Domeniul Aristiței este una dintre cele mai noi crame apărute în Prahova, pe Drumul Vinului. Este o cramă boutique al cărei teren a intrat în proprietatea familiei Ioniță în 2013, cumpărată de la moștenitorii unui fost ministru al economiei în perioada interbelică.
De cramă se ocupă Bianca și Aristița Ioniță ajutate de inginerul Cristian Tudor. Ce au reușit aceștia să facă în doar trei ani de zile a fost de acord să ne povestească Aristița Ioniță, mama proprietarei și, totodată, cea care dă numele cramei boutique din județul Prahova.
Construcția cramei a fost finalizată în 2019 și tot atunci au fost îmbuteliate și primele vinuri. În 2020 au apărut primele premii, dovadă a faptului că la crama Domeniul Aristiței lucrurile se întâmplă foarte bine.
Începutul poveștii: domeniul boierului Bujoiu și migdalii seculari
Povestea domeniului începe însă cu ani de zile înaintea cramei, atunci când, aflată în vizită pe terenul respectiv, în anul 2013, Aristița a observat migdalii aflați pe proprietate. Aceștia au fost cei care au atras-o de la bun început. Deoarece se gândește la viitor, proprietatea a fost achiziționată pentru fiica sa, Bianca, sub forma unui cadou oferit acesteia la împlinirea vârstei de 18 ani. „Am cumpărat locul cu sufletul!”, spune Aristița Ioniță. Și, de aici, din 2013, a început povestea Domeniului Aristiței.
Antreprenoarea spune că obiectivul principal este deschiderea unui „spa în vin”. Mai exact este vorba despre cure de înfrumusețare și întinerire care se fac prin băi în care se adaugă boasca rămasă de la strugurii roșii. Aceasta are proprietăți antioxidante și este o adevărată comoară în procedeele cosmetice. Dar asta mai târziu. Acum totul se concentrează pe crama-boutique, pe vizitele, degustările și evenimentele culturale care au loc aici.

Achiziția proprietății s-a făcut în anul 2013. Încă de atunci pe domeniu a fost descoprit un beci, mai exact o veche cramă care a aparținut boierului Ion Bujoiu, fostul ministru al economiei în perioada interbelică. În jurul ei a început dezvoltarea ariei cunoscută astăzi ca „Domeniul Aristiței”.
Vechiul beci a fost salvat și deasupra lui a început în 2017 construcția cramei actuale. Crama este una dotată cu cele mai noi tehnologii, dotare care a fost posibilă datorită accesării unor fonduri APIA în 2017.
Crama a fost finalizată în 2019 iar din 2020 vinurile produse aici au început să câștige premii. În plus, evenimentele ca vernisajele de artă sau lansările de carte sunt obișnuite pe Domeniul Artistiței
Hotelul, restaurantul și centrul cultural
Construcția cramei-boutique a fost însă doar primul pas în drumul pe care familia a pornit. În curtea cramei este imposibil să nu-ți atragă atenția construcția care se ridică în vecinătate. Este proiectul celui mai nou hotel din zonă, hotel care va fi inaugurat în strânsă legătură cu crama.
Aristița Ioniță își propune să redea zonei valoarea turistică pe care aceasta o are cu adevărat. „Suntem prima cramă din Valea Călugărească, mică, boutique. Sunt foarte multe crame dar de la Urlați în sus. (…) Bucuria mea cea mai mare este că am ridicat această cramă-boutique unde oamenii vin ca acasă, beau un vin de calitate și se simt foarte bine. Toată proprietatea este înconjurată și de 5.000 de fire de lavandă, avem drumuri de promenadă, este superb”, povestește antreprenoarea.

La finalul anului 2023 speră că va reuși inaugurarea hotelului și atunci, spune ea, va putea oferi pachete complete în ceea ce privește serviciile turistice din zonă.
Hotelul care se construiește acum va avea 16 camere, un centru cultural și un restaurant. „Încet-încet lumea care vine trebuie să se poată bucura nu numai de un vin bun, dar și de o mâncare aleasă și de un desert bun”, își dezvăluie planuri de viitor cu speranță Aristița Ioniță.
După hotel va urma și visul Aristiței: spa-ul în vin
Cu privire la ceea ce va oferi spa-ul, antreprenoarea spune că va cuprinde un masaj bun, de calitate „în cadrul căruia vor fi folosite produse care să conțină strugurele”, deoarece antioxidanții din struguri sunt benefici pentru organism.
Bineînțeles că spa-ul va mai avea și o saună umedă, una uscată și băile, care vor conține acel produs de boască de la strugurele roșu. Deja Aristița Ioniță spune că a vorbit cu o chimistă care va realiza produsele pentru spa, produse care vor fi marcate exclusiv „Domeniul Artistiței”.
Astfel, cine va trece pragul cramei se va putea bucura de o degustare de vin bun, o cazare și o masă de calitate. „Nu trebuie să mâncăm mult. Trebuie să mâncăm puțin și de calitate.”, spune antreprenoarea care a pus bazele cramei de la Valea Călugărească.
În ceea ce privește vinurile cramei, Vizionar și Temerar sunt cele două game cu care se mândrește Domeniul Aristiței. Gama premium sec este cea intitulată „Vizionar”. Motivul pentru care a fost denumită astfel a fost faptul că Aristița Ioniță consideră că întregul proiect este ca o viziune pe care a avut-o în strânsă legătură cu proprietatea, încă dinaintea achiziției acesteia.

„Temerar” este gama de top la demisec, gamă care, așa cum vânzările o arată, este preferata publicului consumator de vinuri de calitate.
Momentan la Domeniul Aristiței se organizează petreceri restrânse „maxim 28 de participanți”, spune antreprenoarea. La cramă se realizează degustări însoțite de produse locale, se poate aranja cazarea la pensiuni în apropiere (asta până va fi dat în folosință hotelul) și, de asemenea, există colaborare cu două firme de catering care asigură masa doritorilor.
Familia, domeniul, turismul și alte proiecte de suflet
Bianca Ioniță, fiica Aristiței și proprietara domeniului, este implicată activ în tot ceea ce înseamnă afacerea familiei. Ea este responsabilă mai ales de partea de marketing.
A ei a fost ideea de a denumi locul „Domeniul Aristiței”, numele mamei ei, aflată „la a patra generație de Aristițe”. „Când eram mică nu-mi plăcea numele meu...”, recunoaște râzând Aristița Ioniță. Acum însă l-a îmbrățișat cu tot ceea ce presupune un nume vechi, românesc, mai rar întâlnit.
De 10 ani venită la Valea Călugărească, Aristița Ioniță își dorește ca, împreună cu Bianca și cu sprijinul autorităților locale, să redea zonei adevărata valoare și să o pună în circuitul turistic prahovean. Este fascinată de câtă istorie a descoperit în Valea Călugărească.
În apropiere se află Muzeul Cramei 1777. Turiștii ajunși aici pot vizita muzeul care, cu sprijinul și donațiile doamnei Nina Grigore, arheolog și muzeograf, a reușit să dea valoarea acestui obiectiv turistic.
De asemenea, Casa pictorului Pelmuș se află tot în apropiere, „unde se poate vizita atelierul maestrului”, spune Aristița Ioniță. Și, tot aproape, se află și Conacul Bellu.
Un obiectiv turistic deosebit este biserica de secol XVII, din satul Schiau, biserică pe care Aristița Ioniță o reconstruiește cu sufletul. Biserica se află în cel mai înalt punct al localității Valea Călugărească și face obiectul unui articol separat deoarece, fiind de o reală valoare turistică, am considerat că merită o evidențiere aparte.
Citește și: Cine sunt oamenii din spatele succesului lanțului Ana State din Ploiești. O poveste dulce și un proiect ambițios
Aflată în apropierea cramei, la nici 2 kilometri de aceasta, mica biserică așteaptă să fie finalizată și, probabil, va deveni un obiectiv turistic inclus în tururile care vor fi disponibile în pachetele oferite de Domeniul Aristiței.
Din punct de vedere turistic, acum 100 de ani Valea Călugărească era o perlă. Era zona preferată de boierii care aveau afaceri la București și care dețineau și câte un mic conac aici, unde veneau pentru relaxare.
La Valea Călugărească se regăsește și unica biserică proiectată de celebrul arhitect Ion Mincu. „Este singura biserică proiectată de el. El nu a mai proiectat biserici…”, povestește Aristița Ioniță.

Am plecat de la Domeniul Aristiței după mult mai mult timp decât ne calculasem că vom sta. Am mers cu antreprenoarea pentru a vedea și biserica din Schiau și câteva conace boierești lăsate în paragină despre care antreprenoarea spune că, dacă ar fi îngrijite, ar ridica cu siguranță valoarea turistică a zonei.
Prahoveancă de origine și cu sufletul aparținând Văii Călugărești, Aristița Ioniță este un antreprenor care face totul mai întâi cu sufletul și apoi cu mintea, și nu sunt mulți ca ea în ziua de astăzi.
Domeniul Aristiței este o afacere începută pe dealurile prahovene și care, încă de la început, a luat naștere sub o zodie norocoasă. Cu siguranță proiectul, care este abia la început, va deveni unul de referință pentru județul Prahova și, de ce nu, „spa-ul în vin” își va găsi o recunoaștere la nivel național.
Interviul în format VIDEO poate fi urmărit AICI
Acest articol nu este unul sponsorizat sau susținut de Domeniul Aristiței și nu există un contract comercial pentru publicarea lui. De asemenea, nimeni din partea Domeniul Aristiței nu a citit și nu a aprobat textul înainte de apariția lui.