ani, intervievat în studiul amintit.

Un efect pozitiv constatat de cercetători este acela că pe măsură ce tinerii intră mai profund în universul reţelelor de socializare delincvenţa şi consumul de alcool scad semnificativ. Astfel,în 2013-2014, aproape 22.400 de tineri britanici au fost condamnaţi sau sancţionaţi. Aceasta reprezintă o reducere cu 75% decât în urmă cu zece ani, între 2003-2004

 

sursa: gandul.info