- Publicitate -

Un ploieștean își „vinde” talentul pe asfaltul rece din parcul de la Sindicate. Face asta pentru o bucată de pâine și un acoperiș deasupra capului (GALERIE FOTO)

Desenează cu orele, iar aceasta este singura lui terapie. Bolnav, sărac, dar cu un uriaș talent nativ, pe care și l-a cultivat singur, Cristian Ionescu Saghel este ploieșteanul înzestrat de Dumnezeu cu un har. Unul, însă, care nu îi ține nici de foame, nici de frig și care nici nu îi plătește nici facturile.

Gravele probleme de sănătate îl împiedică să lucreze cu contract de muncă (mai ales în spații închise), așa că, zilnic, omul stă, indiferent de vreme, în parcul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, sperând că cineva îi va aprecia talentul și îi va cumpăra una dintre lucrări. Nu vrea decât să nu mai știe ce e foamea sau cum se simte senzația că, în orice moment, poate fi executat silit pentru neplata datoriilor.

„Să știți că desenele acestea vorbesc”

În spatele unui suflet chinuit stă un talent uimitor. „Să știți că desenele acestea vorbesc” îmi spune ploieșteanul, cu o tristețe vădită în glas. Și da, nu trebuie decât să îi privești cu un pic de atenție lucrările pentru a-ți da seama că în el, Dumnezeu a pus ceva. Un har pe care nu mulți îl au.

Mâinile îi merg involuntar atunci când se apucă de o lucrare. Iar din ele ies adevărate minuni. Vezi ambiție, vezi pasiune, dar vezi și tristețe, frică și lipsă de speranță. Toate, trăiri pe care Cristian Ionescu Saghel le simte încă de acum cinci ani de când nu mai are pe nimeni pe lume. Mama, unica ființă ce îi mai era alături, s-a dus. De atunci au început atacurile de panică și problemele de natură emoțională care l-au afectat profund.

Trăiește într-o lume proprie, dar realitatea îl zguduie dur

Acum, tot ce mai are sunt seturile de creioane și pensule, donate de o vecină amabilă, hârtiile albe din față, pânzele și liniștea aceea pe care o are când e doar el cu ideile pe care le conturează atât de frumos. Trăiește, parcă, într-o lume proprie, visând, desenând și pictând. Fiecare lucrare are un mesaj plin de încărcătură emoțională. Deși și-a creat propriul univers, realitatea îl izbește, vrând-nevrând, într-un mod dureros, zilnic. Are ochii și mintea deschise la tot ce îi aduce viața, însă, a ajuns într-o stare de neputință din care nu știe cum să mai iasă.

Ploieșteanul de doar 36 de ani  locuiește într-unul dintre căminele din zona Teleajen. Nu are gaze, se încălzește cu un calorifer electric, iar facturile depășesc cu mult pensia de handicap pe care o primește, în valoare de 375 de lei.

Nu cerșește, nu vrea milă, vrea doar ca cineva să îi aprecieze munca

Vrea ca cineva să îi valorifice lucrările, iar cu banii obținuți să își poată achita restanțele de peste 2000 de lei, pune o pâine pe masă și lua medicamentele de care are atâta nevoie. Dincolo de problemele de natură emoțională, tânărul s-a ales și cu un ulcer grav, dar și cu probleme complicate la rinichi. Cu toate astea, parcul de la Sindicate e locul în care, zilnic, poate fi găsit, cu lucrările expuse pe caldarâmul rece.

„ Știu că sunt alții mai amărâți ca mine. Nu vreau milă sau pomană. Vreau doar ca cineva să se uite atent la lucrările mele și să îmi dea o șansă. Să îmi câștig și eu banul cinstit de pe urma talentului ăstuia cu care m-a înzestrat Dumnezeu. Am vrut să expun la Galeriile de Artă, dar eu am făcut Liceul Economic, nu am studii în domeniu. Pentru mine, desenul și pictura sunt ceva ce vin din interior. Nicio o oră de curs nu am măcar. Știu că totul e de la Dumnezeu. Vând o lucrare la 2 săptămâni. Și aceea cu 60,70 de lei. În rest, oamenii trec, se uită, alții râd de felul în care am ajuns și trec mai departe… Îmi e rușine de situația în care sunt. Știu că sunt bolnav, știu câte nevoi am, dar nu vreau decât să pot pune capul liniștit pe pernă, fără teama datoriilor și să știu că am ce pune pe masă. Ori desenul și pictura sunt tot ce am, tot ce știu, tot ce mă reprezintă, sunt averea mea. Singura!”, mărturisește, cu amărăciune în voce Cristian Ionescu.

Cine vrea să îi întindă o mână de ajutor ploieșteanului Cristian Ionescu Saghel poate face o mică donație în contul acestuia: RO79BTRLRONCRT0454926101. Sau poate trece prin parcul de la Sindicate, unde Cristian Ionescu Saghel stă cu desenele pe asfalt, până se întunecă. Cumpărarea unei lucrări de-ale sale poate fi unul dintre cele mai frumoase cadouri, acum în prag de sărbători. Pentru acest suflet chinuit, dar și pentru tine, om care știi că, astfel, ai făcut un bine.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță este noul rector la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță a fost ales, vineri, de către Comunitatea Academică, rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești. Turul 2 al alegerilor pentru funcția de rector...

Petrolul Ploiești joacă în această seară cu UTA Arad

Reveniți pe traiectoria potrivită după ce au adunat șase puncte din ultimele două etape, „lupii” așteaptă cu mare încredere duelul cu UTA Arad, vizând...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță este noul rector la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță a fost ales, vineri, de către Comunitatea Academică, rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești. Turul 2 al alegerilor pentru funcția de rector...

Petrolul Ploiești joacă în această seară cu UTA Arad

Reveniți pe traiectoria potrivită după ce au adunat șase puncte din ultimele două etape, „lupii” așteaptă cu mare încredere duelul cu UTA Arad, vizând...

Ce a declarat hoțul prins la Ploiești, după ce a furat un sac cu bani al Poștei Române. ”M-am distrat cu prietenii”

Aproape zece mii de euro. Atât a reușit să cheltuiască în mai puțin de două zile tânărul de 20 de ani care a furat...

A fost identificat stăpânul taurului care a provocat accidentul de pe DN 1, la Potigrafu. Cum a fost sancționat

Un accident rutier grav s-a produs, vineri seara, pe DN1, la Potigrafu. Un taur a ajuns pe drumul național, fiind lovit de un autocar...

Citații false în numele Poliției Române. Avertismentul autorităților

Directoratul Național de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă privind o nouă metodă de fraudă. Este vorba de citații false, emise în numele...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -