Cum s-au ”pierdut” zece doze de vaccin anti-covid în Prahova. Măsura simplă prin care se poate evita această situație

În ultima raportare a Prefectura Prahova privind vaccinarea anti-covid din județ a apărut următoarea informație: ”până în prezent, au fost 10 vaccinuri pierdute (1 – la Spitalul Voila, 1-la Spitalul Județean de Urgență Ploiești – sediu Boldescu, 8 – Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești. Acestea au intrat în totalul dozelor raportate ca fiind consumate)”.

Observatorulph.ro a solicitat explicații oficiale reprezentanților DSP Prahova, iar surse medicale ne-au transmis că aceste doze nu au putut fi folosite din cauza procedurilor birocratice.

De exemplu, la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești, unde se vaccinează exclusiv personalul medical și auxiliar, au fost declarate ca fiind ”pierdute” 8 doze pentru că nu au existat tot atâția ”clienți” într-un interval de șase ore de la desigilarea flaconului din care se extrag șase doze.

Precedentul de la Spitalul Găești

Este fix aceeași situație ca la spitalul din Găești, al cărui managerul a devenit cunoscut după ce a anunțat că vaccinează pe oricine, nu doar personal medical, doar să nu arunce dozele rămase neutilizate.

„Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze și decât să le arunc mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Ăsta e raționamentul pentru că, după ce i-ai făcut diluția, se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una și ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză și e păcat de ele, și atunci am zis că le fac la cine dorește să se vaccineze”, a declarat atunci Laurențiu Belușică, manager Spitalul Găești.

Ulterior, corpul de control al ministrului Sănătății a anunțat în urma unei inspecții că dozele rămase au fost folosite totuși pentru vaccinarea altor angajați din sistemul sanitar și nu pentru ”voluntarii de pe stradă”, contrar declarațiilor inițiale ale directorului.

Se pot face liste suplimentare pentru a nu se risipi doze de vaccin

În condițiile în care în Prahova nu mai există niciun loc disponibil în centrele de vaccinare pentru populație, risipa de 10 doze nu mai pare atât de mică. De aceea, pentru evitarea pierderilor din centrele dedicate exclusiv personalului medical se pot face liste suplimentare cu personal astfel încât cei care nu se mai prezintă conform programării să poată fi înlocuiți, iar în zilele când numărul celor programați nu este multiplu de 6 se pot face reprogramări astfel încât să fie folosite toate dozele.

Reamintim că de la începutul campaniei de vaccinare în Prahova au ajuns 10569 de doze de vaccin anti SARS-CoV-2. Dintre acestea, 7167 au fost consumate până ieri, alte 3392 fiind în curs de administrare personalului medico-sanitar, cât și beneficiarilor care s-au înscris în etapa a doua a acestei campanii.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

1 COMENTARIU

  1. Pai ce am zis eu?Pile,cunostinte si relatii..pe la primarii(ca astia sunt capusele principale ale bugetului,parerea mea), un telefon de la vreo asistenta/medic la vreun spital unde mai sunt „doze pierdute” cu dedicatie, circuitul explicat exact ca in acest articol…pai cum sa ramana tocmai nepotu’, varu’ unchiu’ si altii angajati pe pile si aspect comercial fara sa „prinda” si ei vaccinul asta?ce conteaza ca altii au contribuit ani de zile la bugetul statului, ca au diverse probleme medicale…toti decidentii politici sunt mana in mana la magarii de genul descris in articol…ROMANIA NU SE MAI FACE BINE economic si moral din cauza indivizilor care decid viata sau moartea cuiva pe pile,cunostinte si relatii…respect domnule Nica pentru adevarurile spuse in toate articolele publicate …multa sanatate va doresc

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău