Oribilul pom de Crăciun din plastic revine în centrul atenției. În frunte cu directorul Donald Constantin, conducerea SGU Ploiești din 2013 a fost trimisă în judecată pentru corupție

1

Fosta conducere a SGU Ploiești, în frunte cu Donald Constantin, în prezent directorul Parcului Municipal Ploiești, a fost trimisă în judecată de procurori pentru infracțiuni de corupție. Dosarul a fost înregistrat ieri pe rolul Tribunalului Prahova, deși faptele s-au petrecut în iarna anului 2013!

UPDATE Ce spun procurorii DNA despre ”tunul” fostei conduceri de la SGU Ploiești. Prejudiciul este de 100.000 de euro

Fostul director al SGU Ploiești din perioada 2012-2015, Donald Constantin, adjunctul său de atunci și Sarcă Viorel, patronul firmei Nord Invest Company SRL, cu sediul în orașul Negrești, județul Satu Mare, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Ploiești pentru infracțiuni de corupție (Legea nr. 78/2000).

Dosarul, aflat acum pe rolul Secției Penale a Tribunului Prahova (instanța de fond), are ca obiect achiziția iluminatului festiv din iarna 2013-2014, când în centrul Ploieștiului a fost montat un brad de plastic, considerat cel mai urât din România. Procedura a fost una făcută direct, autoritățile invocând atunci starea de necesitate! (detalii AICI) După achiziția cu cântec, SGU a fost supusă și unui control ANRMAP și sancționată cu amendă contravențională de 100.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor (detalii AICI)

Observatorulph.ro atrăgea atenția la acea vreme asupra ilegalităților

Observatorulph.ro a publicat la acea vreme o serie de articole în care puneam sub semnul întrebării această afacere. Iată câteva dintre acestea: Directorul SGU Ploieşti refuză să ne spună cât costă bradul şi iluminatul festiv, SGU a închiriat beculeţele de sărbători de la un băiat deştept din energie sau Ies la iveală tunurile din SGU Ploieşti. Afacerea beculeţele de sărbători

Povestea are deja aproape opt ani. Pentru iluminatul ornamental festiv din 2013 – 2014, Primăria Ploiești nu a inițiat o procedură de achiziții publice care să fie înscrisă pe SEAP. Prin urmare SGU Ploiești, de la ea putere, a încheiat un contract cu SC Nord Invest Company din Negrești Oaș, pentru închirierea de materiale, precum și un proces verbal de negociere.

Camera de Conturi Prahova a dovedit că afacerea a fost păguboasă pentru bugetul local

Prețul înscris în contract plătibil de beneficiar a fost de un milion de lei, inclusiv TVA. Cum s-au dat banii? Ei bine, potrivit facturilor prezentate în timpul controlului efectuat ulterior de Camera de Conturi, SGU a încasat de la Primăria Ploiești 1.053.285 de lei, fiind efectuate cheltuieli în valoare totală de peste 1,2 milioane de lei, din care numai pentru chirie echipamente s-au achitat 806.452 lei. Atunci, controlorii financiari au constatat prețul chiriei a fost supraevaluat cu suma de 409.920 lei!

Extras din raportul Camerei de Conturi: „În anul 2014 pentru închirierea de materiale specifice  iluminatului festiv societatea a selectat furnizorul SC Neon Ligting SRL care a justificat la documentația de atribuire „experiență similară”, cu copie după contractul (…) încheiat cu SC Nord Invest Company SRL(chiriaș), beneficiar SGU. La art. 2.2 din contract se prevede că prețul închirierii este de 491700 lei cu TVA inclus, iar la art. 4.1 se arată că beneficiarul lucrării iluminatului festiv 2013 – 2014 este Servcii Gospodărire Urbană. Ca urmare, din informațiile furnizate reiese că prețul chiriei în relația furnizor Neon – client Nord Invest a fost de 396.532 lei fără TVA, iar în relația furnizor Nord Invest – client SGU a fost de 806.452 lei fără TVA, mai mare cu 409.920 lei, respectiv o dublare a prețului. Dacă la valoarea tranzacției se adaugă și TVA de 24% în sumă de 98.380 lei rezultă diferența de 508.380 lei, care a majorat costul serviciului de iluminat ornamental decontat de Primăria Ploiești în calitate de beneficiar final a prestației și a constituit în final și o cauză a pierderii înregistrată de SGU”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Culmea este că toate costurile legate de iluminatul ornamental au fost majorate cu valoarea pierderilor plătite nejustificat către SC Nord Invest Company, spun reprezentanții Curții de Conturi Prahova. Astfel, în aprilie 2014, SC Nord Invest Company a întocmit o factură în valoare de 90.767 lei cu TVA cu explicația de „contravaloare lipsuri cantități”. În traducere liberă, lipseau beculețe.

Surpriza mare a fost că așa zisele lipsuri nu s-au regăsit în hotărârea de Consiliu Local de aprobare a tarifelor SGU, în care elementele erau cu totul altfel denumite. Bineînțeles, pentru justificare, pierderile și sustragerile de elemente pentru iluminatul ornamental au făcut obiectul unui dosar de cercetare penală, soluționat prin negăsirea autorilor.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Asa-zisul pom de Craciun nu era numai o caricatura, dar in varful lui trona o splendida stea rosie in cinci colturi. Mai lipsea sa desfasoare pe fatada primariei portretele lui Marx, Engels si Lenin si sa transmita la megafon ” internationala „. Noroc ca l-au demontat repede, sa nu se mai vada.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău