Cum m-am umplut de nervi pentru o banală carte de identitate: ”Mai încercați săptămâna viitoare, poate aveți noroc!”

Pe 4 februarie am depus actele pentru emiterea unei cărți de identitate la serviciul de evidență a populației din Ploiești. Pe cât de faină a fost experiența depunerii actelor (programare online, rapid, fără coadă) pe atât de nasoală este cea cu intrarea în posesie a documentului. După mai bine de o lună de la depunerea ”dosarului cu șină”, funcționarii mă tot amână cu eliberarea buletinului. Oare și pentru asta primesc spor de condiții vătămătoare unii bugetari?

Stat vs privat și sporul de condiții vătămătoare

De când mă știu am lucrat „la privat”. Nu că, vezi Doamne, am eu niscaiva coloană vertebrală și am refuzat vreun post bine plătit în sistemul bugetar. Nuuu. Așa a fost să fie, așa cum este pentru majoritatea oamenilor fără PCR (Pile, Cunoștințe, Relații).

Cunosc bugetari și nimeni nu a ajuns pe vreun post „pe bune”. Când spun „bugetari” nu mă refer la medici, să ne înțelegem. Vorbesc în special de funcționarii publici din primării și alte instituții. Știți voi, cei care sunt angajați „în slujba cetățeanului”… Într-un fel sau altul, oricare a fost „ajutat” la un moment dat. Ne-am obișnuit însă cu asta. Așa e la noi. Așa funcționează lucrurile și… acceptăm pentru că știm că doar așa merg treburile.

Înainte de pandemie era însă parcă mai ușor de înghițit. Nu vedeai, sau nu voiai să vezi. Pentru ce să te consumi? Oricum nu aveai ce face.

Am noroc, lucrez într-un domeniu mai puțin afectat de pandemie, dar am mulți cunoscuți care și-au pierdut locul de muncă (firme mici care s-au închis), trăiesc momentan din ajutorul de șomaj, sau au avut salariile drastic diminuate în 2020. De ce? E simplu. Activitate mai puțină, „producție” mai puțină, bani mai puțini. Firul este cât se poate de simplu și logic.

Eeee, și uite așa pandemia ne-a făcut să „vedem”…

Păi când nu e activitate angajatorul privat reduce programul și reduce proporțional și salariul. Statul reduce… doar programul. Corect? Corect. Dar… e oare corect?

Știi, ne plimbăm în parc, sau în Cora… eu, angajat la privat, în timpul programului de serviciu pe care angajatorul nu mi-l mai plătește, pentru că nu are de ce. Doar mă plimb, nu lucrez….

Tu, angajat la stat, în timpul programului de serviciu pe care angajatorul ți-l plătește, deși nu are de ce. Doar te plimbi, nu lucrezi…

Și aici intervine frustrarea. Angajatorul meu plătește angajatorul tău ca să te plătească pe tine pentru că te plimbi. Pe mine nu are bani să mă plătească…

Cam așa stau lucrurile. Și, din păcate, așa vor sta și de acum încolo.

Evidența populației și „bad timingul” la telefon

Așa cum spuneam mai sus, lucrez la privat. Încerc să am cât mai puțin de a face cu tot ce înseamnă funcționari publici, dar uneori… nu ai cum fără. Mai ales când ai de făcut o carte de identitate.

Recunosc acum, s-au schimbat lucruri. La depunerea actelor acum totul merge strună. Nu mai stai la cozi, intri pe bază de programare online, e chiar civilizat. Mai nasol e cu ridicatul…

Am mai făcut cărți de identitate, ultima dată acum vreo patru ani. În maxim două săptămâni le-am avut. Acum… cred că pandemia e de vină… Termenul este de 30 de zile (nu mi-e foarte clar dacă sunt lucrătoare sau calendaristice, pentru că nu scrie nicăieri) și n-ai nicio șansă să vină mai devreme.

Situația în fapt: Pe 4 februarie am depus actele pentru o carte de identitate. Săptămâna trecută m-am gândit că o fi gata, așa că am sunat.

Eu, om cu două joburi, la ora 7 deschid calculatorul și mă apuc de treabă. Sun pe la 8 și ceva. Nu răspunde nimeni. Mă uit pe net. Aaaaaa, stai, programul începe la 8.30. Ok, sun mai târziu…

Mă iau cu treaba de serviciu și pe la ora 13.00 și ceva îmi aduc aminte să sun iar. Iar nu răspunde nimeni. Mă uit iar pe net. Între orele 13.00 și 14.00 e pauză!!! Deja începeam să simt că mă ia cu ceva nervi. Ok, revin…

Pe la 16.45, când terminam jobul 1 și începeam jobul 2, îmi aduc aminte și sun iar. Iar nu răspunde nimeni. Mă uit pe net iar! Programul se termină la ora 16.30!! Păi să nu mă apuce?!?!? Ok, sun a doua zi…

A doua zi am sunat pe la 10.00… pentru că mi-am pus ceasul să sune deoarece altfel iar uitam, fiind prinsă cu treburile de serviciu!!! Și da, mi s-a răspuns ca să mi se spună că nu e gata. „Mai încercați săptămâna viitoare, poate aveți noroc!”..

Azi e „săptămâna viitoare”. E ora 7.25 și mă gândesc dacă să sun sau nu în cursul zilei de azi. Nu de alta dar e 8 Martie și, în sistemul bugetar, se obișnuiește ca doamnele și domnișoarele să fie libere de 8 Martie (neoficial)! Mi-e că dacă sun și nu răspunde nimeni mă enervez… degeaba. Până la urmă am sunat în această dimineață și n-a răspuns nimeni.

Ce faci când te enervezi pentru situații de genul acestora? Vă spun eu, aștepți să îți treacă! E tot ce poți face…

Știți, stimați bugetari, și în privat lucrează doamne și domnișoare, și de 8 Martie nu sunt libere. Eventual primesc un mărțișor de la șefi, sau o bomboană și un „La Mulți Ani!”. Noi muncim și de 8 Martie ca să plătim zilele libere de 8 Martie ale doamnelor și domnișoarelor „de la stat”. Vi se pare ok? Probabil că da… Dacă ești prost și n-ai PCR, bagă, tăticuleeee! Așa funcționează lucrurile la noi…

Sporul de condiții vătămătoare

Că tot e la modă discuția despre sporuri, am intrat și eu de curiozitate săptămâna trecută să văd care e treaba cu sporurile.

Păi, funcționarii publici, după ce că au program de pauze, după ce că au normă de hrană (asta înseamnă bani, nu tichete de masă), mai iau și spor de 15% pentru „condiții vătămătoare”. Dacă întrebi un astfel de funcționar care sunt „condițiile vătămătoare” în care lucrează îți răspunde invariabil: păi așa e la toți. Ok, și răspunsul la întrebarea mea? Care sunt aceste condiții? În cel mai fericit caz ridică din umeri. Nici ei nu știu pentru ce iau acest spor…

Departe de mine să contest utilitatea funcționarilor. „Pe timp de pace” (a se citi pre-pandemie) m-am făcut că nu observ, nu am vrut să știu, consideram că îmi fac nervi de pomană să stau să mă gândesc la diferențele ca de la cer la pământ între raportul venituri/muncă depusă dintre stat și privat.

Acum însă, când „privaților” le-a cam ajuns cuțitul la os, încep să observe aceste diferențe. Nu sunt nici mici, nici puține. Este ilogic ca eu, privatul, din salariul meu ciuntit, să ajung să plătesc venitul salarial (adică salariul plus sporuri) neatins al unui funcționar care este „în slujba” mea!

Vă rog, poate îmi poate spune cineva, care sunt acele condiții vătămătoare în care lucrează funcționarii publici și de care cei de la privat sunt apărați? Nici un funcționar nu a putut să mă lămurească. Este o întrebare simplă, pusă de un om simplu, care muncește și plătește taxe pentru a plăti ȘI acest spor. Nu e normal să vreau să știu pe ce se duc banii mei?

Angajații de la stat nu sunt nici mai deștepți, nici mai titrați, nici mai munciți decât cei de la privat. În cele mai multe cazuri aș spune că… din contră. La stat, odată ajuns într-un post, ești bine înfipt, cum se spune. La privat, în permanență trebuie să dovedești, să menții ritmul ridicat, să îți aperi locul de muncă. Altfel, ești imediat înlocuit. Câți angajați la stat sunt unde sunt pe bază de competențe? Câți cunosc o limbă străină? Câți sunt mai buni decât cei de la privat de pe poziții similare? Or fi unii, nu zic nu, dar mult prea puțini.

Diferența între angajatul de la stat și cel de la privat este doar… PCR. Da, chiar și acum, la peste 30 de ani de la Revoluție, suntem conduși de PCR!

Stima noastră și mândria!

Și totuși…. Care sunt condițiile vătămătoare? Mulțumesc!

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

8 COMENTARII

 1. Ne batem capul degeaba.
  Răspuns la întrebarea nu cred ca ai sa primești pentru ca nu stiu si nu-i interesează, important este să iasă banul. Sa nu uitam ca la bugetari ziua trece leafa merge nu cu drag muncim.
  La multi ani si multă sănătate.

 2. Parca am citit in presa ca este o criza de plastic pentru tiparirea cartilor de identitate, fapt care poate determina intarzieri in emiterea acestora. Daca nu se precizeaza altfel un termen se socoteste pe zile calendaristice.

 3. Am avut de platit o suma derizorie la impozite pt un venit din dividente.
  A trebuit sa trec pe la cinci ghisee de „bugetari” ca sama achit de „necaz”. Necaz era daca nu imi plateam datoria fata de fisc. Imediat ma gaseau datornic in sistem.
  Intai la un ghiseu pentru cerere, apoi la altul pentru declaratie, apoi la altul pentru inregistrare cerere, din nou pentru a declaratiei si in sfarsit la casierie, dupa ce am obtinut „aprobare”.
  Viata grea pentru bugetari :(. Conditii vatamatoare. „Digitalizare manuala” 🙂

 4. Aceeasi problema am avut-o si eu. Vesnicul dosar cu sina depus pe 8 ianuarie a.c., dar duduia de acolo, fiind vineri, ultima persoana, au durut-o dintio sa-mi spuna ca dureaza 30 de zile, asta urmand sa aflu mai tarziu. Si uite asa….am amanat efectuarea vaccinului 2 luni. Da, 2luni pentru ca asa-i la stat. Statul la stat. Dupa 30 si de zile am ridicat noua carte de identitate si surpriza…data eliberarii era 26ianuarie.

 5. Aceas problemă o am si eu. Si totusi ma intreb daca doamne fereste se întâmplă ceva și am nevoie de actul de identitate ce facem? Nu este posibil ca un om într-o țară civilizată sa nu aiba acce6la CI o perioadă atât de mare.

 6. Am fix aceeasi problema. Pe 22 feb am depus actele cu programare online. Totul a mers rapid, dar m-a anuntat dna de la foto ca as fi norocoasa daca as avea CI in 30 zile, drept ptr care am sunat azi la nr de tel din mail, format tasta 7 si mi-a raspuns imediat o dna. A spus ca nici celor din ianuarie nu le-au ajuns, d-apai mie. Ca acum in pandemie mai este valabil 3 luni cel pe care il am, sa mai incerc totusi cu un tel peste o luna.

 7. Ești la privat echivalent ești fraier, chiar daca toti plimbării de hârtii sunt la stat….și au și condiții vătămătoare. Auzi….sport de monitor caii radiază. Eu la cat stau in n fața computerului de pe vremea monitoarelor cu tub ar trebuie sa fiu erou național și să ies la pensie la 45, precum putorile de MAI.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău