- Publicitate -

Medic specialist UPU: „Nu luați pastile ca pe bomboane, dar nici nu confundați ambulanța cu un taxi!”

Auzim des în jurul nostru oameni care spun: „Am auzit eu de un medicament la televizor” sau „am citit pe internet”, ori „ am un amic care a încercat tratamentul ăla, la el a funcționat, o să încerc si eu, poate funcționează și la mine”. Etc. etc. Ei bine, nu. Medicii avertizează că orice medicament luat „după ureche” poate cauza complicații severe. Banala aspirină administrată unui copil, fără sfatul unui medic, înseamnă „crimă”, spune Gabriela Popescu, medic specialist Medicină de Urgență, Spitalul Municipal Câmpina.

Zeci de oameni ajung la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalelor prahovene fiindcă au recurs la automedicație. Din comoditate, din neglijență, frică de doctor sau prea multă încredere acordată forumurilor pline de „specialiști” într-ale medicinei. Ajung la UPU când simptomele se agravează, unii chiar cu hemoragie digestivă sau hipertensiune, pentru că au luat medicamente „cu pumnul” fără să consulte medicul.

„A  lua medicamente după ureche este o dovadă de inconștiență. Pentru orice problemă de sănătate există medici. De aceea, ideea de a te „doftorici” singur, cumpărând pastile după cum crezi de cuviință sau la sfatul unui cunoscut te poate duce pe patul de spital. Avem zeci de cazuri de victime ale automedicației. Totul fiindcă informația abundă, iar oamenii o preferă în locul specialiștilor. Primul și cel mai important, mereu, fiind medicul de familie”, precizează medicul Gabriela Popescu.  

„Banalul metoclopramid poate provoca afecțiuni neurologice”

Același medic oferă și câteva exemple: banalul metoclopramid, recomandat în stări de greață, poate provoca afecțiuni neurologice dacă nu este prescris de către un medic în dozele corecte și în conformitate cu simptomele. Aspirina, la fel. Pentru copii poate fi „crimă”.

În ceea ce privește antibioticele, supradozele sunt periculoase pentru orice categorie de vârstă. Există medici care prescriu cu mare ușurință antibiotice, chiar și în situații în care acestea nu se impun.

„E mai ușor să dai pacientului un antibiotic cu spectru larg și să fii, astfel sigur, că problema de sănătate trece. Asta fără a te gândi la efectele pe termen lung. Organismul, că vorbim despre copii sau adulți, va ajunge la un nivel de rezistență și s-ar putea ca, peste un timp, să nu mai avem cu ce trata afecțiunea respectivă”

Citește și: Consiliul Județean Prahova va demara procedurile pentru reabilitarea ambulatoriului de la Spitalul Județean Ploiești

„Nu luați pastile ca pe bomboane!”

Cea mai severă consecință a automedicației este dezvoltarea efectelor secundare. Cel mai adesea greața, durerile de stomac sau starea de vomă. Situațiile se pot agrava și pot apărea probleme la sistemul cardiovascular, cum ar fi tahicardia, creșterea sau scăderea tensiunii arteriale, alergii sau chiar risc de AVC. Nu puține sunt cazurile în care pacienții își distrug stomacul, ficatul sau rinichii în urma automedicației. Singura concluzie a medicilor: „Nu luați pastile ca pe bomboane!”

„Nu solicitați ambulanța ca pe taxi pentru orice banală durere de cap! De acel echipaj poate fi nevoie la un accident rutier”

În egală măsură, spune medicul UPU, Gabriela Popescu, nu trebuie ca oamenii să cadă în extrema cealaltă. Pentru o ușoară răceală, o durere de cap sau o julitură obținută în urma unei căzături să se prezinte la Camera de Primiri Urgențe. Sau, mai rău, să solicite un echipaj de ambulanță.

„Ne-am confruntat cu situații în care, spre exemplu, ambulanța a fost chemata la un pacient care acuza o migrenă ce persista de câteva zile, în timp ce de echipaj specializat era nevoie la un accident rutier. Eu, ca medic, spun NU extremelor. Nici să te tratezi „băbește” acasă sau după ce ți-a povestit vecinul, ori ai citit tu pe internet, iar apoi să vii cu complicații la UPU, dar nici să folosești acest serviciu de urgență pe post de taxi sau pentru probleme care nu reprezintă urgențe și care pot fi tratate așa cum trebuie de către un medic de familie”, a concluzionat medicul.

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Articole asemănătoare

Raed Arafat, șeful DSU, soluții pentru suplimentarea personalului medical la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgențe Ploiești – VIDEO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a susținut, miercuri seară, că sunt soluții pentru suplimentarea personalului medical la Unitatea de Primiri Urgențe...

Criză de medici la spitalul județean Ploiești. Șase studenți la medicină fac voluntariat în upu

Spitalul județean de urgență din Ploiești, cel mai mare din Prahova, se confruntă cu un deficit de medici. În ultimii ani, numeroși specialiști au...

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

- Publicitate -

Sondaj

În ultimii 8 ani, ați fost informat/ă despre faptul că Primăria Municipiului Ploiești a demarat lucrările de elaborare a unui nou Plan Urbanistic General?
În același interval de timp, ați fost invitat/ă la vreo ședință, discuție, dezbatere sau informare referitoare la proiecția (cum va arăta) viitorului PUG asupra zonei în care locuiți?
Dacă nu ați fost invitat/ă, ați participa la o astfel de dezbatere?
Sunteți de acord ca noul PUG să aprobe sau să încurajeze construirea de locuințe colective (blocuri) în zonele de case?
Considerați că beneficiați de suficient spațiu verde în zona dumneavoastră?
Considerați că rețeaua stradală a cartierului face față traficului actual?
Vă rugăm să introduceți numele străzii unde locuiți (această informație nu va fi publicată)
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Proiectul Transbaiul prinde contur. Echipa de proiectanți și-a început treaba (FOTO)

Unul dintre marile proiecte ale comunei Valea Doftanei prinde contur. Echipa de proiectanți care a câștigat licitația pentru proiectul Transbaiul, drumul care va lega...

Cercul de Donatori Ploiesti, ediția a XIV-a. Donează 2 ore din timpul tău pentru a susține acțiunile de impact din comunitatea noastră.

Fundația Comunitară Prahova organizează pe 25 mai 2022 cea de-a XIV-a ediție a Cercului de Donatori Ploiești. Cercul de Donatori este Arena Leilor pentru inițiative...

Bianca Bucur, ploieșteanca medaliată cu aur la limba turcă: “Nu aș fi reușit fără ajutorul profesorului Samir Hatipoğlu”

Bianca Mihaela Bucur este elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești. Iubește limba turcă, cultura turcă și tot ce...

O mașină primită cadou de Zoia Ceauşescu este scoasă la licitație. Cât este prețul de pornire

Mașina primită cadou de Zoia Ceauşescu de la Nicolae și Elena Ceaușescu, un Renault Fuego GTS, va fi scoasă la licitație pe 19 mai....

Un bărbat a fost filmat de soție conducând cu un bebeluș de doar câteva luni în brațe [VIDEO]

Pe internet au apărut imagini cu un tânăr aflat la volanul unui autoturism, cu un bebeluș de doar câteva luni în brate, pe Valea...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -