chiliile.jpg

Situată între Valea Buzăului și Valea Cricovului Sărat, pe drumul județean 102R Priseaca-Tătaru-Călugăreni-Mizil, la o distanță de 48 km de Ploiești, comuna Tătaru se poate lăuda cu vulcani noroioși inactivi, izvoare cu apă care conține iod, sulf și oxid de fier, dar și cu o mini-cascadă și cu durduci, stânci calcaroase spectaculoase.

 

Localitatea Tătaru, care numără numai 1.000 de locuitori, se poate lăuda cu o zonă pitorească, desprinsă parcă din poveștile de pe vremuri ascultate la gura sobei.

„Localitatea este așezată pe o colină. De aici se vede Crucea Caraiman, dar chiar și Ploieștiul. Avem păduri frumoase, aerul este curat, pentru că nu există industrii poluante în zonă... Este multă liniște, iar peisajul este deosebit”, ne-a descris zona Iuliana Dorina Mareș, primarul comunei.

Izvoarele cu apă binecuvântată

 

În punctul Scăianul, din trei maluri așezate față în față țâșnesc trei izvoare, cu apă bogată în sulf, iod și oxizi de fier

„Conform unor analize de laborator, unul dintre izvoare este bogat în sulf, altul în iod, iar celălalt în oxizi de fier, dar au și o concentrație mare de sare. Oamenii încă merg la aceste izvoare, care au multe proprietăți. Ne-am dori ca zona să fie amenajată. Din păcate, momentan nu au venit investitori dornici să investească”, ne-a mărturisit primarul comunei. Se spune că, încă din 1926, beneficiile celor trei izvoare au fost menționate într-o broșură numită Valea Minunată a Dobrotei. Tot la Tătarul veți putea descoperi o mini-cascadă, dar și vulcani noroioși inactivi. Trebuie spus că localitatea Tătarul este străbătută și Pârâul Sărat, Valea Izvorul Rece, Valea Seacă, Valea Tisa, Valea Sărățeanu, Valea Cimbrea, cursuri de apă formate din apele scurse de pe versanți în perioadele ploioase din an.

Stânca călugărilor 

 

Undeva la vreo 15 minute de mers pe jos se află Schitul Chiliile, amplasat pe Valea Sărățica, în extravilanul satului Podgoria.

„Este vorba despre un monument arhitectural, pe care dorim să îl includem într-un circuit turistic. Zona Chiliile dorim să o amenajăm, astfel încât traseul să fie mult mai accesibil. Ne-am propus să depunem un proiect chiar săptămâna viitoare la Ministerul Turismului, astfel încât traseul să fie marcat, pentru a putea deveni un traseu turistic. Chiliile reprezintă un masiv pietros, cu încăperi săpate în stâncă”, ne-a descris pe scurt așezarea edilul localității.

Se spune că monumentul arhitectural este o așezare monahală străveche, care datează de la sfârșitul sec. XVI – începutul secolului XVII.

 

„Călugării trimiși de Sf. Vasile cel Mare din Capadocia Imperiului Roman de Răsărit, aveau ca principală misiune să determine populația de aici, autohtonă să adopte crezul credinței ortodoxe, stabilit la Niceea în anul 325 de sinodul I ecumenic compus din 318 episcopi”, se precizează pe site-ul Primăriei Tătaru. Și, tot aici, în zona Chilii pot fi observați vulcanii noroioși inactivi.

Durducii, Malul Alb și mini-cascada

Malul Alb este situat mai sus de izvorul cu apă sulfuroasă. În zonă se disting și mai multe stânci calcaroase ale durducilor.

„Durdicii sunt formațiuni din piatră mica, lucioasă. Într-un studiu efectuat pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal este o descriere exactă a acestor bogății ale comunei Tătaru”, ne-a povestit Iuliana Dorina Mareș. Și, de aici, de pe stâncile calcaroase se vede Vâjâietoarea, stânca de aproximativ șapte metri pe care curge un izvor, care, în cădere, formează o mini-cascadă.

„Ne-am propus să amenajăm zona Chiliilor, astfel încât aceasta să intre într-un circuit turistic. Cei care ajung la Tătaru au ce să vadă și, în plus, noi suntem renumiți și pentru fructele pe care le avem. Mai mult, tot la Tătaru există singura zonă unde păstrarea strugurilor se face după un procedeu vechi. Conservarea strugurilor de masă se realizează în camere cu ventilație naturală, printr-o metoda tradițională”, ne-a mai povestit primarul comunei Tătaru. 

Prin urmare, într-o zi de vacanță, când temperaturile ajung până la 35 de grade Celsius, călătorul poate să descopere micul Rai de la Tătaru, comuna bogată în tradiții și obiceiuri, situată la numai 48 de kilometri de Ploiești. (foto, video: Primăria Tătaru).

stanci-tataru.jpg

stanci.jpg

tataru.jpg