Ploieștiul este un oraș care nu oferă multe în opinia majorității locuitorilor lui. Toți îl văd ca fiind un oraș „gri”, „murdar”, cu clădiri urâte, fără personalitate, un oraș tern și întunecat. Cu ocazia vizionării filmului „Ca Fetele”, am avut ocazia să descopăr faptul că… nu e chiar așa. Ploieștiul, văzut din anumite unghiuri, este chiar frumos. Iar dacă mai contribuie și anotimpul, aproape că ajungem să… ne dorim un city break aici. 😉
Plotul filmului este simplu: Cela și Rosana sunt alături de prietena lor, Silvia, după decesul soțului acesteia, despre care află că o înșela de trei ani. Aceasă veste marchează începutul unor aventuri cu accente comice care aduc împreună și vindecă în moduri neașteptate destinele a șapte personaje aflate în căutarea iubirii și a acceptării de sine.
Filmul, în sine, se vrea o comedie ușoară iar distribuția, cu Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Marian Râlea în prim plan, promite. Din păcate însă, în opinia mea, după ce l-am văzut pe Netflix, filmul mi s-a părut cam slăbuț, cam „tras de păr” și puțin prea evident pro-modernism, lucru pentru care societatea românească nu este așa de bine pregătită/evoluată.
Dar revenind la locurile de filmare: zona centrală, în apropierea Teatrului Toma Caragiu, undeva, pe o terasă de unde se vede Colegiul Național „Mihai Viteazul”, la Rondul 2, aproape de London House, în centru, la Poștă, la Hipodrom și altele, arată un Ploiești luminos, cu multă verdeață. Totodată, Sala Coloanelor de la Palatul Culturii arată, ca de obicei, impresionant.
Implicate în locurile de filmare au fost și câteva mici afaceri locale, cum ar fi un service auto, un club de echitație sau un local. Deși nicăieri în film nu se spune unde se desfășoară acțiunea, aceasta este filmată 100% în Ploiești, timp de trei săptămâni, în 12 locații diferite.
Ploieștiul arată… frumos!
Toate imaginile sunt din Ploiești, inclusiv cele filmate pe străzile mărginite de clădiri vechi, interbelice, sau pe bulevard, în față la Omnia. Locuri pe care ploieștenii le vor recunoaște cu siguranță. Imaginile de la începutul filmului, luate cu drona deasupra parcului Mihai Viteazul și a giratorului de la Catedrală, arată un Ploiești cu care mulți dintre noi nu suntem obișnuiți: Frumos!
De asemenea, imaginile cu locul florăriei, în apropierea Teatrului Toma Caragiu, cu strada pietonală pavată, arbuștii ornamentali și căsuțele cu cărți, sunt emblematice pentru partea frumoasă a orașului, pe care mulți tind să o ignore.
Deși, din punct de vedere al scenariului și al acțiunii, nu este nici pe departe vreo capodoperă, în opinia mea, cred că ploieștenii chiar ar trebui să vadă acest film. Poate și-ar mai schimba puțin impresia despre orașul în care locuiesc, și poate ar reuși să vadă și „luminița” pe care ar trebui să o vedem toți, dacă vrem să schimbăm ceva în orașul în care locuim.
„Ca fetele” este o producție românească, lansată în cinematografe în luna septembrie 2024 și care s-a filmat în vara anului 2023, în totalitate în Ploiești. În prezent, producția poate fi urmărită pe platforma Netflix.
Cum ți se pare subiectul?