„Nu vom mai accepta drumuri distruse și captări compromise!” Război între Romsilva și Primăria din Valea Doftanei

0

După cinci ani și 8 adrese trimise Direcției  Silvice Prahova, autoritățile locale din Valea Doftanei iau în calcul sesizarea Ministerului Mediului și a Comisiei Europene în cazul în care nu sunt stopate activitățile forestiere în zona captării de apă Valea Urșilor, activități din cauza cărora este compromisă alimentarea cu apă a populației. Astăzi, Corpul de Control al Direcției s-a deplasat la fața locului, raportul urmând să fie făcut public în cursul zilei de mâine.

„Incredibil și inacceptabil! După ani de zile și zeci de adrese în care atenționAm Direcția Silvică Prahova de faptul că prin exploatări forestiere în zona captărilor de apă se pune în pericol sănătatea oamenilor, fenomenul nu a fost stopat. Exploatarea forestieră se face în amonte, rampa de buștean este lângă captare, funicularul trecând chiar pe deasupra captării. Continuarea lucrărilor va duce la compromiterea acestei captări, care asigură 40% din necesarul de apă, pentru minimum 5,6 ani, perioada în care, posibil, s-ar stabiliza solul. Nu înțeleg ignoranța celor de la Romsilva!” spune primarul comunei, Lucian Costea.

În urmă cu două zile, edilul a trimis încă o adresă, cea cu numărul 9, celor de la Direcția Silvică Prahova. Este, de fapt, o atenționare pe care primarul Costea o face cu privire la exploatarea unei partizi care va duce la distrugerea captării de apă și la imposibilitatea de a remedia situația pe mai mulți ani de zile.

„Stopați activitățile forestiere în zona captării de apă!”

„Observ că, în ciuda numeroaselor adrese privind riscurile a cestor exploatări în zona captărilor, nu se ține cont de avertismentele noastre, fapt pentru care vă rog să interveniți prin măsuri legale și să stabiliți cine se face vinovat de încălcarea gravă a legilor, încălcare ce conduce în mod direct la afectarea sănătății oamenilor din Valea Doftanei. În zilele ce urmează, sper să putem reglementa modul în care exploatarea forestieră poate coexista în armonie cu comunitatea locală și să găsim posibilitatea prin care activitățile pe care le desfășurați pe raza UAT Valea Doftanei să respecte normele de mediu și FSC, mai ales în zona captărilor de apă. Până la clarificare, vă rog să STOPAȚI activitățile forestiere în zona captării de apă Valea Urșilor pentru a nu se ajunge la situații iremediabile, care pot compromite alimentarea cu apă potabilă a populației” se arată în adresa înaintată directorului Direcției Silvice Prahova, Gabriel Ciomag.

Între timp, oamenii care locuiesc în zonă își manifestă revolta cu privire la faptul că sunt în imposibilitatea de a folosi apa, apă care ajunge la chiuvetele lor plină de noroi.

Nicoleta B: „Schimb filtrele de două săptămâni, am două perechi de filtre și apa ajunge neagră la utilizare. E o zonă de munte și când m-am mutat aici mă așteptam să fie cristal, nu plină de mizerie.”

Mariana F: „Apa vine murdară și plină de pământ și în Trăisteni -Peste Vale. Ar trebui amendați și desființați! Facem sesizări toți locuitorii comunei, nu e admisibil așa ceva”

Mariana C: „Este o bătaie de joc!”

 Firma are termen de exploatare până în 15 octombrie 2021

Firma care face exploatările forestiere în zonă este SC Matrafor SRL din Teșila, comuna Valea Doftanei. Firma a înregistrat, în 2020, o cifră de afaceri de 1.952.743 de lei  din exploatare forestieră. A primit autorizația  în aprilie 2021, cu termen de exploatare până la 15 octombrie 2021. De ce nu s-au știut repercusiunile la momentul acordării autorizației? O întrebare la care nimeni nu are un răspuns, totul fiind acoperit în hârtii.

„ Nu vom mai accepta drumuri distruse și captări compromise!”

Astăzi, așa cum precizam, în urma adresei cu numărul 9, Corpul de Control al Direcției Silvice a făcut verificări în zonă, urmând ca mâine, potrivit spuselor directorului Gabriel Ciomag, să fie înaintată  o poziție oficială și anunțat raportul controlului silvic.

Administrația din Valea Doftanei, în funcție de rezultatul raportului, este hotărâtă să meargă la foruri superioare pentru stoparea exploatărilor care afectează grav captarea de apă, punând în pericol sănătatea oamenilor.

„ Vom lupta cu argumente legale pentru ca cei care încasează milioane de euro de pe raza UAT Valea Doftanei și nu plătesc  nimic la bugetul local să ne respecte comunitatea. Nu vom mai accepta drumuri distruse și captări compromise în urma lucrărilor forestiere” a conchis primarul din Valea Doftanei, Lucian Costea.

Vom reveni cu rezultatul Corpului de Control al Direcției Silvice Prahova.

foto – Facebook Primăria Valea Doftanei

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău