Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă limitarea cantităţii de informaţii personale făcute publice pe conturile de social media şi revizuirea setărilor de confidenţialitate în mod regulat, având în vedere că infractorii cibernetici pot utiliza aceste conturi pentru a obţine acces la date personale sensibile.
DNSC: ”Infractorii cibernetici pot utiliza conturile dvs. de social media pentru a afla mai multe informaţii despre dvs. şi pentru a obţine acces la datele dvs. sensibile.
Limitaţi cantitatea de informaţii personale pe care le publicaţi în mod public şi asiguraţi-vă că revizuiţi setările de confidenţialitate în mod regulat pentru a fi siguri că partajaţi doar ceea ce doriţi cu cine doriţi.”
Aceeași instituție atrage atenția și în privința tranzacțiilor efectuate online în această perioadă
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Revolut, aplicația financiară cu peste 28 de milioane de clienți la nivel global și 2,7 milioane în România, oferă o serie de recomandări esențiale pentru a evita cu succes tenativele de fraudă care vizează utilizatori de servicii bancare în mediul online.
-În perioadele de creștere a cheltuielilor, cum sunt sărbătorile sau vacanțele, fraudele cibernetice se înmulțesc
-Recomandăm să fiți atenți la mesajele primite prin sms sau prin email, de la companii sau persoane necunoscute
-Ce trebuie să faceți dacă suspectați că ați fost victima unei fraude? Aflați din rândurile de mai jos
DNSC și Revolut îi sfătuiesc pe utilizatori să acorde mai multă atenție riscurilor legate de fraude și să trateze cu suspiciune mesajele care pretind că vin din partea unor companii și le solicită să comunice date personale.
În perioadele în care consumatorii fac multe cumpărături – cum sunt sărbătorile sau pregătirile pentru mini-vacanțe sau vacanța de vară – se intensifică și activitatea infractorilor cibernetici, iar modalitățile de a atrage în capcană consumatorii sunt tot mai diverse.
Educația financiară înseamnă nu numai să știm cum să obținem maximum de la banii noștri, ci și cum să ne protejăm fondurile personale de atacurile răufăcătorilor cibernetici.