Dosar penal pentru un pacient suspect covid, ajuns la UPU – SJU Ploiești. Reacția disperată a chirurgului Dan Oprea: ”Management ZERO”

3

Un prim caz al unui pacient suspect covid, care ar fi trebuit operat, stârnește o furtună de proporții în sistemul sanitar prahovean. Pacientul pe care Spitalul din Câmpina ar fi putut să-l preia, fiind spital covid, are acum dosar penal. Peste sistemul sanitar prahovean domnește haosul.

Scurt istoric. Pacientul în vârstă de 62 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, din SJU Ploiești, sâmbătă noaptea, în jurul orei 22.00. Se simțea foarte rău, medicii de la urgențe stabilind că este vorba despre o litiază biliră, rezolvabilă edoscopic. Doar că, în timpul evaluării pacientului, medicii au aflat că acesta se întorsese de curând din Germania. Temperatura ridicată putea fi atât de la afecțiunea biliară, dar și printre simptomele generate de infectarea cu covid 19.

Din acest moment a început calvarul, care scoate la iveală dezastrul din sistemul sanitar prahovean. În situația lui, conform cadrelor medicale pe care le-am contactat, ar fi trebuit stabilizat în privința litiazei biliare, urmând să fie intervenit endoscopic într-o zi, două. Conform protocolului existent, nu putea fi internat și operat în SJU, pentru a nu contamina spitalul în cazul în care testul covid era pozitiv. Problema lui de sănătate… aparent minoră, problema sistemului sanitar în materie de proceduri… majoră.

Soluția era transportul și preluarea de către Spitalul Municipal Câmpina, spitalul covid numărul unu din Prahova. Cumva, cei de la Câmpina s-au ”fofilat” recomandând să fie dus la Spitalul CF Ploiești, pasând astfel responsabilitatea. Din nou, apare în discuție CF-ul, care ar trebui să preia doar suspecții care nu au alte probleme medicale. De menționat că secția de infecțioase de la Movila este deja plină la capacitate maximă.

Panică în rândul medicilor din Ploiești, atât de la UPU, cât și de la CF, relaxare doar la Câmpina. Pare ireal dar asta se întâmpla sâmbătă spre duminică noaptea. Conform acelorași specialiști, fiind un pacient nu doar suspect, ci și cu alte probleme, soluția era relativ simplă: mutarea unui sau mai multor pacienți suspecți, dar asimptomatici de la Movila la CF, stabilizarea pacientului de la UPU și apoi transportarea acestuia la Movila, până la sosirea rezultatului testului covid, apoi intrarea lui în operație. Din nou, lipsa liniei Real Time PCR, care ar fi dat rezultatul testului în aproximativ două ore…

Pe fir au intrat și polițiștii, care nu au fost nevoiți de prevederile legale să-i deschidă dosar penal pacientului, întrucât acesta nu a anunțat că a venit dintr-o ”zonă roșie”.

Comunicatul IPJ Prahova: Ieri, 28 martie, în jurul orelor 22.00, am fost sesizați de un reprezentant al unei unități spitalicești din municipiul Ploiești cu privire la faptul că, un bărbat s-a prezentat cu simptome specifice virozei și a omis să declare că în cursul lunii s-ar fi întors din Germania.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că, barbătul în vârstă de 62 de ani, din Ploiești, ar fi călătorit în statul german și ar fi revenit în țară în data de 16 martie a.c.

În cauză a fost deschis un dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omisiunea declarării unor informații, totodată fiind înștiințată Direcția de Sănătate Publică.”

În final, pacientul a fost izolat la Movila, testat și sub îngrijire medicală, urmând să se decidă unde va fi făcută intervenția chirurgicală pentru litiaza biliară, în funcție de rezultatul testului.

Povestea generată de acest pacient a determinat reacții vehemente din partea mai multor medici din Ploiești, reprezentativă fiind cea a celebrului chirurg de la SJU, medicul Dan Oprea, care în această dimineață a intrat de gardă la spital. Aflând despre situația descrisă mai sus, Dan Oprea a comentat pe pagina sa de facebook:

”Mi-a scris un prieten astă noapte (n.r. – cazul pacientului suspect covid, ajuns la UPU).

Daca exista linia pcr, se vedea in 2 ore daca e pozitiv si il bagau direct in chirurgie, in caz ca nu era. Asa insa, fara pcr, asteapta 2-3 zile.
Ăștia vor avea pe constiinta multi nefericiti, daca deja la primul hop se c..ă pe ei. “

Exista cazuri de covid-19 , care se manifesta clinic cu dureri abdominale , uneori ca de pancreatita acuta .
Diagnosticul diferential , se poate face folosind ct torace si abdomen , pe langa ex clinic si biologic . Sunt imagini ct pulmonar , sugestive pt covid , chiar daca testul e cel care confirma contaminarea .

Eu sunt de garda astazi , la Chirurgie-SJU Ploiesti .

Am intrebat la sala daca avem echipament de protectie . Avem , dar incomplet , deci nesigur . Daca tb sa operam , vom fi contaminati .
Nu s-a sinchisit nimeni , pana astazi , sa ne faca un instructaj , macar elementar .
Management de spital , managementul unor astfel de situatii , ZERO !!!!

Avem politie si armata pe strazi , sa oblige oamenii sa stea in casa si sa incaseze amenzi .
In spital nu este nimeni care este in stare sa gestioneze aceasta pandemie . Este stare de urgenta , pentru cine ????!!!
Fiecare face ce vrea muschiul lui .
Unde sunt epidemiologii , cei de la protectia muncii , managerii ,( avem asa ceva ???).
In case ca soarecii ….. rezolva problemele prin telefon . Au familii si au dreptul la sanatate !!!??!!!
DAR NOI ???
Avem doar obligatii ???
Nu avem dreptul la protectie , la sanatate ?????
Se testeaza 10000 de bucuresteni , pentru ca asa vor unii profesionisti din sanatate , ministerul se delimiteaza de aceasta actiune … este anarhie , sau ce ??
Mai exista institutii ale statului valide si apte sa actioneze ???

Exista o strategie , un plan de actiune articulat si coerent ????
Sau… Dumnezeu cu mila ?
Dumnezeu da , dar nu baga in traista ???
Cum facem ?
Stie cineva ?”, a explicat chirurgul Dan Oprea

Revenim cu detalii și speram (!) cu reacțiile celor implicați, dar și ale DSP Prahova.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

3 COMENTARII

  1. Dr.Mircea Oprea ,de altfel medic chirurg eminent,a constatat ca nu are echipament de protecție specific dupa o luna de la izbucnirea pandemiei.E bine și asa, dar cred ca a avut și are acces imediat la manageriatul SJUP prin poziția si funcția care o deține.Dar vezi întâmplare:a vrut sa opereze si n-a avut echipament-dupa o luna de coronavirus-rusinos.Neglijenta crasa a manageriatului cat și a medicilor!

  2. Ce vor cei de la spital,sa vina cineva sa le dea asa din bunavointa? Managerul trebuie sa ceara si sa faca adrese cu ce materiale le trebuie altfel o sa fie ca la Suceava. Dar ei stau pititi de frica sau sunt prea afoni in treburile astea. Se lupta pentru putere si ei dar nu castiga cei pregatiti,ci aceia care mint si care sunt pusi de partid,si atunci la ce sa ne asteptam? Nu sunt ei pregatiti in vremuri normale dar acum nici atat,la spitalul mortii.

  3. S-a găsit soluția la SJUP-Directorul medical forțat să-și dea demisia ,Managerul politruc vesel rămânând în funcție( Cosma-PSD )Președinte CJ jubilând..Curat Murdar coane Tudorica.Manarie cu colaborarea medicului Oprea.Cat despre lipsa echipamentului..nu se pune.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău