Mislea, satul al cărui nume înseamnă „liniște sufletească”. În încăpățânată contradicție cu ceea ce, aici, a fost odată, „mănăstirea cu gratii”

0

Mislea, un sat al comunei Scorțeni. O localitate mică, cu oameni gospodari, un colț rural a cărui denumire înseamnă „liniște sufletească”. Într-o încăpățânată contradicție cu ceea ce a fost odată „mănăstirea cu gratii”, locul unde și pietrele, parcă, încă mai strigă.

„Dușmancele poporului”, încarcerate la Mislea

Mănăstirea Mislea a fost lagărul unde femei, deținute politic, au suportat chinuri de neimaginat din partea semenelor lor, numite temnicerii în fustă. Penitenciarul Mislea a fost, în perioada anilor 1950, locul în care ajungeau „dușmancele poporului”, femei indezirabile regimului comunist, de la eleve inocente, până la susținătoare înfocate ale rezistenței anticomuniste. Arestate, anchetate prin metode sălbatice, apoi aruncate în temnițe.

Ctitoria lui Radu Paisie, iadul pe pământ pentru deținutele politic  

Fosta mănăstire Mislea a fost ctitoria lui Radu Paisie, construită potrivit canoanelor monahale și arhitecturale din Muntenia.

Mănăstirea de la Mislea începe să își piardă din bunăstare în vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care hotărăște secularizarea averilor mănăstirești.

În cele din urma, mănăstirea va ajunge sa fie folosită pe post de Școală Corecțională  pentru minori delincvenți.

Pe incinta vechii mănăstiri a fost construită o închisoare politică, pentru femei. Mănăstirea Mislea este amenajată ca închisoare centrală, pentru deținutele de drept comun. În timpul dictaturii antonesciene, aici va fi amenajata o aripă specială, pentru femeile deținute politic, legionare și comuniste. În aceasta perioadă, viața din închisoare este una cât de cât normală, spre deosebire de ce va urma, in vremea comuniștilor.

Odată cu venirea la conducere a comuniștilor, lucrurile s-au schimbat in rău, aripa închisorii amenajată pentru deținutele politic mărindu-se tot mai mult. Aproape toate femeile legionare din țară sunt adunate la fosta mănăstire Mislea, sau cel puțin trec prin aceasta închisoare, măcar o dată în timpul condamnării lor.

 Mănăstirea Mislea, locul torționarilor cu fustă

Odată ajunse la închisoarea Mislea, deținutele treceau de percheziție și apoi intrau direct la duș, unde apa era extrem de rece. Celulele aveau câte trei rânduri de paturi suprapuse.

Numărul deținutelor dintr-o celulă varia, între 21 și 34 de femei încarcerate. Pentru ele, seara avea loc cel mai așteptat moment al zilei: rugăciunea. Aceasta era rostită, de obicei, de șefa de cameră, aceasta constând în Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului. Iarna, celulele erau încălzite cu o sobă care ardea numai o jumătate de ora pe zi.

Până în 1953, pușcăria de la Mislea a fost condusă de Elena Tudor, o femeie dură, care primise două porecle: „Diri”, dată de femeile care îi văzuseră și latura cât de cât umană și „Caligula”, după cum au poreclit-o cele care au suportat chinuri atroce din cauza ei. „ Era pe de-o parte scorpie și, pe de alta, făcea gesturi despre care nu știai ce să crezi” o descria pe „Diri” Aspazia Oțel Perescu, memorialistă și fostă deținută politic la Mislea.

Femeile încarcerate la fosta mănăstire Mislea au supraviețuit si s-au eliberat, prin decretul din 1964.

Biserica mănăstirii, sfărâmată cu buldozerul de către comuniști

Sub comuniști, biserica monahală își încetează activitatea, iar preotul nu mai este primit în interiorul închisorii. Biserica mănăstirii este din nou afectată de cutremur, în anul 1977. Avariile provocate de cutremur au fost de ajuns spre a-i face pe comuniști să o sfarme cu buldozerul și să o arunce in afara zidurilor de incinta. Preotul din localitatea Mislea, Trandafir Dumitrescu, este cel care a reușit să salveze câteva icoane de catapeteasmă și arhiva mănăstirii Mislea, păstrate astăzi în biserica satului.

Azi, centru privat pentru îngrijirea vârstnicilor și persoanelor cu handicap

În anul 1995, în centrul ansamblului monahal de la Mislea s-a ridicat o cruce de fier, chiar pe locul Altarului vechii biserici. În prezent, la mănăstirea Mislea funcționează un complex de servicii sociale (centru de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice sau cu handicap).

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău