Vineri după-amiază, cei care au trecut pe la Cofetăria Ana State din centrul Ploieștiului, au avut parte de o surpriză: au participat fără voie la Festivalul Cozonacului, eveniment ținut chiar de Alex State, cel care a adus în Ploiești cozonacul cu maia de panettone.
Într-o atmosferă mai mult decât relaxată trecătorii care s-au oprit la cofetărie au fost invitați să deguste din sortimentele de cozonac pe care Ana State le-a pregătit pentru aceste sărbători: cozonacul clasic, cozonacul însiropat cu triplu sec, cozonacul cu maia naturală și cu fistic și cozonacul cu maia naturală și alune de pădure. Toate acestea împreună cu un pahar de vin de la crama Domeniul Aristiței, partenerii Ana State la acest eveniment.
„Ne-am gândit că vin sărbătorile și lumea ar trebui să știe ce vindem. Sunt cozonaci deosebiți, dar trebuie gustați pentru a înțelege acest lucru…”, spune Alex State. Care însă nu are deloc timp să dea mai multe detalii deoarece în magazin este un du-te-vino permanent.
Fiecare client era oprit și invitat să guste o bucățică (sau mai multe) din diversele tipuri de cozonac expuse și care, indiferent de grija oricui la calorii, te îmbiau la „măcar o bucățică”. „Ieri i-am făcut pe aceștia. Sunt foarte proaspeți”, spune Alex.
Au fost clienți care, după primele înghițituri, au vrut să se întoarcă și să cumpere. Deși ar fi putut să îi lase, Alex le explica faptul că, pentru sărbători cel mai bine este să comande săptămâna viitoare, cât mai aproape de Crăciun, „ca să fie proaspeți și buni pe masa de sărbători”. Așa că oamenii doar dădeau comandă pe care urmează să o ridice înainte de Crăciun.
Citește și: Cine sunt oamenii din spatele succesului lanțului Ana State din Ploiești. O poveste dulce și un proiect ambițios
Cozonacii de la Ana State sunt de ani de zile pe piață și sunt preferați datorită metodei tradiționale de preparare. În plus, de anul acesta, cozonacul cu maia naturală a venit să completeze sortimentele deja consacrate.
Preferatul copiilor a fost, fără îndoială, cel cu alune de pădure. Pentru cei care au venit și erau cu mașina, li s-a pus „la pachet” cozonac însiropat. „Te fură dulceața, nici nu-ți dai seama că are alcool, dar are. Nu e bine să mănânci cozonac însiropat și apoi să te urci la volan”, spune râzând Alex State.

Câțiva trecători nu au vrut să se oprească… pierderea lor. „Nu poți obliga oamenii. Sunt mulți care refuză din mândrie, nu înțeleg conceptul de degustare…”
Majoritatea însă au fost încântați de eveniment și s-au lăsat ademeți de cozonacii expuși. Ba mai mult, au stat de vorbă cu Alex și i-au ascultat povestea cozonacului pentru că, cine altcineva ar fi fost mai în măsură să povestească decât cel care i-a pregătit cu atâta suflet?
Festivalul cozonacului de vineri după-amiază a fost un real succes. Încet-încet ploieștenii se obișnuiesc cu acest gen de evenimente și, anul care vine, cu siguranță vor fi mai deschiși să participe la astfel de manifestări.