- Publicitate -

Răzvan Alexe, un Bussines Angel pentru Star T&D, Cast, Coni…

Explicarea

Explicarea modului în care funcționa rețeaua Alexe-Păvăleanu a durat ceva vreme dar, după reacțiile voastre, e clar că a meritat așteptarea. Interesant este că, aveam să aflăm pe parcurs, abordarea de către noi a subiectului dă frisoane unor cetățeni importanți care fac politică la vârf în Ploiești/Prahova sau altora, afaceriști importanți, care sunt conectați economic la vârfurile politicii locale. Curioase sunt căile evaziunii/traficului de influență pe malul Dâmbului, în contextul în care, așa cum spunea și deputatul Sebastian Ghiță, grosul infracțiunilor economice din acest dosar nu a fost făcut de către sau pentru firmele din Prahova.

Toți ca unul
Așa cum vă promiteam, astăzi vom răspunde la întrebarea care stă pe buzele tuturor: cum a fost posibil ca patroni ai unor firme cunoscute din Prahova, unele cu istorie de peste 20 de ani fără antecedente infracționale (personale sau ale firmei) în relația cu Statul, să intre în circuitul ilicit al rețelei lui Răzvan Alexe. În ordine alfabetică, este vorba despre Ion Dumitru – Star T&D SRL Blejoi, Nicolae Onea – Coni SRL Mănești, Jimi Palada – Cast SRL Bănești și Răducu-Marian Țărândă – Via Star New Corporation SRL Bucov. De menționat că nu vom discuta în acest articol despre o altă firmă care se încadrează în criteriile de mai sus: Conti SA, ca urmare a faptului că, în conformitate cu rechizitoriul întocmit de procuror, această firmă a derulat afaceri și cu firmele din lanțul celor dovedite ca find firme fantomă.
Din start sunt de menționat două chestiuni foarte importante:
1. toți cei patru și-au recunoscut vinovăția în fața procurorului Mircea Negulescu, de asemenea au recunoscut colaborările cu Răzvan Alexe și firmele controlate de acesta,

2. toți cei patru au făcut denunțuri în care au relatat modul în care au decurs aceste colaborări.

Așadar, deși fiecare caz în parte are specificul său, cele patru cazuri pot fi abordate fără probleme în comun atunci când discutăm despre modul în care au ajuns în postura de cercetați/inculpați/arestați/martori, în aceste dosare.

Citește și: Dosarul “victimele lui Alexe” declanșează scandalul

Puțină istorie recentă nu strică
Începând încă de prin anul 2008, prietenia dintre Răzvan Alexe, cel indicat de procurorul Negulescu drept liderul rețelei, și Vlad Cosma, fiul președintelui Consiliului Județean Prahova (CJPh), devenise de notorietate mai ales în Ploiești. Această prietenie s-a reflectat direct în modul în care s-au derulat în Ploiești și Prahova campaniile electorale din 2008 și 2012. Roberta Anastase a fost unul dintre liderii politici locali care a punctat politic eficient relația Alexe-Vlad Cosma.
În ambii ani, principalul subiect al campaniilor electorale ale PDL în județul Prahova a fost acela al “interlopilor lui Cosma” și al “terorii” instalată de aceștia în județ. Într-un mod pervers, în principal campaniile PDL sunt cele care i-au creat lui Răzvan Alexe în mediul politico-economic din Prahova aura de mare combinator al afacerilor cu bani publici, în special cu instituții din subordinea CJPh condus de Mircea Cosma. Până la centrarea campaniilor PDL pe relația acestuia cu Vlad Cosma, Alexe era cunoscut în medii relativ restrânse din Ploiești, numele său fiind asociat cu contrabanda cu petrol de la finalul anilor ’90 și un scandal de la un cazinou bucureștean în urma căruia a fost împușcat de către Sandu Geamănu.
În acest context, iată o realitate puțin cunoscută de marele public: influența lui Alexe și/sau a “interlopilor” săi a fost folosită în ambele campanii inclusiv de PDL, acest tip de colaborare a avut efecte despre care vom discuta într-un viitor articol. De subliniat, totuși, că prietenia asumată public de Vlad Cosma a fost clar principalul factor care l-a propulsat pe Alexe în postura de om “de contactat” dacă ești afacerist și vrei să obții un contract cu CJPh. Cât și cum a traficat Alexe această influență este un subiect separat care face obiectul trimiterii în judecată a lui Mircea și Vlad Cosma și care, mai mult decât sigur, va detona multe scandaluri în viitorul nu foarte îndepărtat.

Citește și: Cum vede situația deputatul Sebastian Ghiță

Anul startului
După această mică incursiune în evenimentele semnificative pentru acest articol ale istoriei recente a politicii locale, să ne întoarcem la afaceriștii noștri. De remarcat că primele trei firme: Star T&D, Coni și Cast prestează pentru autorități publice încă de la începutul anilor ’90, indiferent de culoarea politică a celor care le conduceau. Adică intră clar în categoria alintată de presa tuturor vremurilor cu apelativul “firme abonate la banii publici”. Via Star New Corporation, firmă înființată în 2012 de Țărândă, a apărut ca urmare a retragerii acestuia din Star T&D unde era asociat cu Ion Dumitru. Deci făcea parte din aceeași lume bună.
În acest context, vă rugăm să remarcați că 2012 este chiar anul în care au și început cercetările Parchetului în dosarele referitoare la repartizarea contractelor de deszăpezire ale CJPh – pentru trafic de influență, precum și asupra rețelei de evaziune fiscală și spălare de bani. Tot 2012 este anul în care prin intermediul firmelor-fantomă, în mare parte cumpărate în 2011 de cetățeni sârbi, au fost rulate cele mai mari sume de bani. Deci 2012 este anul în care patronii menționați mai sus au început să acceseze rețeaua Alexe-Păvăleanu. Cum au ajuns “marii constructori” din Prahova la biroul lui Alexe?

Citește și: Cărăușul sutei de milioane din dosarul Alexe-Păvăleanu a lucrat pe “medicamente și alimente”

Generosul om cu cash-ul
În mod cu totul neașteptat, după lecturarea declarațiilor date de inculpați, precum și discuții cu persoane care au avut sau au contact cu cazul, ajungi invariabil la concluzia că afaceriștii de mai sus l-au căutat pe Răzvan Alexe din proprie inițiativă, fără ca cineva să le pună pistolul la tâmplă. De ce? Pentru că, cel mai probabil după construcția rețelei de evaziune pe suportul firmelor fantomă SC Kadok Interprest SRL, SC Radu Motors SRL, SC Alex Design SRL, SC Kult Premium SRL, SC Narsam Invest SRL şi SC Robyko Last Line SRL, SC Kraft Welding SRL SC Soriand Construct SRL, Alexe deținea o poziție de invidiat pentru afaceriștii locali.
În contextul crizei economice acesta era “omul cu cash-ul”, banii lichizi fiind mai atractivi pentru afaceriști decât orice contract beton cu statul. Ba, în anumite situații, banii lui Alexe reprezentau pentru patroni garanția că vor putea derula fără probleme contractele beton cu statul.
Elocventă în acest sens este declarația dată în fața procurorului de către patronul Via Star New Corporation: “(…) întrucât aveam probleme financiare, neputând să execute lucrările contractate, m-am dus, în prima parte a anului 2012 (mai sau iunie) la Răzvan Alexe, la biroul acestuia din localitatea Tătărani, jud. Prahova, pentru a-i solicita ajutor – împrumut financiar cu ajutorul căruia să-mi susțin activitatea.
Neprimind acest ajutor solicitat, Alexe Răzvan mi-a propus și am fost acceptat să subcontractez lucrările în cauză către S&S Wizard Advertising SRL, societate pe care ca și nume o cunoșteam din anii anteriori ca participând la proceduri de achiziții publice de lucrări. (…) Precizez că lucrările respective erau executate de către alte societăți: SC Cast SRL, SC Star T&D SRL, despre care nu știu ce relații aveau cu S&S Wizard Advertising SRL și nici cum decontau lucrările față de aceștia din urmă. (…)”,  declară, printre altele, Țărândă Marian-Răducu în fața procurorului.

Citește și: Fantomele lui Alexe au reabilitat blocurile lui Erbașu

CA-ul filantropilor
În acest moment, cea mai credibilă relatare care circulă prin mediul de afaceri din Ploiești despre modul în care “marii constructori” au ajuns la Răzvan Alexe este următoarea. La începutul anului 2012, ca urmare a problemelor cu “cash-ul” pe care le avea, unul dintre cei patru afaceriști despre care am discutat mai sus ar fi început să caute surse de bani, altfel existând riscul de a nu-și mai putea onora contractele în derulare. Pentru că tocmai liniile de credit pe care le avea la diverse bănci erau o cauză a problemelor, respectivul a încercat să găsească banii la câțiva cămătari din oraș – 500.000 de euro după unele surse.
Nu a găsit niciunul disponibil să-i ofere în timp scurt suma, motiv pentru care a decis să-l abordeze pe Răzvan Alexe căruia i se dusese vestea că este plin de bani și dispus să acorde împrumuturi patronilor aflați în dificultate, mai ceva ca un filantrop. Alexe ar fi fost de acord cu împrumutul în anumite condiții, acceptate de patron. La scurt timp, omul de afaceri ar fi început să aibă probleme cu restituirea împrumutului la termenele și în condițiile convenite.
Impresionat până la lacrimi de problemele omului, Alexe i-ar fi făcut acestuia o ofertă de nerefuzat: “uite, eu cunosc niște firme și te pot ajuta să scoți cash-ul fără probleme, TVA sau impozit pe profit, cu o condiție: pe lângă suma pe care mi-o datorezi îmi mai dai și jumătate din TVA-ul și impozitul pe profit pe care le deduci pe schema mea. Ba chiar o să te ajut și cu niște lucrări”.
Afaceristul nu numai că ar fi fost de acord, dar s-a și pus serios pe treabă. Atât de serios încât a început să participe la licitații cu oferte sub prețul de cost al lucrărilor, fapt care l-a pus în mari dificultăți pe un alt afacerist care nu înțelegea cum e posibil acest lucru. De menționat că după douăzeci de ani de când se concurează pe piața contractelor cu autoritățile publice din Prahova, toți cei patru afaceriști despre care vorbim se cunosc destul de bine.
Văzând cum pierde licitație sigură, după licitație sigură, al doilea l-a implorat pe primul să-i dezvăluie rețeta. Neputând să-l refuze, acesta l-a îndrumat către biroul din Tătărani, județul Prahova, de unde și al doilea afacerist a ieșit fericit cu bani și promisiuni de contracte. De aici până ca al treilea afacerist să-l abordeze pe Alexe n-a fost decât un pas și, cum primii trei făceau o treabă atât de bună, al patrulea s-ar fi cerut singur la un vorbitor pentru cash, evaziune, contracte și lucrări cu filantropul.
Așa se face că biroul lui Răzvan Alexe de la Tătărani ajunsese să semene în anumite momente ca un Consiliu de Administrație al Uniunii Constructorilor Mari din Prahova. Nu-i așa că este suspect de simplu răspunsul la întrebarea „cum de au intrat ăștia în hora lui Alexe”? Cu o singură observație: atât statul cât și mediul de afaceri local au fost grav afectate de această suveică prin intermediul căreia ar fi fost vehiculați aproximativ 35 milioane de lei, după calculele noastre.
Și totuși, ce veți crede dacă v-am spune că prejudiciile produse de această cooperativă par a fi joacă de copii cu ceea ce o să vă relatăm în episodul viitor?

Ce este un Business Angel sau un Angel Investor?
Un investitor privat poartă numele de ‘angel investor’ sau ‘business angel’ în limba engleză.
Acesta este de obicei primul investitor într-o afacere care nu îi aparține și pentru aportul adus primește între 5-25% din părțile sociale/acțiunile firmei.
Investitorii privați de tipul ‘business angels’ aleg să-și investească propriile resurse și acceptă, în general, să își asume un risc mult mai mare fără garanții.
Acest lucru înseamnă că business angels urmăresc să obțină câștiguri mult mai mari din investiții, cum ar fi de peste zece ori valoarea inițială a investițiilor într-o perioadă de cinci ani.

Sursa: efin.ro

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Articole asemănătoare

”Nu vom recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară” – Grupul G 7

Miniștrii de externe ai grupului G7, grupul celor mai bogate țări din lume, au declarat sâmbătă că „nu vor recunoaște niciodată granițele pe care...

Accident rutier la Șirna. Două autoturisme au fost implicate

Sâmbătă seara s-a produs un accident rutier la intersecția DJ 101A cu DJ 101G, la Șirna, în care au fost implicate 2 autoturisme conduse...

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

- Publicitate -

Sondaj

În ultimii 8 ani, ați fost informat/ă despre faptul că Primăria Municipiului Ploiești a demarat lucrările de elaborare a unui nou Plan Urbanistic General?
În același interval de timp, ați fost invitat/ă la vreo ședință, discuție, dezbatere sau informare referitoare la proiecția (cum va arăta) viitorului PUG asupra zonei în care locuiți?
Dacă nu ați fost invitat/ă, ați participa la o astfel de dezbatere?
Sunteți de acord ca noul PUG să aprobe sau să încurajeze construirea de locuințe colective (blocuri) în zonele de case?
Considerați că beneficiați de suficient spațiu verde în zona dumneavoastră?
Considerați că rețeaua stradală a cartierului face față traficului actual?
Vă rugăm să introduceți numele străzii unde locuiți (această informație nu va fi publicată)
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

”Nu vom recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară” – Grupul G 7

Miniștrii de externe ai grupului G7, grupul celor mai bogate țări din lume, au declarat sâmbătă că „nu vor recunoaște niciodată granițele pe care...

Accident rutier la Șirna. Două autoturisme au fost implicate

Sâmbătă seara s-a produs un accident rutier la intersecția DJ 101A cu DJ 101G, la Șirna, în care au fost implicate 2 autoturisme conduse...

Un bărbat din Băicoi s-a ales cu dosar penal pentru că a păstrat arma la o altă adresă decât cea menționată în certificatul de...

Un bărbat din orașul Băicoi s-a ales cu dosar penal în urma unor verificări la domiciliu efectuat de polițiștii din cadrul Poliției oraşului Băicoi....

Noaptea Muzeelor 2022. Lista muzeelor unde accesul este gratuit în Prahova în această seară

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie și secțiile sale muzeale vor sărbători și în acest an Noaptea Muzeelor. Evenimentul, aflat la ediția a 18-a,...

Alexandru Rafila, vești bune: ”Și dacă va exista un nou val de COVID nu ne va pune probleme!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că virusul „se transformă într-o viroză sezonieră” și, în cazul în care în România va fi un nou val...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -