Povestea conacului prințesei Moruzi, cumpărat de călugări

0
conac front

conac front

Au dat pe el 80.000 de euro și au stat 4 ani prin instanțele de judecată ca să devină cu adevărat proprietari pe un conac care a aparținut prințesei Moruzi.

Vorbim despre călugării de la Mănăstirea Turnu, din Prahova, care acum au planuri mari cu clădirea aflată în stadiu avansat de degradare.

Povestea a început în 2007 când călugării au aflat că există investitori interesați să cumpere clădirea de lângă mănăstire. Conacul ar fi trebuit însă să devină restaurant….cu tematică ”Dracula”.

Asta i-a speriat pe preoți și i-a determinat să elimine acest risc, de a avea un astfel de obiectiv lângă mănăstire. Au dat 80.000 de euro pe clădire, bani din visteria lăcașului sfânt. La câțiva ani însă a apărut un așa-zis moștenitor al familiei Moruzi, care a revendicat conacul. Au urmat ani de procese. Din fericire totul s-a încheiat cu o hotărâre definitivă la Înalta Curte de Justiție și Casație, care le-a dat câștig de cauză călugărilor de la Turnu.

Acum planurile sunt mari. Starețul mănăstirii, părintele Valentin, vrea să restaureze clădirea și să o transforme într-o clinică medicală naturistă unde să poate fi făcute terapii neconvenționale. Cum la Mănăstirea turnu se produce și miere naturală, călugării având în grijă aproximativ 500 de stupi, starețul se gândește la tratamente pe bază de miere, atât de căutate în occident.

Starețul se bazează și pe faptul că preotul – doctor Pavel, celebru deja prin faptul că, deși călugăr, este medic de interne la Spitalul Universitar București, se va întoarce să practice medicina în noua și moderna clinică. Până atunci însă, starețul Valentin încearcă să obțină finanțarea necesară restaurării, care se ridică la câteva sute de mii de euro, fără dotările medicale.

Conacul Moruzi, a fost încadrat greșit drept monument istoric categoria B. El a fost realizat la începutul sec. XX, în stil neoromânesc.

Familia Moruzi, ultimii proprietari ai locului, au întemeiat aici, încă de la începutul secolului, o fermă de cultură a plantelor și creștere a animalelor după modelul celor apusene, care conferă obiectivului calitatea de complex de arheologie industrial-agrară.

conac3

conac2

conac1

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău