Secretul care stă la baza succesului spectaculos al Spitalului AS Medica Bucov

slide-nou1.jpg

slide-nou1.jpg

Un cochet spital cu 33 de paturi și centru de cercetare propriu, policlinică, laborator de analize cu dotări de ultimă generație, inclusiv pentru teste ADN – toate acestea funcționează la Bucov, la nici 3 kilometri distanță de centrul Ploieștiului. Acum complet funcțional, Centrul Medical AS Medica Bucov și-a deschis porțile în urmă cu mai puțin de doi ani. Motorul, creierul acestui centru medical unic, este Alin Scarlat, medic primar, doctor în științe medicale.

AS Medica Bucov nu este un spital mare. Poate și de aceea sentimentul general al celor care au fost internați și tratați aici nu a fost acela de internare în spital ci, mai degrabă, starea a fost una de vacanță, de relaxare. În mare parte, starea ți-o induce dotările saloanelor și spațiile comune care sunt concepute astfel încât să-ți mute gândurile de la problemele cu care te-ai internat. Amabilitatea și disponibilitatea personalului sunt un alt mare plus al locului.

Punctul forte al spitalului îl reprezintă serviciile de medicină internă, doctorul Scarlat fiind unul dintre cei mai buni diagnosticieni ai momentului. În paralel, la AS Medica Bucov sunt făcute consultații și tratamente pentru specialități cum ar fi cardiologie, osteopatie, acupunctura și psihiatrie.

Un amănunt statistic interesant legat de activitatea spitalului este acela că, deși marea parte a pesoanelor internate sunt intrate în a doua parte a vieții, rata mortalității este zero. Aceasta este o performanță în sine pentru un loc în care vin pacienți cu afecțiuni grave, unele rare, care ajung la doctorul Scarlat sau la colegii săi ca ultimă soluție.

Despre cazurile spectaculoase tratate aici cu succes v-am mai relatat. Astăzi vom descoperi împreună o componentă mai puțin vizibilă, care face ca acest proiect să fie cu adevărat unic. Încă din faza de proiect, principala funcție a întregului complex a avut la bază un principiu extrem de generos: solidaritatea.

În 2015, când complexul era încă un proiect pe hârtie, doctorul Alin Scarlat încerca să ne prezinte esența lui, pilonul în jurul căruia intenționa să construiască întregul complex AS Medica Bucov:

”(…) Dintotdeauna am avut o mare problemă. Este vorba despre zecile, poate sutele de pacienți cu șanse reale de recuperare pe care i-am avut de-a lungul timpului și care, în principal din cauza sărăciei, nu au putut continua schemele de tratament sau procedurile pe care le-am recomandat.

Este o problemă reală a oricărui sistem sanitar, nu doar a celui românesc. M-am gândit că cel puțin aici, pe plan local, pot face ceva și pentru acești oameni.

Sunt realist, știu că nu-i pot ajuta pe toți însă cred că dacă anual pot sprijini unul, doi sau mai mulți copii ori oameni cu șanse reale la o viață normală, înseamnă că mi-am atins obiectivul”. Articolul realizat la acea vreme poate fi citit accesând link-ul ACESTA.

Odată proiectul devenit realitate vedem că spitalul în sine este deosebit, unic. Constatăm că aici au fost puse diagnostice unice, incredibile, care au salvat vieți. Vedem cum AS Medica Bucov, cu sau fără voia lui, a devenit un exemplu de bună practică nu doar pentru Prahova, ci pentru întreaga țară.

Totuși, în opinia noastră, nu acestea sunt cu adevărat elementele definitorii ale Centrului Medical. Componenta socială, de într-ajutorare a căpătat o dimensiune care nu a putut fi anticipată de nimeni. Cifrele ultimilor doi ani sunt incredibile: 179 de pacienți au beneficiat de consultații, tratatamente și investigații de cel mai înalt nivel suportate integral sau în mare măsură de către fundația ”Sănătate pentru toți – doctor Alin Scarlat”.

Da, într-o măsură în care nici fondatorul spitalului nu și-a putut-o imagina, oamenii din jur au simțit nevoia să ajute, să contribuie la transpunerea în realitate a unei utopii, în ultimă instanță – asigurarea accesului la servicii medicale și tratamente eficiente pentru oamenii care nu și le pot permite.

Ce spune acum doctorul Scarlat: ”Vă rog să mă credeți că până acum, când mi-ați solicitat dumneavoastră această statistică, habar nu aveam câți oameni au beneficiat de sprijinul asociației. Sunt impresionat. De câteva ori, cei de acolo au vrut să îmi atragă atenția, să-mi spună care este volumul, dar i-am tot pasat. Nu prea îmi plac mie chestiile astea statistice, contabile, și fug de ele cât pot. Mi se pare că îmi consumă inutil din timpul pe care l-aș putea dedica unui pacient.

Revenind, sunt impresionat de numărul mare de oameni pe care i-am ajutat. Dar știți ceva? Asta nu mi se datorează decât într-o foarte mică măsură. Eu doar am pus la dispoziție vehiculul prin care să putem ajuta. Cei care au făcut miracolul, ca să zic așa, sunt oamenii din jur. Oameni cu compasiune, care au arătat că le pasă de suferințele semenilor și au decis să se implice, fi și doar prin donarea celor 2%.

Lor trebuie să le mulțumim cu toții, nu mie sau nu știu cui de la fundație. Bine, merită și cei de acolo laude pentru modul exemplar cum au funcționat, dar dacă oamenii nu ar fi simțit nevoia să se implice, nimic nu s-ar fi întâmplat”.

179 de pacienți sprijiniți în accesarea unor servicii medicale și tratamente de ultimă generație este o cifră care are în spate un număr uriaș de oameni care au simțit nevoia și s-au mobilizat să ajute. Povestea miracoluui de la Bucov este abia la început și tu poți fi unul dintre cei care contribuie concret la scrierea ei.

Dacă nu ai făcut-o încă, poți dona cei 2% din impozitul… – formularul îl poți obține de aici: http://www.asociatiadoctorscarlat.ro/ro/campanie.html. Tot de pe site-ul asociației afli cum contribui oricând prin donații, sponsorizări și alte forme de sprijin, la ajutarea celor care au probleme.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău