alesii locali ploiesti indemnizatii CA

Povestea hotărârii prin care aleșii locali au modificat cuantumul indemnizațiilor a fost aprobată în 2015. La șase luni de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local, la adresa înaintată de observatorulph.ro, Prefectura Prahova a considerat că actul normativ este nelegal. Câteva luni mai târziu, aleșii locali au modificat hotărârea de Consiliu Local, însă nu se așteptau ca cineva să le ceară banii înapoi. Acum consilierii s-au împărțit în două tabere: unii au plătit deja banii, alții spun că merg până-n pânzele albe, dar nu vor da banii înapoi.

 

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 3/2015 au fost modificate contractele de mandat ale reprezentanţilor Consiliului Local în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile comerciale în care municipiul Ploieşti este acţionar. Consilierii locali practic și-au majorat indemnizaţiile în Adunările Generale ale Acţionarilor, lucru care n-a fost tocmai normal având în vedere că aleșii, potrivit legii, nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor consiliului local dacă au un interes patrimonial.

Citește și: Aleşii şi-au votat ilegal creşterea indemnizaţiilor în AGA! Ultima decizie

După perioada de concedii, în septembrie 2015, aleșii locali au mofificat hotărârea considerată ilegală de Prefectura Prahova. „Prin prezentul proiect de hotărâre se propune încetarea aplicabilităţii Hotărârii Consiliului Local nr. 3/2015 privind modificarea contractelor de mandat ale reprezentanţilor Consiliului Local în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile comerciale în care Municipiul Ploieşti este acţionar”, a fost concluzia proiectului prin care s-a propus anularea hotărârii în cauză.

Numai că nimeni nu s-a gândit la acea dată că trebuie să returneze și banii luați în baza hotărârii aprobate în ianuarie 2015, când indemnizațiile membrilor CA (adică ale consilierilor) au fost majorate la 25% din salariul directorilor din societățile respective.

 

Acum, societățile aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești, inclusiv TCE Ploiești, trebuie să recupereze sumele încasate de aleșii locali drept indemnizație, în perioada ianuarie - iunie 2015.

Iar sumele nu sunt de neglijat, motiv pentru care aleșii s-au împărțit în două tabere. Unii au achitat banii rapid. Este vorba de consilierii Constantin Popa și Marcian Cosma.

Alți consilieri consideră însă că hotătârea aprobată la acea dată și-a produs efecte și, prin urmare, nu sunt de acord cu plata sumelor aferente indemnizației de membru AGA.

 

„Conform Ordonanței 109/2012 aleșii locali beneficiază de indemnizații pentru activitatea din AGA”, a susținut consilierul local Radu Socoleanu, membru AGA la TCE, care consideră că nu este normal să returneze banii atâta timp cât a participat la ședințele AGA și a luat hotărâri.

„Personal am considerat la acea dată că e mai bine să dau banii astfel încât să nu mă trezesc peste doi - trei ani că trebuie să-i returnez cu penalități. Colegii mei au un alt punct de vedere, pe care la rândul meu îl împărtășesc, potrivit căruia hotărârea și-a produs efecte, în sensul că aleșii au participat la ședințele AGA, răspund pentru deciziile luate în AGA, prin urmare trebuie să fie remunerați”, a declarat Constantin Popa, pentru observatorulph.ro.