Perle BAC.jpg

Fiecare an aduce cu sine o adevărată colecţie de perle "debitate" de unii absolvenţi ai claselor a XII-a. Am putea fi sceptici în privinţa veridicităţii unor asemenea texte, însă este suficient să ne uităm la multe dintre comentariile de pe facebook, pentru a ne da seama că realitatea este de-a dreptul dureroasă. Dacă nu ar fi de plâns...

 

 ”Eul liric aștepată răbdător, dar ea nu este nicăieri și atunci el îi aude numai glasul, care îi închide pleoapele”

”Eul liric este trist și pare să aibă boli nesfârșite, căzând într-o noapte adâncă și rece!”

 

"Eul liric este supărat că are aşa un suflet ca nufărul ce intră în ape şi nu mai iese. De departe, de aproape, totul s-a sfârşit şi nufărul a pierit!"

"Poetul zice că sufletul său seamănă cu un nufăr pe ape, iar gândul lui pluteşte ca valu' şi apoi s-a sfârşit cu amândoi!"

"Sinonimul cuvantului semeni este semne."

 ”El s-a dus şi nu s-a mai întors, iar el visează cum îi spune o poveste, însă ea nu-l aude de unde o fi!"

 ”Romanul psihologic Moara cu noroc îl are ca protagonist pe Ştefan Gheorghidiu care o omoară pe Florica cu o sapă. Ea studentă la litere, fiind sensibilă, moare brusc, fără să respire.”

 ”Ion este roman psihologic, tratează zbuciumul său când sărută pământul ca pe o iubită.”

 ”Iubirea e ceva care îţi trece prin stomac, râgâi când nu mai ai sentimente.”

”Dispozitivele electronice sunt cele mai importante, viaţa mea.”

"La un moment dat il bate Nila pe ala ca in Moldova, fratioare!"

 ”Ion ăla i-o trage ăleia după sobă, cu ta-su de faţă. Aşa fraier era parcă nu mai era altă casă.”

”Ion a fost unul dintre personajele lui Slavici care a ştiut să lupte foarte mult pentru viaţă dar şi pentru a nu fi bătaia de joc a oamenilor din Siliştea-Gumeşti".

„Ghiţă ştia el că nu e bărbat ca să o facă pe Ana aia fericită aşa că lasă sa i-o pună Samadaul care era bărbat bine şi care ştia să manevreze doamnele de la ţară ca ea".

„Nu stiu cât ajută comunicarea, dar ştiu că trebuie să arăţi bine ca să fii integrat într-o echipă, femeile au noroc, au si papagal te fac din prima, barbaţii sunt mai proşti de fel şi le cad ăstora la genunchi".

„Doamna ne-a vorbit despre cinematografie şi ne-a pus să observăm diferenţele dintre realitate şi vis, nu prea poţi să îţi dai seama mai ales dacă esti un regizor deştept să aduci totul ca în realitate".

”În cinematografie nu există contrastul dintre aparenţă şi esenţă".

”O scenă reprezentativă care reflectă relaţia dintre Niculae şi Nilă este atunci când tat-so se duce la munte şi îi povesteste lui Niculae ce bine se simţea cu alte femei şi nu se comparau cu Catinca, sotia lui".

”Ion este şmecher şi viclean cu Ana lui Baciu, o iubeşte pe după sobă şi o lasă cu burta la gură, nu ştiu cât îl interesa pe el plodul, dar clar că vroia pământ".

”Oamenii nu comunica la serviciu ca să faca nişte proiecte de asta sunt serviciile praf la noi în ţară”.

”Ion este precum Lăpuşneanul crud şi disimulator şi îşi bate soţia aşa cum o făcea şi Lăpuşneanul la împăraţie". 

”Versurile din strofa citată exprimă moartea iubirii şi faptul ca poetul se apropie să moară".

„Ion a apărut în anul 1999 în perioada interbelica, adica spre sfârşit, mai exact în perioada contemporană sau postbelică"

”Glasul iubirii este sfârşitul dramatugiei în literatură, se stinge amorul intelectualui Ion cu ţăranca de Florica".

”În opinia mea, iubirea în romanul Moromeţii este deosebită şi transmite un gând pozitiv pentru lupta lui Moromete de a nu se stinge iubirea faţă de satul rural".

”Cât despre Florica nu pot spune că a fost cheie de biserică, când cu Ion când cu Vasile Baciu, nu-i mai ajungeau şi ei bărbaţii".

”Vasile Baciu ii frige o bătaie lui Ana de o omoară iar la înmormântare o jeleşte, părinţii lui Ion mor de bautură odata cu copilul lor Petrişor".

„Să crezi şi să nu vezi, Ilie era tatăl lui Slavici cel mai mare prozator de după anul 1990".

”Moromeţii este o capodoperă a liricii româneşti care a reuşit să încânte cu măiestrie cititorii".