mainnnn_6908b.jpgDe câteva zile, tot încerc să încheg un material despre unul dintre cei mai energici oameni ai societății prahovene. Scriu, șterg, încerc noi abordări…Oare ce-aș putea aduce în plus portretului Cristinei Toma Cochinescu, o persoană pe care o cunosc de ceva vreme și pe care am întâlnit-o în diverse ipostaze – antreprenor, profesor de pian, PR și organizator al celor mai elegante evenimente din Ploiești, o ferventă activistă în viața prahoveană, dar, înainte de toate, mamă a patru copii?

Îmi rememorez discuțiile cu ea, mai recente, dar și mai îndepărtate, din împrejurări distincte și mă tot întreb oare când are timp să le facă pe toate și de unde această doză enormă de energie?

Născută într-o familie în care arta este parte a aerului prin care ai ei respiră, Cristina nu avea cum să facă notă discordantă. A urmat Liceul de Arte, unde a studiat pianul, iar lecțiile dobândite aici avea să le împărtășească la rândul ei propriilor elevi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

A fost însă o altă latură care a atras-o dintotdeauna, cea de a fi artizana evenimentelor. I-a plăcut să le construiască asemenea unui puzzle, de la idee până la concretizarea lor. Își aduce aminte că de pe la 15 ani a început cu astfel de ocupații.

Când a venit vremea studiilor superioare, și-a dorit însă să pășească în afara „granițelor“ familiei și a lăsat „Artele” pentru Drept. După ce a absolvit facultatea, Cristina a mers pe calea didactică și aici, predând ceva timp studenților de la Facultatea de Drept din București, iar ulterior a lucrat la Curtea Constituțională ca magistrat asistent, timp de 13 ani.
Ca activitate de background, s-a ocupat în continuare de organizarea a diverse evenimente.

Schimbare de macaz!

Venirea pe lume a copiilor i-a schimbat radical prioritățile. A renunțat la magistratură și s-a îndreptat spre lumea antreprenorială. Totul pornind de la nevoile propriilor copii ale căror rezolvări nu le-a găsit în Ploiești. Și-a dorit o grădiniță diferită, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Și cum nu exista așa ceva în orașul natal, a decis să fie ea cea care pune bazele proiectului și astfel a luat naștere „Ploieștiul în culori”.

„Bazarul copiilor“ este un alt proiect care se leagă de numele Cristinei Toma. Acțiunea este realizată împreună cu Mădălina Corciu, iar acum adună sute de micuți care vin să socializeze, să-și vândă sau să facă schimb de jucării. „Bazarul“ a ajuns, anul acesta, la cea de-a XIX-a ediție.

Un alt eveniment plin de culoare și care adună tot mai mulți adepți este „Tocuri pe biciclete“. Organizat pentru prima dată anul trecut, frumusețea și multele solicitări din partea celor care-și doresc să participe la acest spectacol urban pe două roți îl vor face unul bianual. Acțiunea promovează mișcarea, eleganța și, totodată, combaterea poluării prin recurgerea la mijloace de locomoție ecologice.

Acestora le adăugăm concertele și spectacolele cărora Cristina le dă un „parfum“ aparte. Unul elegant, unul atipic, interactiv…Se inspiră fie din ceea ce vede în afară, în călătoriile sale, fie își lasă imaginația să zboare și să creeze. Dar sunt și situații când copiii săi dictează direcția. Lor le aparține, spre exemplu, realizarea de concerte senzoriale, în care să fie implicate toate simțurile.

O piedică zdravănă, un salt spre o nouă viață!

Nu doar Cristina este cea care ne oferă lecții, ci, la rându-i, și ea le-a primit de la viață. A căzut, s-a ridicat, a acceptat ajutorul, s-a reinventat, și-a redescoperit forțele. După un moment dificil din viața sa, când lumea i s-a schimbat la 180 de grade, a realizat cât de puternică este, cât de multe poate crea cu propriile-i forțe, dar și cât de mult ne amăgim câteodată crezând că avem totul și pentru totdeauna…

Noua etapă a vieții sale i-a scos în cale oameni noi, provocări interesante și, totodată, noi orizonturi de așteptare. O întâlnire cu Mihai Apostolache a fost cea care i-a aprins și acel „beculeț“ că vrea să facă mai mult, să se implice mai mult pentru o viață socială sănătoasă.

Astfel a făcut pasul spre „Prahova în acțiune“, un grup de inițiativă civică, înființat pentru a derula într-un mod organizat o serie de evenimente care să vină ca răspuns la nevoile societății. A mai făcut acest lucru pe vremea când începea proiectele pentru copii. Dar și cei mici cresc, iar mediul în care își dorește ca ei să devină adulți îl vrea unul sănătos atât la propriu, cât și la figurat.

„Pe Mihai Apostolache l-am auzit spunând, la cursurile sale, că nu este suficient să faci parte din comunitate, ci să te și implici, să fii parte din schimbarea ei. Și, astfel, am început să ne implicăm activ, iar unul dintre subiectele prioritare ale noastre este cel legat de poluare. Facem tot ce ne stă în putință pentru diminuarea ei“, ne-a povestit Cristina Toma.

Prahova în acțiune

Alături de Mihai Apostolache (președinte fondator), Răzvan Stănciulescu (președinte) și Dan Andrei Patrichi (vicepreședinte), a pornit la un drum frumos: „Prahova în acțiune“, unde și ea ocupă tot funcția de vicepreședinte. Asemenea mai tuturor începuturilor, și acesta a fost unul greu, anevoios, dar care capătă tot mai mulți adepți. Și asta pentru că mulți au asociat acest grup cu unul politic, însă faptele au vorbit și vorbesc de la sine și atrag tot mai mulți adepți cu spirit civic, cu idei bune, cu energie pozitivă și dorință de schimbare.

Activitățile lor acoperă o gamă largă de domenii, de la cele legate de administrație, sănătate, cultură, până la cele destinate distracției.
Totodată, au și acțiuni derulate constant, pe termen lung, cum ar fi diverse cursuri pentru elevi. Cele de programare, spre exemplu, sunt ținute de către elevii cu rezultate deosebite într-ale Informaticii și care doresc să facă voluntariat. În timpul anului școlar, o serie de liceeni beneficiază de un program de dezvoltare personală, în cadrul căruia au diverse întâlniri cu antreprenori menite să-i ajute în orientarea profesională.

Despre prioritățile sufletului

Oricât de dedicată ar fi activităților sale, Cristina își găsește întotdeauna timp pentru cei patru copii ai săi: Tea, Ana, Maria și Cristi. Sunt cele mai importante momente atât pentru ea, cât și pentru ei. „Stăm și toți cinci, dar avem și ritualul nostru în care îmi petrec câteva minute cu fiecare în parte. La fel sunt și vacanțele, călătoriile noastre. Cât despre evenimente, copiii mei se implică, dar o fac voluntar, pentru că-și doresc lucrul acesta și nu pentru că le impun eu“, ne-a mărturisit Cristina Toma.

Nu știe ce vor face atunci când vor crește, însă dacă deciziile le vor aparține când vor fi mari, pentru școală a optat ca toți patru să meargă spre Colegiul de Arte „Carmen Sylva“ din Ploiești. Și nu face acest lucru doar de dragul de a călca pe urmele tradiției familiei, ci pentru că, din punctul său de vedere, este școala unde copilul învață ceva în plus, unde relația elev-cadru didactic este alta, unde există plăcerea de a merge la ore și de unde, ulterior, elevul își poate lua „zborul“ către ce drum își dorește.

Cristina crede foarte tare în puterea exemplului și cea a dorinței. Cea din urmă completată, bineînțeles, de acțiune. Atunci când vrei cu ardoare ceva, ceilalți pași se leagă mai ușor. Își dorește ca Ploieștiul să aibă un parc de distracții. Un proiect ambițios, dar care este sigură că va deveni realitate în viitorul apropiat.

Cristina Toma este exemplul omului organizat și determinat, al omului creativ și implicat, al omului puternic, dar și sensibil și încercat. Are momentele sale când simte că „pică“, dar are și un talent aparte în a-și elibera sufletul. Scrie! Și scrie bine, cu mult suflet, cu mult talent, cu mult substrat adunat din bibliotecile citite. Scrie…cu artă, la fel cum trăiește! Că, până la urmă, și a trăi frumos și intens este tot o artă!

Foto: arhivă personală Cristina Toma

bb41c614-6331-4b21-b436-587a48fd26d1
prahova-in-actiune
tocuri-biciclete
mainnnn
cristina-2
cristina-1
bazarul-copiilor
c6134d97-9f0c-4970-acad-ef548e97364e

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg