- Publicitate -

Avertismentul INSP: carnea de porc crudă ori insuficient gătită provoacă trichineloză

Data:

Consumul de carne crește în perioada sărbătorilor, mai ales cel al cărnii de porc. Aici sunt și cele mai multe riscuri de îmbolnăvire, atrag atenția medicii, care subliniază faptul că persoanele care consumă carne crudă ori insuficient gătită sunt în pericol să contacteze boala numită trichineloză, atenționază cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

- Publicitate -

Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conţin larve ale acestor viermi paraziţi. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala şi nu te poţi infecta de la o persoană bolnavă”, au explicat specialiştii INSP.

Cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuţi în gospodărie, deoarece aceştia nu sunt supuşi inspecţiei veterinare.

Recomandările INSP:

achiziţionarea de animale de la unităţi avizate sanitar-veterinar;

- Publicitate -

– aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;

– trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic şi carnea să se consume doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;

– să nu se guste carnea până când nu este complet gătită, chiar şi procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;

- Publicitate -

– înaintea gătirii să se congeleze carnea la o temperatură între (-)15°C şi (-)25°C, timp de 20 – 30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depăşească 15 cm;

– să se gătească carnea, carnea tocată şi vânatul sălbatic astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea îşi schimbă culoarea din roz în gri);

– curăţarea tuturor instrumentelor care ating carnea;

- Publicitate -

– spălarea bine a mâinilor după manipularea cărnii crude;

– să se evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucraţi termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/ porci);

– să se prevină apariţia rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.

- Publicitate -

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

De ce întârzie facturile de curent Electrica Furnizare

Mai mulți cititori ne-au sesizat că nu au mai...

De ce nu a funcționat brățara de monitorizare în cazul crimei din Câmpina

Apar noi detalii cu privire la crima odioasă petrecută...

Protest al chirurgilor la Spitalul Județean Ploiești

Zece medici de la Secția Chirurgie 2 de la...

Ce vrea Liviu Drăghici de la administrația locală Ploiești

Observatorul Prahovean începe, la debutul anului 2025, o serie...

Ce se întâmplă cu drumul expres Găești – Ploiești în Prahova

Drumul expres Găești – Ploiești, una dintre investițiile majore...
- Publicitate -

Știri noi

Încă o localitate renunță la Hidro Prahova. Apa are arsen

Primarul comunei Cocorăștii Colț, Adrian Călin (PSD), a anunțat,...

Primul autobuz electric care va circula între Ploiești și Aricești

Primul autobuz electric de tip solo, nearticulat, a sosit,...

Adam, un bebeluș din Urlați, are nevoie de ajutorul semenilor

Florentina Nițu, o mămică de 21 de ani, din...

Spitalul privat din Prahova unde pacienții beneficiază de investigații gratuite

Aflat la numai 10 km de Ploiești, Spitalul Dentirad...

Imagini impresionante, din dronă, cu lotul Mizil-Pietroasele al A7

Observatorul Prahovean publică imagini impresionante, realizate cu drona, pe...
- Publicitate -

Emisiuni

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...

Escrocherii în numele unor vedete precum Esca, Delia sau Măruță

În ultima emisiune Observatorul Prahovean LIVE, de vineri, 10...

Schimbarea de la Ploiești

În prima ediție a emisiunii Observatorul Prahovean LIVE din...
- Publicitate -

Vox Publica

Să ne lăsăm prostiți în halul ăsta?

La cererea președintelui Consiliului Județean Prahova (CJPh), Virgiliu Nanu...

PSD și PNL, blat cu Georgescu. Crin Antonescu este degeaba

În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut,...

Cum ar fi văzut cartierul 9 Mai din Ploiești de un optimist, un pesimist și un realist

Dacă ești optimist, o simplă plimbare prin cartierul 9...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Imagini impresionante, din dronă, cu lotul Mizil-Pietroasele al A7

Observatorul Prahovean publică imagini impresionante, realizate cu drona, pe...

Cum s-a produs accidentul cu trei victime de la Loloiasca

Un accident rutier în urma căruia trei persoane au...

Sute de polițiști prahoveni protestează față de OUG „trenuleț”

Protest masiv, vineri, pe bulevardele din București,  față de...

Accident grav pe DN1B, în Loloiasca

Un accident rutier grav, în care au fost implicate...
- Publicitate -

Percheziții în Prahova după ce un card a fost furat

Polițiștii au descins joi la două adrese din Scorțeni,...

O casă a luat foc la Râfov [FOTO]

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață în satul Sicrita...

Ședință decisivă pentru majorarea tarifelor Hidro Prahova LIVE

Astăzi are loc o ședință a Asociației de Dezvoltare...

17 ianuarie 1871 – Se năștea marele om de cultură, Nicolae Iorga

Pe 17 ianuarie, în 1871, s-a născut, la Botoșani,...