Cum ne-au păcălit furnizorii de curent și gaze, cu complicitatea autorităților, să trecem la ”piața liberă”. Dovada că serviciul universal e mai ieftin

0

Vă mai aduceți aminte scandalul începutului de an? Ghiftuiți cu sarmale și friptura de la Revelion, românii aflau din presă că ar fi trebuit deja să treacă de la serviciul universal la piața liberă pentru a face economii la factura de curent și gaze.

Isteria era alimentată de șefii ANRE, care declarau public că cei care nu fac urgent acest lucru vor plăti sume amețitoare în fiecare lună.

A urmat nebunia cozilor uriașe de la furnizorii de utilități, cu oameni care se înghesuiau în plin val de pandemie să semneze noile contracte salvatoare pentru bugetul și așa sărac al familiilor.

Citește și O pensionară din Codlea a primit o factură la curent de 42.000 de lei. ”Mi-au spus să plătesc și apoi mai vedem…”

Ulterior, termenul a fost prelungit până la 1 iunie, însă amenințările furnizorilor și autorităților privindu-i pe cei care rămân cu vechile contracte au continuat până luna trecută. Coincidență sau nu, atunci au început scumpirile uriașe de pe piața liberă.

Astfel, milioanele de clienți care și-au schimbat furnizorul sau au trecut de la serviciul universal la piața liberă păstrându-l au început să primească notificări privind majorări de tarife de la 30% la 120%. Asta deși au încheiat contracte prin care furnizorii se obligau să mențină tarifele timp de un an!

Citește și Scumpiri masive la curent și gaze. Reacția ministrului Economiei

În schimb, cei care au rămas la serviciul universal beneficiază de prețurile mai mici, care au fost ”înghețate” până la 31 decembrie pentru energia electrică, respectiv 1 iunie 2022 pentru gazele naturale.

De exemplu, un client al Electrica Furnizare SA, care a trecut la piața liberă, plătește acum 0.83998 Lei/kWh dacă a optat pentru pachetul Stabil 30, 0.89972 Lei/kWh pentru Mobil 30, respectiv 0.89807 Lei/kWh pentru Time 30.

Dacă ar fi rămas la Serviciul Universal, același client ar fi plătit acum 0,80511 pentru tensiune joasă, respectiv 0,65293 pentru tensiune medie.

Poate că diferența nu pare mare, însă este foarte posibil ca cei care au optat pentru piața concurențială să fie notificați în perioada următoare că tarifele vor crește și mai mult, așa cum au pățit-o de ja numeroși clienți ai altor furnizori (detalii aici: Tarife dublate peste noapte la energia electrică. Un operator își anunță clienții printr-un mail)

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău