Biblioteca Comunală Șirna, din Prahova, a inițiat un concurs de fotografie intitulat „Cu cartea lângă un copac înflorit”, în data de 30 martie 2023. Această inițiativă a fost prilejuită de acțiunile desfășurate în comunitate în Săptămâna Școala Verde, activități în care Biblioteca publică din comuna Șirna s-a implicat ca partener, alături de Școala Gimnazială, sat Tăriceni și de structurile subordonate acesteia.
Instituția care a organizat concursul este recunoscută la nivel național și internațional ca Bibliotecă Verde și promovează, prin managementul, proiectele și activitățile sale Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030, între care ODD 4 – Educație de calitate, ODD 13 – Acțiune climatică și ODD 17 – Parteneriate pentru obiective. În acest context, prin concursul de fotografie „Cu cartea lângă un copac înflorit” s-a urmărit promovarea lecturii și protecția mediului înconjurător, aducând în prim plan importanța actului de cultură și a contextului în care acesta se produce.
În Sfânta Zi a Floriilor, când natura întreagă se relevă în plenitudinea frumuseții sale, a început votarea fotografiilor primite în concurs până pe 8 aprilie, așa cum fusese anunțat în prealabil. Cadrele didactice și prietenii bibliotecii s-au implicat în înscrierea materialelor în competiție. Fiecare fotografie a putut să adune aprecieri pe pagina de Facebook a Bibliotecii Comunale Șirna până joi, 13 aprilie, la ora 12:00, când s-a încheiat concursul și s-au stabilit câștigătorii.
Artizana acestui proiect este Iuliana-Camelia Pîrvu, bibliotecara și unica angajată a Bibliotecii Comunale Șirna, județul Prahova. Camelia, în vârstă de 51 de ani, ne-a dezvăluit faptul că este bibliotecară de 33 de ani și că în toată activitatea ei profesională este călăuzită de dragostea pentru carte, bibliotecă și comunitatea natală.
Citește și: Biblioteci modernizate și transformate în hub-uri digitale în mai multe localități din Prahova. Proiect cu finanțare europeană
În ceea ce privește concursul, spune că acesta a urmărit sensibilizarea publicului în legătură cu frumusețea naturii, a mediului înconjurător de care este esențial să avem grijă, dar și importanța bibliotecii publice, ca actor educațional în orice comunitate. „Trebuie să propunem copiilor contexte plăcute pentru lectură, să le arătăm, celor care nu au observat, că au înflorit copacii. Distrași de preocupările zilnice și de tehnologie, nu mai vedem ce este frumos în jurul nostru și nu mai știm, cu adevărat, ce dă valoare vieții noastre”, consideră Camelia.
Concursul, prin impactul extraordinar avut, a demonstrat acest adevăr. Oamenii s-au susținut unii pe alții și a fost o întreagă avalanșă de aprecieri. S-a creat ad-hoc o adevărată comunitate a empatiei.
„Firescul poate deveni senzațional”, spune doamna bibliotecară, dar pentru asta este nevoie de implicare, de susținere, de a acționa motivați de Forța Binelui.
Citește și: Povestea Oanei Farcaș, profesoara de informatică de la ”Nichita” care a adus în Ploiești numeroase medalii și cupe de la Competițiile Internaționale
Concursul de fotografie, asa, cum s-a desfășurat el, se datorează și susținerii oferite bibliotecii de Supermarketul La Cocoș, un partener de încredere al bibliotecii care a sprijinit demersurile instituției și cu alte prilejuri. Unul dintre acestea este susținerea acțiunii „Șirna pe bicicletă”, organizată anul trecut pentru adulții din comunitate, în cadrul Proiectului european Erasmus+ „Biblioteca Verde pentru o comunitate durabilă – Lib4Green”.
Așadar, premiile pentru concursul „Cu cartea lângă un copac înflorit” au fost oferite de sponsorul Supermarket La Cocoș, al cărui fondator, Iulian Nica, este de origine din comuna Șirna.
Toți participantii la concurs au primit diplome și daruri. Azi, în Vinerea Mare, la premiere s-a auzit printre copii: „Darurile nu sunt de la iepuraș, sunt de La Cocoș!”.

„Îi mulțumim domnului Iulian Nica pentru premiile oferite și pentru toată susținerea pe care ne-a acordat-o, în calitate de antreprenor local și de Om. Suntem mândri că se trage de aici, din Șirna, și că nu și-a uitat rădăcinile”, a declarat pentru Observatorul Prahovean, Iuliana-Camelia Pîrvu.

Premiile oferite în cadrul concursului „Cu cartea lângă un copac înflorit”
Premiul I: 1000 lei;
Premiul II: 700 lei;
Premiul III: 500 lei;
Mențiune I: 200 lei;
Mențiune II: 150 lei;
Mențiune III: 100 lei.
În urma încheierii votării, în baza clasamentulului primelor 6 fotografii, s-au desemnat câștigătorii:
Premiul I: Sandu David și Sandu Tudor (2245 aprecieri);
Premiul II: Dascălu Andreas Matei (1877 aprecieri);
Premiul III: Rușinaru Andrei Valentin (958 aprecieri);
Mențiune I Bâra Darius (609 aprecieri);
Mențiune II Constantin Carla (476 aprecieri);
Mențiune III Anghel Ioan Adrian Gabriel (298 aprecieri).
Postarea de pe pagina bibliotecii a avut un impact extraordinar: peste 123.000 persoane, peste 168.000 de afișări, peste 6300 de click-uri.
„Ne dorim ca premiile, diplomele și darurile pregătite pentru ei să le bucure Sfintele Sărbatori Pascale!
Felicitări tuturor participanților, dar și îndrumătorilor lor: cadre didactice de la Școala Gimnazială, sat Tăriceni (cu structurile subordonate) și prieteni ai bibliotecii!
Vă mulțumim tuturor pentru interesul deosebit acordat concursului nostru. Vă dorim Sărbători în Lumina Divină, animați de Forța Binelui!
Vedeți, copii?!
Aceasta demonstrează că poți fi cool și cu o carte în mână!”, este scris pe Facebook, pe pagina Bibliotecii Comunale Șirna.
În urma premierii de astăzi s-a demonstrat că cei mici au nevoie de exemple și contexte pentru a-și forma caracterul, pentru a-și manifesta empatia, generozitatea, pentru a crește Oameni adevărați, de care societatea are nevoie!
Unul dintre câștigători, Dascălu Andreas Matei, ocupantul locului II din concurs, având acordul familiei, a ales să își împartă premiul cu alți doi colegi și competitori de-ai lui, care nu s-au numărat printre câștigători. „Cu acest gest declar că misiunea mea a fost îndeplinită!”, a spus cu emoție și mândrie Camelia Pîrvu.