- Publicitate -

Poliția atrage atenția asupra unei noi metode de fraudă online, denumită ”celebrity impersonating scam”

Poliția atrage atenţia asupra unei campanii de fraudă online, în care escrocii folosesc numele unor persoane publice pentru a determina oamenii să dea bani pentru investiții fictive.

- Publicitate -

Metoda denumită ”celebrity impersonating scam” implică folosirea imaginilor și a numelor unor personalități publice sau celebrități din România sau internaționale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false

Comunicatul Poliției Române:

Poliția Română a fost sesizată cu privire la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor online, prin asumarea de către bănuiți a identității unor personalități publice și determinarea persoanelor vătămate să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Prin această metodă, denumită și ,”celebrity impersonating scam”, bănuiții folosesc imaginile și numele unor personalități publice sau celebrități din România sau internaționale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu promovarea unei investiții care este legată de o celebritate cunoscută, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Persoanele bănuite pot folosi diverse mijloace pentru a-i contacta pe oameni, cum ar fi site-uri web false, anunțuri online, mesaje pe rețelele sociale sau e-mail-uri spam.

- Publicitate -

De exemplu, mesajele pot promova investiții în afaceri, acțiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiții care ar fi legate de celebritatea respectivă. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogățire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp.

Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiții pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declarații false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide și mari, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată.

Astfel, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiți.

- Publicitate -

Există cazuri în care persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicații de control la distanță, cu ajutorul cărora bănuiții îi îndrumă să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacționare a criptomonedelor, după care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât și crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare.

Având în vedere aceste considerente, este important ca cetățenii să fie vigilenți și să cerceteze cu atenție orice oportunitate de investiție înainte de a investi bani reali și, totodată, să fie foarte precauți atunci când sunt contactați de o astfel de persoană și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă.

De asemenea, recomandăm o atenție deosebită la platformele de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt. Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogățirea rapidă. Prin această metodă de înșelăciune, denumită „trading scam”,  banii investiți sunt pierduți în întregime.

- Publicitate -

Înainte de a lua o decizie de investiție, cercetați atent platforma, verificați feedback-ul altor investitori și consultați-vă cu un specialist în domeniu (consultant financiar).

Trebuie acordată o atenție deosebită, în principal, la fondurile de investiții care promit un randament garantat, întrucât nicio investiție nu prezintă niciun risc, iar înainte de a investi într-un fond, persoanele interesat trebuie să înțeleagă riscurile și să analizeze cu atenție performanțele anterioare ale acestuia.

Este important să plasați sumele de bani în fonduri de investiții care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și care prezintă informații reale referitoare la activele financiare investiționale.

- Publicitate -

Totodată, pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) puteți identifica la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

Mai jos găsiți link-urile către cele două secțiuni, precum și către pagina principală:

•       https://asfromania.ro/ro/a/19/alerte-investitori—informari

- Publicitate -

•       https://www.asfromania.ro/ro/a/1523/aten%C8%9Bie-la-entit%C4%83%C8%9Bi-neautorizate!

•       https://asfromania.ro/

Astfel, pentru a lua o decizie mai bună de a plasa banii în fonduri de investiții, puteți analiza informațiile puse la dispoziție de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau puteți cere sfaturile unui consultant financiar.

Un consultant financiar este un specialist care oferă consultanță și servicii în domeniul finanțelor, precum managementul bugetului, investițiile, planificarea financiară, asigurări și taxe, acesta putând fi un profesionist independent sau poate lucra pentru o firmă specializată în consultanță financiară.

Consultantul financiar furnizează analize și recomandări privind situația financiară a persoanei care dorește să plaseze banii în active financiare și elaborează planuri personalizate în funcție de profilul de risc specific al fiecărei persoane.

De asemenea, acesta oferă asistență în administrarea investițiilor și a portofoliilor, evaluarea riscurilor și selectarea produselor și serviciilor financiare adecvate.

Poliția Română recomandă să folosiți metode sigure de plată online și să vă asigurați că vă aflați pe site-uri securizate înainte de a introduce informații despre cardurile și conturile bancare.

Informați-vă cât mai bine despre produsele financiare în care investiți, fiți vigilenți și sesizați orice suspiciune în legătură cu ofertele de investiții, identitatea persoanelor care vă fac aceste oferte sau tranzacțiile efectuate.

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Condiția pe care mașinile abandonate în Ploiești trebuie să o îndeplinească pentru a fi ridicate

În fiecare cartier din Ploiești există zeci, dacă nu chiar sute de mașini despre care locuitorii știu că sunt abandonate sau nefolosite de ani...

Cum răspunde Garda de Mediu ploieștenilor care nu au putut respira din cauza mirosului de gaze

La începutul lunii noiembrie ploieștenii au acuzat prezența în aerul pe care îl respiră a unui miros pronunțat de gaze. La momentul respectiv, îngrijorările...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Condiția pe care mașinile abandonate în Ploiești trebuie să o îndeplinească pentru a fi ridicate

În fiecare cartier din Ploiești există zeci, dacă nu chiar sute de mașini despre care locuitorii știu că sunt abandonate sau nefolosite de ani...

Cum răspunde Garda de Mediu ploieștenilor care nu au putut respira din cauza mirosului de gaze

La începutul lunii noiembrie ploieștenii au acuzat prezența în aerul pe care îl respiră a unui miros pronunțat de gaze. La momentul respectiv, îngrijorările...

Un șofer în vârstă de 77 de ani a lovit o femeie, pe trecere, în Ploiești

Un bărbat în vârstă de 77 de ani aflat la volanul unui autoturism a lovit o femeie angajată în traversarea străzii, în Ploiești. Accidentul...

Cauza accidentului aviatic de la Strejnic, soldat cu moartea pilotului Dan Ştefănescu

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a finalizat ancheta privind accidentul din martie 2022, în apropierea aerodromului Strejnic, soldat cu...

Minune pe strada Lupeni. A dispărut „giratoriul” improvizat de Termo Ploiești

Termo Ploiești și-a adus aminte vineri, 24 noiembrie, de „sensul giratoriu” pe care l-a improvizat la începutul lunii pe strada Lupeni din municipiu. Încă de...
Emisiuni
- Publicitate -

Două mașini implicate într-un accident în Ploiești. O persoană a fost rănită

O tânără în vârstă de 23 de ani a fost rănită și transportată la spital în urma unui accident rutier care a avut loc...

Situație bizară la CSM Ploiești: Deși nu mai au contracte, mai mulți angajați vin la muncă și au acces la documentele instituției [VIDEO]

Ședința Comitetului de Monitorizare a Clubului Sportiv Municipal Ploiești care a avut loc vineri la sediul instituției a scos la iveală o situație bizară. Vă...

Petrolul Ploiești își dorește o victorie cu FC Botoșani. Florin Pîrvu: „Îmi doresc foarte mult să câștigam cele trei puncte și să ne facem...

Petrolul se pregătește pentru primul meci de pe teren propriu din returul sezonului regulat, întâlnirea de vineri, cu FC Botoșani (20.30). Aflați pe locul...

Anchetă a Poliției la Școala Emil Palade din Ploiești. O elevă de 11 ani și-a amenințat o colegă cu acte de violență

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară Prahova au deschis o anchetă la o școală din Ploiești după ce o fată de 11 ani și-a amenințat o...

Ce a fost găsit în „bagajul suspect” lăsat în vineri în zona centrală a Ploieștiului

A fost alertă vineri dimineață în zona centrală Ploieștiului, lângă palatul administrativ, după ce polițiștii Secției 1 au fost anunțați cu privire la prezența...
Emisiuni
- Publicitate -