- Publicitate -

Care sunt pericolele din lumea digitală și cum ne protejăm de ele

Data:

Europarlamentarul Andi Cristea, a vorbit la emisiunea Be EU cu Saina Iosub de la Antena 3 CNN, despre pericolele din lumea digitală și cum ne putem proteja de ele.

- Publicitate -

Care sunt pericolele rețelelor sociale

„Dacă noi am fi într-o încăpere și ne-am uita pe geam, am vedea același lucru. Însă dacă fiecare s-ar uita pe telefonul mobil, am vedea lucruri diferite. Lucrul ăsta trebuie înțeles la nivel conceptual, pentru că sunt două realități distincte.

Este o realitate factuală, am spune noi, realitatea fizică și este o realitate socială construită cu informație, cu narațiune, cu povești. Și este foarte importantă, pentru ca acele povești și acele informații nu trebuie să fie corecte, nu trebuie să fie morale, nici măcar nu trebuie să fie reale pentru a avea consecințe reale în lumea în care noi trăim.

Pentru că atunci când consumăm informație, atitudinile noastre, comportamentul nostru este influențat de o manieră inconștientă și în mare, ăsta este marele pericol atunci când vorbim despre rețele sociale largi.”, a explicat Andi Cristea la Antena 3 CNN.

- Publicitate -

Cum putem filtra informațiile pe care le vedem în online

„Am fost raportor general al Consiliului Europei pentru Știință și Tehnologie și am gestionat un raport important cu privire la așa-numitul metavers timp de 2 ani de zile, în care am avut discuții cu toate marile companii de tehnologie, dar și apărători ai drepturilor omului sau ONG-uri, reprezentanți ai Consiliului Europei.

Marele pericol este legat de faptul că fluxul informațiilor în societate s-a schimbat dramatic odată cu adventul internetului în ultimii 30 de ani. Ce vreau să spun este că în fiecare stat existau elite, exista establishment, existau instituții ale statului care aveau monopolul asupra acestui flux de informații și având monopolul asupra informațiilor, avea un monopol. Sună ciudat, dar e adevărat asupra influențării populației din statul respectiv.

Ce s-a întâmplat acum, față de realitatea ultimelor 30 de ani, este că acum acel control a dispărut, acel monopol a dispărut și există entități, există actori statali, există firme de marketing digital care reușesc să facă ce făceau instituțiile statelor în urmă cu 30 de ani. Influențează opinia publică și această influențare a opiniei publice este extrem de insiduoasă, pentru că nimeni, nici eu, nici dumneavoastră, nici cei care ne privesc nu ar accepta să li se spună că sunt influențați și ca acel comportament pe care îl au acele atitudini sau păreri, opinii pe care le manifestă în societate nu sunt de fapt ale lor în mod obiectiv, ci sunt rezultatul interacțiunii lor cu platforme sociale și cu povești și informație. Sună SF, sună greu de digerat, dar este o realitate pe care antropologii pe care neuro-cercetător i-o documentează și o dovedesc.”, adăugat europarlamentarul.

- Publicitate -

Cum filtrăm fake news-ul

„Este o asimetrie structurală între capacitatea umană de adaptare și viteza cu care aceste tehnologii se dezvoltă. Nu ne putem adapta decât la ceva ce s-a întâmplat deja, nu ne putem adapta la ceva ce urmează să se întâmple. Și suntem în această cheie. Încercăm să ne adaptăm continuu la ceva ce nu are, ceva ce nu încetinește.

Deci aș fi mai degrabă pesimist, realist în a spune că nu vom putea să ținem pasul cu acest tsunami de informații și cu acest tsunami de consecințe ale tehnologiei. Și dacă ar fi să descriu într-o frază scurtă care sunt soluțiile din punctul meu de vedere la această problemă, care este cu adevărat esențială, ar fi alfabetizarea, digitală și media.

Însă marea problemă este că doi din trei europeni, doi din trei români, doi din trei francezi, doi din trei locuitori ai acestei lumi folosesc modele mentale pentru a înțelege ce se întâmplă în jurul lor și pentru a face sens de evoluțiile care se întâmplă în jurul lor, modele mentale care sunt specifice și care caracterizează elevi de clasa a 6-a și a 7-a.

- Publicitate -

Altfel spus, doi din trei oameni au modelele mentale, ca să nu zic mintea, că sună prea ciudat și prea dur, poate corespunzătoare sau specifică unor copii de clasa a 6-a și a 7-a. Asta este întrebarea de 1.000.000 de puncte. Cum vom reuși noi să aducem aceste persoane de o manieră legitimă, de-o manieră organică, să folosească instrumente care să le permită să gestioneze informația și narațiunile, astfel încât să nu pice pradă manipulărilor.” a explicat Andi Cristea.

Problema provocărilor periculoase de pe TikTok

„E o întrebare la care, dacă ați avea un răspuns, l-aș scrie pentru că eu am un copil acasă și nu sunt singurul care evident are un minor în întreținere, cum se spune. Este o provocare pentru că generația mea, generația noastră, celor de vârsta mea, noi am fost modelați de instituții ale societății și ale statului, instituții statului precum școala, instituțiile societății precum familia și inclusiv biserica.

Copiii noștri și tinerii din ziua de azi sunt modelați exclusiv, din păcate, de platforme. Dacă ei petrec 6 ore la școală, restul de 5-6 ore sau poate mai mult îl petrec imersați în această lume digitală, care de fapt este virtuală, pe platforme și interacționează cu povești, cu informație, care le modelează la propriu mintea. Răspunsul care e de efect și care nu place este limitarea timpului și controlul interacțiunii lor cu genul ăsta de platforme.

- Publicitate -

Este un lung și va fi un lung proces de încercare și eroare, pentru că nicio altă generație înainta noastră nu s-a confruntat cu genul ăsta de probleme și din perspectiva asta de o manieră plictisitoare, conceptuală, putem face un singur lucru: atunci când identificăm pericole și greșeli încercăm să le punem deoparte, iar lucrurile pozitive pe care tehnologia le aduce în societate, pentru că sunt foarte multe lucruri bune, încercăm să le replicăm, să le ducem mai departe, să le înmulțim, dacă este posibil.”, a mai adăugat Andi Cristea.

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

De ce întârzie facturile de curent Electrica Furnizare

Mai mulți cititori ne-au sesizat că nu au mai...

De ce nu a funcționat brățara de monitorizare în cazul crimei din Câmpina

Apar noi detalii cu privire la crima odioasă petrecută...

Protest al chirurgilor la Spitalul Județean Ploiești

Zece medici de la Secția Chirurgie 2 de la...

Ce vrea Liviu Drăghici de la administrația locală Ploiești

Observatorul Prahovean începe, la debutul anului 2025, o serie...

Ce se întâmplă cu drumul expres Găești – Ploiești în Prahova

Drumul expres Găești – Ploiești, una dintre investițiile majore...
- Publicitate -

Știri noi

Școala Spectrum Ploiești face înscrieri la Clasa Pregătitoare

Școala Spectrum Ploiești a început sezonul de înscrieri pentru...

Călin Georgescu a pierdut procesul în dosarul anulării alegerilor

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins...

Cum s-a produs accidentul cu trei victime de la Loloiasca

Un accident rutier în urma căruia trei persoane au...

Sute de polițiști prahoveni protestează față de OUG „trenuleț”

Protest masiv, vineri, pe bulevardele din București,  față de...

Primul autobuz electric care va circula între Ploiești și Aricești

Primul autobuz electric de tip solo, nearticulat, a sosit,...
- Publicitate -

Emisiuni

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...

Escrocherii în numele unor vedete precum Esca, Delia sau Măruță

În ultima emisiune Observatorul Prahovean LIVE, de vineri, 10...

Schimbarea de la Ploiești

În prima ediție a emisiunii Observatorul Prahovean LIVE din...
- Publicitate -

Vox Publica

Să ne lăsăm prostiți în halul ăsta?

La cererea președintelui Consiliului Județean Prahova (CJPh), Virgiliu Nanu...

PSD și PNL, blat cu Georgescu. Crin Antonescu este degeaba

În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut,...

Cum ar fi văzut cartierul 9 Mai din Ploiești de un optimist, un pesimist și un realist

Dacă ești optimist, o simplă plimbare prin cartierul 9...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Cum vi se poate sparge contul de whatsapp. Schema ”votul”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire...

Cum să recunoști o escrocherie bazată pe „clonare vocală”. Sfaturi de la specialiști

Clonarea vocală este o tehnologie bazată pe inteligență artificială...

Țepe în numele companiilor de curierat. Ce conțin mesajele primite de români

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat, joi,...
- Publicitate -

Cablul tip USB-C a devenit standard în Uniunea Europeană

Începând de sâmbătă, 28 decembrie, a intrat oficial în...

Pe ce telefoane nu va mai funcționa WhatsApp din februarie 2025 

Serviciul de mesagerie WhatsApp nu va mai fi disponibil...