Dacă ești în căutare de drumeții noi în Prahova, dar crezi că le-ai văzut pe toate, dă-mi voie să te contrazic. La 40 de km de Ploiești se află localitatea Dobrota, un loc relativ izolat în care nu ajunge nici semnalul de la telefon, dar în care poți ajunge tu dacă ești suficient de energic. Zona de pădure a acestei localități deține câteva particularități care îți vor stârni interesul.
Un text scris de Daniel-Cristian Tomulescu
În primul rând, potecile din pădure sunt potrivite pentru iubitorii de senzații tari pe două roți, deoarece acestea se interconectează și formează un fel de circuit de parcă ar fi amenajat, dar nu…este doar natura neatinsă în întreaga ei frumusețe.
Obișnuiam să merg cu prietenii pe niște biciclete făcute din piese, deloc sigure având în vedere că frânele erau o opțiune premium de care nu dispuneam, iar de echipament de protecție nici nu se pune problema.
Trebuie să recunosc că atunci inconștiența a atins cote înalte, dar din fericire, nimeni nu s-a rănit grav. Cu grijă, puțin curaj și echipament pe măsură merită încercat, mai ales dacă ați cochetat cu acest sport.
De asemenea, la intrare în pădure există un lac natural de apă sărată, neamenajat din păcate, dar care merită văzut. Localnicii se folosesc de beneficiile pe care sărurile le au asupra organismului. Drumul este asfaltat până în acel punct, deci se poate ajunge direct cu mașina.
Dacă ați ajuns până aici, nu puteți rata cea mai importantă atracție, un schit rupestru ce aparține comunei Tătaru în care în trecut au locuit călugări.
Stânca „La Chilii” are niște decupaje impresionante, iar priveliștea merită tot mai mult cu fiecare pas.
Pentru a ajunge în acest punct există două drumuri, unul ce începe de la lacul despre care vorbeam sau din localitatea Podgoria, Tătaru.
Mă voi concentra pe prima variantă, deoarece nu implică foarte mult efort, fiind de o lejeritate pe măsura tuturor.
Drept indicații, pot spune că de unde se termină porțiunea asfaltată, se continuă cu o cărare ce străbate pădurea, ce trebuie traversată pe jos.
În fața voastră va răsări o stâncă impunătoare, unde veți observă o fereastră, intrare pe care se sprijină scara pentru acces.
Continuând pe lângă perete, puteți ajunge în cel mai înalt punct din care puteți admira peisajul.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Primăriei Tătaru, Schitul Rupestru – „Chiliile” este amplasat pe Valea Sărățica, în extravilanul satului Podgoria și este un monument de arhitectură datând de la sfârșitul Sec XVI – începutul Sec. XVII.
Acum șase ani, primăria a postyat pe Youtube și o filmare cu drona din zonă: