- Publicitate -

Ray Ban Wayfarer: povestea din spatele celor mai celebri ochelari de soare din cultura pop

Data:

Distribuie articolul:

Poate o pereche de ochelari de soare bărbați să devină întruchiparea modernității și să supraviețuiască modei și tendințelor? La această întrebare răspunde modelul Wayfarer de la Ray Ban. Legendă printre legende. O ramă cu o istorie de 70 de ani a cărei hegemonie pare să nu aibă sfârșit. Mai ales când există bărbați a căror estetică va fi mereu asociată cu această pereche de ochelari bărbați clasici. Celebrități precum Bob Dylan sau Michael Jackson, printre alții, au rămas în posteritate ca fiind unii dintre marii săi adepți. Aceste lentile au un design care poartă amprenta lui Raymond Stegeman, opticianul newyorkez care le-a transformat într-un simbol care se vinde și astăzi ca pâinea caldă. O siluetă mitică, capabilă să captiveze mai multe generații de bărbați.

- Publicitate -

Un simbol cu o lățime de numai 14 centimetri care a marcat pentru totdeauna istoria modei. Un model care a revoluționat lumea ochelarilor de soare în 1952, datorită ingeniozității lui Stegeman: el a fost responsabil pentru introducerea ramei din acetat într-o perioadă în care ochelarii de soare din metal erau la modă. Cei care triumfaseră începând cu anii 1930 și care au fost înlocuiți de aceste rame din plastic. Cu toate acestea, originalul Ray Ban Wayfarer nu s-a născut cu aspectul trapezoidal care a ajuns până la noi astăzi. Primele lentile dezvoltate de acest newyorkez aveau o formă de ochi de pisică. O siluetă care a devenit apogeul masculinității. Motivul? Reprezentau sentimentul estetic al vremii.

Așa a început să se scrie triumful unor ochelari și al unui brand a cărui afacere a prosperat înainte, în timpul și după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Ray Ban a devenit furnizorul oficial al US Air Force în anii războiului, până când Hollywood-ul și mare parte din star-system-ul său au făcut din Wayfarer unul dintre cele mai dorite modele ale momentului. O ramă care a unit bărbați și femei deopotrivă. Nici actrița Marilyn Monroe și nici însuși președintele Statelor Unite, John F. Kennedy, nu au putut rezista farmecului unora dintre cei mai faimoși ochelari Ray Ban din toate timpurile.

Mai târziu, contracultura de la jumătatea secolului – prin intermediul lui Bob Dylan – va face restul până când va câștiga un asemenea succes încât multe alte mărci de ochelari au început să o imite.

- Publicitate -

De fapt, James Dean s-a dovedit a fi cel mai bun om de publicitate. Un produs de marketing capabil să catapulteze acești faimoși ochelari de soare bărbați. A existat o credință larg răspândită că actorul i-ar fi purtat în unele dintre scenele din „Rebel fără cauză”. Dar realitatea a fost alta: filmul a fost lansat cu un an înainte ca aceștia să fie puși în vânzare, la doar patru ani după ce Stegeman i-a proiectat. Chiar și așa, începând din 1956, Wayfarer a devenit un bestseller.

Wayfarer: ascensiune, cădere… și succes răsunător

Până când au venit anii ’70 și modelul aproape că a căzut în dizgrație. Motivul? Noile generații nu se simțeau identificate cu un model de ochelari de soare tipic pentru tinerețea părinților lor. Așa că, la 20 de ani de la lansare, Ray Ban aproape că a încetat să îi mai producă. Wayfarer a încetat să mai capitalizeze spiritul epocii postbelice: vânzările au scăzut vertiginos, iar reeditările modelului nu mai prezentau interes pentru publicul larg.

- Publicitate -

Dar filmul The Blues Brothers (1980) a fost cel care avea să readucă modelul la viață cu furia de altădată. Starurile filmului, John Belushi și Dan Aykroyd, purtau costume negre impecabile și ochelari Ray Ban Wayfarer pentru a-i imita pe cântăreții de jazz din anii 1960. Un alt produs de marketing cu care firma și-a atins un alt obiectiv: evitarea anulării producției și transformarea într-un icon a unui model care a supraviețuit nevătămat până în zilele noastre. Întrebați-l pe Tom Cruise în „Risky business” (1983) sau „Cocktail” (1988) sau pe personajul lui Don Johnson din serialul TV „Miami Vice” (1984-1990): alte două exemple ale modului în care un bun plasament de produs poate reînvia moștenirea unei mărci.

Michael Jackson însuși a fost în aceeași barcă și a făcut din ochelarii de soare marca sa înregistrată. La început a fost modelul Ray Ban Aviator, iar apoi își ascundea toate operațiile estetice în spatele unei perechi de Wayfarer supradimensionați.

O ramă care a devenit semnul distinctiv al acelor priviri geniale și excentrice care îl însoțeau mereu pe regretatul cântăreț. Un om care a insistat să revendice această ramă Ray Ban chiar și într-o altă decadă dintre cele mai complicate pentru marcă: anii ’90.

- Publicitate -

Estetica sa foarte particulară a făcut ca modelul să cadă din nou în desuetudine. Nici Madonna și nici Bono de la U2 nu au reușit să reînvie mitul. Dar au venit anii 2000 și, odată cu revenirea anumitor stiluri muzicale, Wayfarer a devenit și el un nou succes. Dar ce face ca acest simbol al culturii pop să fie atât de special? Modelele aflate în prezent pe piață absorb 85% din lumina vizibilă și blochează o mare parte din lumina albastră emisă de dispozitivele mobile, lentilele lor oferind un contrast considerabil al culorilor, garantând o mai mare claritate și o viziune mai naturală, în ciuda nuanței lor de filtru. Datorită acestor avantaje, însuși Robert Pattinson a reușit să își păstreze ochii nevătămați după filmările pentru saga Twilight. Cu această admirabilă pereche de ochelari Ray Ban.

În plus, acestea sunt fabricate din liteforce – un termoplastic de înaltă performanță utilizat în industrii precum cea tehnologică, care oferă greutate redusă, durabilitate, flexibilitate și confort superioare, oferind o alternativă la metale în ceea ce privește designul și durabilitatea.

Acesta încorporează o placă metalică cu un logo microfuzat, asigurând o suprafață netedă și moale. Versatilitatea sa nu cunoaște limite: există o multitudine de culori și opțiuni de lentile, de la cele clasice la cele polarizate. Un model de ochelari de soare bărbați care, 68 de ani mai târziu, este în continuare un simbol modern. Un simbol cu licență pentru a fi cool.

- Publicitate -

(Publicitate)

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

UPDATE-Lista primarilor aleși în localitățile din Prahova. Rezultate alegeri locale 2024

Observatorul Prahovean a publicat în timp real rezultatele numărătorii...

Observatorul Prahovean, lider de audiență în ziua votului la alegerile locale 2024

Observatorul Prahovean a fost lider de audiență în Prahova...

Andrei Volosevici a pierdut Primăria Ploiești (surse)

Andrei Volosevici, actual primar al Ploieștiului, a pierdut alegerile...

Sinteza „realizărilor” primarului Andrei Volosevici, la final de mandat 2020-2024

La final de campanie electorală ne-am propus să prezentăm...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Avarie în rețeaua de distribuție a energiei electrice din centrul Ploieștiului

Avaria din rețeaua de distribuție a energiei electrice din...

Șezătoare la Valea Doftanei. Punctul gastronomic „La mama Lili” scoate lumea la joc

Șezătoare ca pe vremuri, duminică, 23 iunie, la Valea...

Lista cu cei 33 de aleși care vor reprezenta România în Parlamentul European

România va fi reprezentantă în Parlamentul European de 33...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...

Cum ar fi putut arăta Ploieștiul dacă primar era Cristian Stan de la Târgoviște [VIDEO]

În timp ce primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, invocă tot...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -