Violența în familie afectează neștiut de multe persoane. Toate femei, atât din mediul urban, cât și rural, care acceptă agresiunea fizică invocând celor de la DGAPSC Prahova motive de genul: „mă bate, dar stau cu el ca să aibă copilul tată” sau „mi-e rușine, mi-e teamă de gura lumii”, „unde să mă duc cu cel mic/ cei mici?”, „poate s-o schimba”, ori, și mai rău, „m-a bătut, dar și eu am meritat-o”. În județ, în singura locuința protejată existentă, de la începutul anului au cerut sprijin doar 11 femei. Restul, de ordinul sutelor, tac și înghit din considerentele enumerate mai sus. Șocant este că, deși cer ordin de protecție, „revin, pentru că vor, la partenerii abuzatori, chiar pe durata cât este pus în executare ordinul”, spun reprezentanții DGASPC Prahova.
În 2020, la nivel național a fost implementat proiectul Venus – „Împreună pentru o viață în siguranță”. În fiecare județ, inclusiv Prahova, au fost înființate locuințe protejate, unde femeile abuzate, alături de copii de foarte multe ori, sunt găzduite și primesc consiliere psihologică și vocațională pe o perioadă de un an.
Citește și: Marșuri împotriva „legii pumnului”: „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale!”
„Cele mai multe nu cer ajutor. Se intervine în situații critice când e nevoie de Poliție și alte autorități ale statului De la începutul anului, am avut în centrul protejat din Prahova 11 femei, care au vrut găzduire. Alte 40 au solicitat doar consiliere psihologică, iar 38 consiliere vocațională. Asta înseamnă că au vrut să se recalifice, să își găsească un alt loc de muncă pentru a-și pierde urma.
Îngrijorător este că 80% dintre femeile bătute revin la partenerii abuzatori și asta pentru că vor
Am avut cazuri în care chiar pe durata executării ordinului de protecție, femeile s-au întors la soțul sau concubinul care le-a băgat în spital. Le-am explicat că este o încălcare a legii de natură penală, însă nu le putem ține cu forța”, a precizat Corin Nicola, purtător de cuvânt DGASPC Prahova.
Ne confruntăm, în astfel de cazuri, spun psihologii, cu așa numitul sindrom Stockholm, sau dependența victimei față de agresor. Experiențele abuzive își pun amprenta asupra personalității femeii, care preia agresiunile ca forme de iubire și atașament.
În Prahova există o singură locuință protejată. La ora actuală, aici se află o singură femeie, alături de cei doi copii
Până în 2020, în județ nu exista niciun centru pentru victimele violenței domestice, finanțat de la bugetul public. Locuința protejată din Prahova, unica de stat, a fost deschisă în urmă cu doi ani, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. Prahovencele care ajung aici beneficiază de pat și masă, bonuri valorice zilnice în cuantum de 16,6 lei, pot merge la serviciu, odată recuperate după terapie, iar locuința protejată beneficiază de sistem de securitate. Femeile pot sta în acest spațiu comun timp de un an, cu posibilitate de prelungire, dacă situația o impune.
Deși are o capacitate de 6 locuri, iar cazurile de violență domestică sunt îngrijorător de multe în județ, chiar dacă nu apar în statistici fiindcă nu sunt semnalate decât foarte târziu sau deloc, în centrul protejat, la ora actuală beneficiază de sprijin o singură femeie. „O mamă cu doi copii, bătută constant de soț. Nu e din mediul rural, ci chiar din Ploiești. Se află la noi din aprilie, a cerut ordin de protecție și spune că nu vrea să se mai întoarcă la partenerul abuziv”, ne-au mai precizat reprezentanții DGAPSC Prahova.
Pe lângă numărul unic 0800.500.333, reprezentanții instituției prahovene ne-au adăugat faptul că, „femeile supuse violenței domestice, care vor să ceară ajutor, pot apela și 119 sau 983, care funcționează în regim de urgență”.
Sunt si femei carora le place sa fie agresate inainte de a fi iubite. Amintiti-va, daca ati citit ” Baltagul „, de Vitoria Lipan, pe care Nechifor o batea, ca mai apoi s-o ” impace „.