36058f0b-ca2a-4227-944a-fc7669fd72f2.jpg

Încătușarea unei femei care vindea zarzavaturi și legume, la Ploiești, fără a avea autorizație, a încins spiritele celor care au privit imaginile transmise în direct de observatorulph.ro.

Am fost martor la genul de situație care generează rapid mai puțin o dezbatere reală și mai mult un val de critici, unele dintre ele vehemente, altele triviale, însă puține cu adevărat obiective, bazate pe prevederi legale și felul cum se acționează ”în litera și spiritul legii”.

Incidentul s-a petrecut pe strada Malu Roșu din Ploiești, în jurul orei 15.00. Întâmplarea a făcut ca, alături de colegul meu Ștefan Vlăsceanu, să trecem prin zona respectivă și să putem filma de la început. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Imaginile au fost transmise în direct pe pagina noastră de facebook și pe site-ul observatorulph.ro. Sunt două înregistrări, amândoi filmând din unghiuri diferite. Polițiștii s-au oprit lângă vânzătoare și i-au cerut documentul de identitate și autorizația de comerciant. Femeia le-a răspuns că nu are, iar polițiștii i-au cerut să își strângă taraba improvizată din cutii de carton și să o însoțească la secție, conform legii, pentru identificare și aplicarea sancțiunilor firești în astfel de situații. De menționat este și faptul că polițiștii participau la o acțiune de combatere a comerțului stradal ilicit, desfășurată simultan în mai multe cartiere din Ploiești, conform IPJ Prahova.

Discuția a continuat pe un ton ceva mai ridicat, femeia refuzând să strângă produsele și reproșându-le polițiștilor că ”se iau tocmai de ea”, deși sunt multe cazuri similare în zonă. Le-a mai spus și că este însărcinată, că nu are altă sursă de venit și, vizibil iritată, a scăpat și vreo două vorbe, pe care polițiștii le-ar fi considerat ofensatoare. 

Cei doi au luat destul de rapid decizia de a o încătușa. Văzând că nu este ”de glumă”, respectiva a renunțat la tonul ridicat spunând că nu este cazul să i se mai pună cătușe și că va merge de bună voie la secția de poliție.  

Pe durata întregului incident, polițiștii au observat că sunt filmați, însă abia la final au aflat că au fost în direct pe observatorulph.ro. Între timp, a apărut un al treilea polițist, care a încercat să se interpună între colegul care filma și polițiștii care încătușau vânzătoarea. O formă de exces de zel, pe care nici măcar cel în cauză nu ar fi în stare să o justifice. Este însă mai puțin important, cu adevărat de interes fiind felul în care zecile de mii de oameni care au văzut filmările s-au împărțit în două tabere: pro și contra felului în care au acționat polițiștii.

Chiar dacă imaginile sunt din categoria celor care au impact emoțional, reacțiile fiind pe măsură, în realitate povestea este una simplă și are două componente:

1. Comerțul stradal neautorizat este în afara legii. Refuzul legitimării este în afara legii. Refuzul de a însoți polițiștii la secție este în afara legii. Modul de adresare, chiar dacă poate fi nuanțat, poate fi încadrat ca fiind în afara legii. Așadar, vânzătoarea s-a expus unor situații care puteau fi evitate. Faptul că nu este singura în această situație nu o absolvă de vină. Faptul că sunt alte fapte mult mai grave, din nou nu este o justificare pentru încălcarea unor legi. 

Pe aceste considerente oamenii au reacționat emoțional: ”este amărâtă”, ”este însărcinată”, ”sunt prinși și încătușați doar fraierii”, ”poliția nu vrea să vadă ilegalități mult mai mari”. După cum am mai spus, am greșit, cu sau fără intenție, suportăm consecințele și aici nu mai este nimic de comentat. Conform purtătorului de cuvânt al IJP Prahova, subinspector Raluca Brezeanu, vânzătoarea a fost sancționată contravențional, cu două amenzi, în cuantum de 500 lei pentru comerț neautorizat și 1000 lei pentru injurii...

2. Partea care merită cu adevărat discutată este cea legată de felul în care au acționat polițiștii. Era sau nu cazul să o încătușeze? Superiorii polițiștilor au comunicat, imediat după producerea incidentului, că analizează dacă polițiștii au acționat corect, chiar dacă legea le permite să procedeze astfel, urmând să dea publicității rezultatul cercetării.

Procedural polițiștii sunt acoperiți. Problema este dacă era necesară o măsură extremă, în contextul dat. Aici discuțiile sunt la extreme. De la ”bravo polițiștilor”, până la cei care îi înjură cu patos. De ce bravo? Această parte a opiniei publice își justifică susținerea pentru polițiști, prin faptul că asta așteaptă de la ei, în situații de încălcare a legii. De ce să avem comerț stradal ca în țările lumii a treia? De ce unii comercianți să fie considerați fraieri, să se autorizeze, să plătească taxe și impozite, să-și desfășoare activitatea în locuri special amenajate, iar alții să le facă un soi de ”concurență neloială”? Legal, au dreptate. Și cum doar legal poți avea dreptate, argumentele lor sunt imbatabile.

Cei care contestă modul de acțiune, încătușarea, pornesc de la injurii și până la argumente de genul: ”biata femeie gravidă, tocmai pe ea ați găsit-o? Dacă era vorba despre interlopi, vă făceați că nu vedeți.” Apoi, sunt cei care pun în oglindă marea corupție din România, marea evaziune, marile tunuri, cei mai mulți dintre autori fiind liniștiți, nederanjați de vreo autoritate. Este drept că nu polițiștii unor secții de cartier, cei care fac rondul pe străzi, sunt în măsură să lupte cu infracționalitatea de calibru, menționată drept scuză, în raport cu ceea ce puteți vedea în imaginile acestui material.   

Chiar dacă legea le-a permis încătușarea, polițiștii ar fi putut să evite această măsură extremă, explicându-i civilizat că nu poate scăpa de sancțiune, fie ea și sub forma unui banal avertisment, însă dacă nu se legitimează sau nu îi însoțește la secție, riscă să se recurgă la această măsură extremă și deopotrivă umilitoare în spațiul public. Nu omorâse pe nimeni și era în sfera contavențională, nu infracțională, riscând maxim o amendă-două, ceea ce s-a și întâmplat. Polițiștii ar fi putut să dea dovadă de mai multă diplomație, procedura le permițându-le să trateze gradual astfel de situații, dacă i-ar fi explicat în două fraze ce are de făcut. Nu ar fi expus-o nici pe ea la o asemnea scenă și nici ei nu s-ar fi expus valului de critici și jigniri care aduc atingere imaginii de ansamblu a instituției pe care o reprezintă. Chiar dacă au aplicat legea, așa cum se învață și la școlile de profil, o situație trebuie tratată și în spiritul legii, nu prin aplicarea unei măsuri disproporționate, în raport cu speța.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg