radu-uuuu-popescu-cafea_1d707.jpg

Ați avut curiozitatea să citiți eticheta unei pungi de cafea cumpărată din supermarket? Conține numeroase substanțe chimice, care potențează aroma și îi prelungește termenul de valabilitate. Ei bine, se poate și altfel. La Ploiești se prăjește cafea adusă din 21 de țări, ambalată în pungi speciale, aroma fiind una naturală, nu artificială, produsă în cine știe ce laborator de multinațională sub formă de e-uri.

S-a lăsat de politică pentru a prăji cafea adusă de la 10.000 de km

L-am cunoscut pe Radu Popescu atunci când se lupta cu foștii primari ai Ploieștiului să mențină pe linia de plutire o societate care și astăzi trage să ”moară”. De câțiva ani a dispărut complet din viața politică și, implicit din cea publică, dar l-am regăsit prăjind cafea într-un spațiu industrial de la marginea Ploieștiului. Da, ați citit bine, la noi în oraș se prăjește cafea adusă din 21 de țări, printre care se numără Columbia, Brazilia, Kenia, Etiopia, El Salvador și chiar India. Este administratorul unei prăjitorii care livrează materie primă unor cafenele de fițe din București, și, mai nou, cafea pentru clienții unui lanț de benzinării din Prahova. Alături de tatăl său, Radu se ocupă de tot, de la import, prăjire și ambalare până la livrarea unei cafele cu adevărat specială. Pentru că este proaspăt prăjită.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

O cafea perfectă are 10 boabe ”defecte” la 100

Cafeaua verde ajunge la Ploiești de pe trei continente (Africa, America de Sud și Asia) prin intermediul unui importator din Europa, care garantează calitatea în urma unor teste de laborator complicate și costisitoare. ”Cafea este de două tipuri: arabica, de calitate superioară, cu o aromă deosebită, și robusta, preferată de mulți consumatori de expresso, pentru spumă. Calitatea este dată de procentul de boabe de cafea considerate perfecte” îmi explică Radu. Evident, îi cer detalii. ”Păi o cafea de calitate are doar 10 boabe dintr-o sută cu defecte, adică boabe mai mici, sparte sau crăpate. La concursurile de specialitate determinarea calității este una dintre probe” punctează cel care, înainte să se ocupe de afacere, era mai degrabă pasionat de ceai decât de cafea...

Cea mai scumpă cafea trece prin stomacul unor pisici. Nu e cazul la Ploiești

Încerc să sparg într-o măsea o boabă de cafea verde, curios fiind pentru că era prima dată când am văzut cum arată, însă Radu mă oprește înainte să-mi stric vreo plombă: ”Nu-ți recomand să faci asta, deoarece cafeaua verde este foarte dură. După prăjire, poți încerca”. Îl ”trag de limbă” și aflu că cea mai bună cafea provine din anumite regiuni din Columbia și Brazilia, unde un kg de cafea verde depășește cu mult 100 de dolari. După recoltare, boabele de cafea sunt lăsate la soare sau în apă pentru a putea fi procesate ulterior. Există însă și boabe de cafea ”procesate”  de sucul gastric al pisicilor indoneziene, de exemplu. Practic, boabele de cafea sunt  înghţite de animalele respective şi parţial digerate, apoi îngrijitorii le separă de restul excrementelor.  “Raro Caffé”, căci așa se numește sortimentul de 50 de lire sterline kilogramul, nu ajunge însă în prăjitoria lui, mă asigură Radu 😊.

Când se prăjesc, boabele își schimbă culoarea în zeci de nuanțe, de la galben pai la scorțișoară până la ..cafea

Revenind la procesul de ”fabricație”, în depozitul prăjitoriei, cafeaua verde se păstrează în condiții stricte de temperatură și umiditate, apoi se prăjește într-o instalație specială, produsă în Israel. Temperatura de prăjire este foarte importantă pentru că astfel se decide sortimentul cafelei: expresso, filtru sau la ibric (turkish coffee pentru fițoși). Radu își pune meticulos șorțul de prăjitor și explică: ”Atunci când introducem cafeaua în cuptor, temperatura scade brusc sub 100 de grade. Apoi începe curba de prăjire, studiată meticulos după ce a ”distrus” vreo 100 de kg de cafea, (n.r. pe asta nu trebuia s-o menționez 😊). Când ajunge la 145 de grade, cafeaua își schimbă culoarea și devine dintr-un verde pal într-un galben ca spicul grâului. La 170 de grade avem deja o nuanță de scorțișoară, iar la 190 de grade începe crack-ul. Întreb ca elevul prins cu lecția neînvățată ce-i ăla crack și îmi explică într-un  limbaj popular: ”bobul de cafea plesenște precum pop-cornul, dar într-o măsură mult mai redusă”. Mirosul este demențial și simt că îmi plouă în gură. Creierul meu refuză să mai asculte ce vorbește omul din fața mea. Dă o singură comandă: bea odată cafeaia aiaaaa!

O cafea arsă mai poate fi consumată doar cu e-uri, dar de asta se ocupă alții

După această etapă, prăjtorul trebuie să fie mult mai atent decât sunt eu la conferințele de presă pentru că fiecare grad din termometrul utilajului face diferența între o cafea bună și un rebut care ajunge la gunoi. Astfel, cafeaua pentru filtru și ibric se scoate din cuptor când a atins între 190-195 de grade, astfel încât să se simtă aroma de polenizare, fiind vorba de o infuzie,  iar cea pentru expresor la puțin peste 200 de grade. O cafea prea arsă nu mai poate fi folosită decât într-o combinație de e-uri, care lipsesc din lista de ingrediente a produselor lui Radu. Pentru că, poate am omis să vă spun, aici se ambalează cafea și atât. 

Cafeaua proaspăt prăjită respiră 

Și asta nu e tot! Cafeaua scoasă din cuptor este răcită de un dispozitiv special, apoi lăsată la ”degazat” în recipiente de tablă, care pot suporta presiuni foarte mari. Abia după șapte zile, cafeaua poate fi ambalată în pungi cu ”valvă”, astfel încât produsul să fie perfect. ”Ambalajul este foarte important. Folosim pungi speciale pentru că și după ambalare cafeaua elimină carbon, printr-o valvă cu sens unic. Altfel, ambalajul s-ar umfla ca o minge și s-ar deteriora” spune Radu. L-am lăsat să pregătească un nou lot, din categoria expresso, nu înainte de a savura o cafea adevărată, al cărei gust nu se compară cu ce obișnuiam să pun în coșul de cumpărături la supermarket. 

UPDATE În urma numeroaselor întrebări primite de la cititori din categoria cât costă și de unde putem cumpăra? fac precizarea că Radu nu vinde cafea decât în circuit închis, dar poate-l convingeți să vă includă pe lista lui de clienți contactându-l pe contul lui de Facebook

Ponturi pentru a savura cafeaua:

Înainte de a bea o cafea, beți un pahar de apă. Nu puneți zahăr în cafea, îi stricați gustul! O cafea expresso nu este mai tare decât cea de filtru, ci doar mai aromată.

Galerie FOTO Povestea cafelei culese în Brazilia și prăjită la Ploiești

Diferența dintre o cafea arabică, de calitate și una robustă considerată inferioară

WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.08 (2).jpeg

Cafeaua verde ajunge la Ploiești și este păstrată în condiții speciale

WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.08 (1).jpeg

Odată încins cuptorul, fluxul de prăjire nu trebuie întrerupt

WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.07.jpeg

Radu verifică periodic stadiul prăjirii boabelor de cafea

 WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.07 (1).jpeg

”Trebuie să ai răbdare pentru a prăji perfect cafeaua”, îmi spune Radu. Eu vreau doar să beau mai repede produsul finit :)

WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.08.jpeg

Cafeaua trebuie lăsată o săptămână să se odihnească

WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.06.jpg

Ambalarea se face tradițional, dar în condiții stricte de igienă

WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.06 (6).jpeg

În sfârșit, cafeaua ambalată este gata de licrare

WhatsApp Image 2018-02-07 at 14.29.06 (1).jpeg

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.