- Publicitate -

Elevii și dascălii Colegiului Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești au transformat Biblioteca „Nicolae Iorga” în Bibliotecă Verde

Data:

Proiectul „Biblioteca verde” a Colegiului Pedagogic Regina Maria din Ploiești a fost desemnat câștigătorul competiției județene pentru proiectele desfășurate în cadrul Programului Național „Săptămâna Verde”, în anul școlar 2022-2023.

- Publicitate -

Programul Național „Săptămâna Verde” este un program european, dezvoltat la nivel național, care presupune proiecte verzi, sustenabile, care se realizează de către elevi sub îndrumarea și supravegherea atentă a cadrelor didactice organizatoare.

În fiecare an școlar, fiecare unitate de învățământ trebuie să aleagă un proiect desfășurat în Săptămâna Verde, proiect care intră în competiția județeană. Proiectul care este desemnat câștigător, se califică mai departe pentru etapa nașională a competiției, unde fiecare județ este înscris cu un singur proiect.

Pentru anul școlar 2022-2023, la nivelul județului Prahova, proiectul câștigător a fost desemnat cel desfășurat de C.N. Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești pentru activitatea „Biblioteca Verde”.

- Publicitate -
echipa coordonatoare pedagogic
Echipa coordonatoare a proiectului: Reprezentant legal, director Lucia Ionescu
Responsabil de mediu, prof. Elena Roxana Visan
Prof. Ionescu Maria
Prof. Înv. Primar Baban Marilena

Pentru a înțelege mai bine ce presupune un astfel de proiect și o astfel de competiție, am mers să stăm de vorbă cu inițiatorul „Bibliotecii Verzi” de la C.N. Pedagogic, doamna profesor Roxana Vișan. Aceasta împreună cu colegele coordonatoare, Marilena Baban și Maria Ionescu, au pus bazele activității câștigătoare.

Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul directorului Colegiului Pedagogic „Regina Maria”, Lucia Ionescu și s-a realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” și cu Societatea Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești (SGU Ploiești)

De unde a pornit ideea de „bibliotecă verde” și ce înseamnă aceasta

„De unde a pornit ideea? Eu chiar mi-aș fi dorit să am o bibliotecă verde, o bibliotecă așa cum am avut ocazia să vizitez prin proiectele Erasmus (…) unde simțeai că ești nu numai în bibliotecă ci și în comuniune cu natura…” povestește Roxana Vișan, care este și profesorul responsabil de mediu la nivelul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria”.

- Publicitate -

Intenția coordonatorilor de proiect a fost, pe de o parte să atingă componenta de sustenabilitate, de protecție a mediului, și, pe de altă parte să îi determine pe tineri să deprindă anumite abilități practice, cum ar fi să planteze și să aibă grijă de flori.

În realizarea proiectului, organizatorii au avut doi parteneri: Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” și SGU Ploiești.

La bibliotecă au găsit imediat deschidere, așa că locul de desfășurarea a proiectului era stabilit. „În ceea ce privește relația cu biblioteca, totul a fost perfect, noi având o colaborare foarte bună cu doamna director Radu Mihaela, care ne-a sprijinit mereu”, spune Roxana Vișan.

- Publicitate -

Citește și: Activitate Erasmus + la Liceul Tehnologic „1 Mai” din Ploiești

Dar nu era suficient… Proiectul mai avea nevoie și de un sprijin pe partea de logistică, de procurare materiale și unelte pentru plantarea propriu-zisă. Aici au intervenit cei doi parteneri, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” și SGU Ploiești care și-au oferit suportul pentru elevii și cadrele didactice de la „Regina Maria”. Astfel, aceștia au inițiat micii grădinari în tainele platării și le-au oferit materialul necesar pentru a transforma biblioteca din centrul orașului într-o „Bibliotecă Verde”.

activitati biblioteca verde

 

Instructajul le-a fost făcut în cadrul serelor SGU din Ploiești iar apoi elevii au beneficiat de material săditor pentru a transforma Biblioteca Județeană într-o bibliotecă verde.

„Activitatea s-a desfășurat pe parcursul întregii săptămâni (Săptămâna Verde, 8-12 mai 2023 – n.r.) și a fost o activitate complexă. A fost mai bine zis o diversitate de activități. Am vrut să facem și altceva, să facem lucrurile să iasă din patentul acesta al nostru, de tradițional, zilnic…”, explică profesoara modul de desfășurare a activității în cadrul Săptămânii Verzi.

- Publicitate -

„Gândit să fie unul complex, proiectul raspunde nevoilor socio-culturale privind comunitatea locală. Acesta cuprinde activități care îmbină partea teoretică cu cea practic-aplicativă în domeniul biodiversității. Ne dorim ca acest proiect să-l dezvoltăm în viitor, chiar să-l transformăm într-unul cu caracter european”. mai spune Roxana Vișan.

Scopul principal al proiectului: Educația pentru mediul înconjurător în contextul socio-cultural al comunității locale

„Cred că de la noi trebuie să pornească totul. Omul sfințește locul. Noi trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru colectivitate. Am simțit că societatea contemporană se axează pe individualism exacerbat. Cred că trebuie să ne aplecăm mai mult către colectivitate, către o viziune comuna, întrucât toți suntem parte integranta din aceasta. Omul este o ființă socială, nu poate să fie delimitat de cadrul social și cultural. El este cheia, el este fundamentul… (…) Prin ceea ce noi facem, influențăm generațiile viitoare…”, spune profesorul inițiator al proiectului despre scopul proiectului Biblioteca Verde.

Cei care au participat propriu-zis la proiectul Biblioteca Verde au fost elevi ai Colegiului Național Pedagogic din ciclul primar și gimnazial. „Liceul nu a dorit să participe…”, mai spune cadrul didactic.

- Publicitate -

Proiectul inițial a fost susținut de opt cadre didactice împreună cu elevii care au dorit să participe. În total în „Biblioteca Verde” au fost implicați 240-250 de elevi.

Apoi acțiunile au fost împărțite pe echipe și a fost stabilit un program pentru implementarea proiectului. În funcție de program elevii au participat la activitățile propuse iar la final proiectul „Biblioteca Verde” a putut fi finalizat. Activitățile s-au desfășurat, o parte la Biblioteca Județeană și o parte la serele SGU Ploiești.

Rezultatele proiectului „Biblioteca Verde”

În urma activităților desfășurate în cadrul Săptămânii Verzi copiii au dobândit abilități practice. Au participat elevi din ciclul primar și gimnazial. „Beneficiarii nivelului liceal nu si-au exprimat dorința de a se implica in proiectul propus…”, mai spune cadrul didactic.

- Publicitate -

Au fost amenajate spațiile culturale din interiorul Bibliotecii Județene Nicolae Iorga și au fost plantate flori ornamentale și arbuști în grădina instituției.

La interior sălile bibliotecii au fost decorate cu ghivece cu plante astfel încât întreg mediul a devenit mai prietenos și mai verde. Cei mici au avut parte și de ore de creație în interiorul bibliotecii, ba chiar s-au organizat pentru ei, cu sprijinul reprezentanților bibliotecii, activități de „treasure hunt”. „De exemplu au avut de căutat creații literare, proză, poezie, în care autorii să vorbească despre natură…”, dă exemplu profesoara.

activitati biblioteca verde

Tot în cadrul proiectului cei mici au aflat despre biodiversitate și despre cum trebuie protejată aceasta. „Bineînțeles că aici ne-au fost de mare ajutor reprezentanții bibliotecii care s-au documentat și le-au explicat copiilor tot ce aceștia erau în măsură să afle”, mai spune Roxana Vișan.

Cum la sfârșitul Săptămânii Verzi toate unitățile de învățământ trebuie să selecteze o activitate pe care să o propună pentru competiția județeană, pentru anul școlar 2022-2023, Colegiul Național Pedagogic Regina Maria a selectat „Biblioteca Verde”, proiect cu care, dealtfel, a și câștigat competiția județeană.

Citește și: Biblioteca Comunală Şirna și-a premiat astăzi câştigătorii concursului „Cu cartea lângă un copac înflorit”

Acest proiect a fost selectat pornind de la premisa complexității lui și de la elementele de noutate pe care le-a adus. Deși activitatea s-a desfășurat în luna mai, abia în luna septembrie coordonatorii proiectului au aflat că munca lor a fost recunoscută și că activitatea „Biblioteca Verde” a fost selectată la nivel județean pentru a reprezenta Prahova la competiția națională.

„Noi am pornit de la ideea că este un proiect complex, că îmbină două cicluri de activitate, ceea ce este foarte important. Nimic nu se pierde. Ceea ce dobândesc cei de la ciclul primar, duc mai departe la cel gimnazial și, de ce nu, mai departe la cel liceal. Pe de altă parte este foarte important să armonizăm această legătură între comunitatea locală și școală…”, spune Roxana Vișan, cea care a dat tonul realizării acestui proiect de importanță atât de mare pentru întreg județul.

Alături de Roxana Vișan, au fost cadrele didactice Marilena Baban și Maria Ionescu, care, împreună, au coordonat proiectul. Acestea au beneficiat de suportul directorului Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești, doamna Lucia Ionescu, și de ajutorul directorului Bibliotecii Județene, doamna Mihaela Radu. Acestea, împreună cu directorul adjunct la SGU Ploiești, Alin Dănilă, au fost artizanii succesului Proiectului „Biblioteca Verde”.

Urmează în această toamnă competiția națională, unde lupta va fi mai puternică dar le ținem pumnii reprezentanților prahoveni și sperăm ca proiectul lor să le aducă în continuare premii.

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Toată recunoștința mea pentru medicul ORL Gabriela Chiriță”. Scrisoarea de mulțumire a unei ploieștence

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

O farmacistă din Prahova merge din casă în casă pentru a duce medicamente sătenilor care nu se pot deplasa

Farmacista face fapte frumoase pentru localnici, în special pentru oamenii în vârstă, ori cei cu dizabilități.

Scrisoare de mulțumire pentru chirugul Dan Mihalache: „Acest medic este un om desăvârșit”

Femeia, voluntar SMURD în cadrul spitalului ploieștean, spune că fără acest medic pe care îl numește „de excepție”, rudele sale poate astăzi nu ar mai fi fost în viață
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

Acest articol este în curs de editare. Vom reveni!

De ce nu se mai deschide anul acesta patinoarul de la Parcul Municipal Vest din Ploiești

Patinoarul de la Parcul Municipal Vest din Ploiești nu...

Lecție despre cum să înveți pentru a-ți transforma pasiunea în afacere – Metchim Green Energy

Campania „Din Prahova pentru România” reunește cei mai de...

Magazinul Orient din Ploiești, locul unde poți găsi cadoul perfect de sărbători

Dacă sunteți în pană de idei pentru cadouri de...

Am fost să văd Târgul de Crăciun de la Craiova. Prețuri, impresii și imagini

Am vizitat ieri Târgul de Crăciun de la Craiova...
- Publicitate -

Știri noi

„Încalță un copil pentru iarnă”, o campanie derulată de Asociația Veritas pentru oameni

În această lună a bucuriei, iubirii și generozității, Asociația...

Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, susține că singura alegere înțeleaptă este Elena Lasconi

Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, a transmis, joi seară, un...

Protest pro-democrația, în Piața Universității din București: „Libertate! Europa!”

Câteva mii de persoane s-au strâns, joi seară, la...

Ce se întâmplă cu angajații din sistemul medical dacă iese Georgescu președinte

Ce se întâmplă cu sistemul medical din România dacă...
- Publicitate -

Emisiuni

Rezultatele alegerilor parlamentare din Prahova [VIDEO]

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Mircea Roșca: ”Dacă îl vreți pe Ilie Bolojan premier, votați PNL!”

Candidatul PNL Prahova la Camera Deputaților, Mircea Roșca, a...

Cum își revine PNL după cutremurul de la prezidențiale? Interviu cu Bogdan Nica

Candidatul PNL Prahova la Camera Deputaților, Bogdan Nica, a...
- Publicitate -

Vox Publica

Ce se întâmplă cu angajații din sistemul medical dacă iese Georgescu președinte

Ce se întâmplă cu sistemul medical din România dacă...

Vrei să-ți spun ce vrei s-auzi? Cum să nu rupi prietenii

Cât de ușor e să îți spun exact ce...

Ce se întâmplă cu românii care muncesc în străinătate dacă iese Georgescu președinte

Ce se întâmplă cu românii care muncesc în străinătate...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Acest articol este în curs de editare. Vom reveni!
- Publicitate -