Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, atrage atenția asupra efectelor pe care un ordin al ANRE, care a intrat în vigoare odată cu noul sezon rece, le are la calcularea facturii la întreținerea de la bloc în cazul locuințelor cu repartitoare.
Ordinul ANRE prevede că toate apartamentele dintr-un bloc cu repartitoare trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze.
Ordinul prevede o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, a declarat Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, pentru hotnews.ro.
Subiectul a stârnit discuții aprinse pe rețelele de socializare, unde oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic în bloc.
„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?!”, s-a întrebat el.
„Este abia prima lună cu costuri de încălzire. Să vedeți ce scandaluri vor ieși în blocuri când vin facturile acelea urișe pe decembrie, ianuarie, februarie. Să zicem că v-ați luat centrală pe gaz, ați făcut o investiție, ați dat bani pe centrală, v-ați debranșat, acum plătiți facturi la gaz, și acelea uriașe, iar acum mai vine și această cotă comună uriașă” a mai spus Opaina.
Reamintim că termenul până la care repartitoarele de căldură trebuie montate obligatoriu în locuințele racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice este 31 decembrie 2024.
Repartitoarele de căldură au fost introduse ca măsură obligatorie în România în cadrul unor politici mai ample de eficiență energetică, în conformitate cu directivele Uniunii Europene.
Scopul acestora este de a permite un control mai precis asupra consumului de energie termică în locuințele racordate la sistemele centralizate, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere a consumului și, implicit, a costurilor pentru consumatori.
Astfel, de la 1 ianuarie 2025, factura pentru încălzirea locuinței ar urma să fie calculată pe baza informațiilor transmise de repartitoarele montate pe calorifere.
La nivelul Ploieștiului nu există o evidență clară a repartitoarelor montate în cele aproape 50.000 de apartamente racordate la Termo Ploiești, însă numărul proprietarilor care au intrat în legalitate este redus.
Cei mai mulți locatari au amânat această procedură din cauza costurilor. Asta deoarece pentru montarea unui repartitor proprietarul unui apartament trebuie să achite 200 de lei, iar citirea lunară presupune un cost suplimentar, cuprins între 5 și 10 lei/aparat.
În acest context, este posibil ca guvernul să amâne, din nou, termenul până la care locatarii să fie obligați să-și monteze astfel de aparate.
Cum ți se pare subiectul?
Si daca le tai eu tevile? Pana la urma nu sunt obligat sa le tin lor tevile in casa mea atata timp cat eu nu mai am treaba cu sistemul centralizat. Daca stau mai bine sa ma gandesc, ei ar trebui sa imi plateasca chirie ca le permit sa-si traga tevile prin apartamentul meu. Daca nu, trase pe afara si izolate.
Corect
Sa își tragă țevile pe unde vor nu pe proprietatea mea..
dar chiar nu se gaseste un avocat la bloc cu centrala termica sa anuleze in instanta ordinul ANRE. decind hotaraste ANRE ce se intampla intr-un bloc privat cu apartemente detinute de persoane fizice PRivate ? miine o sa apara un ordin in care o sa-ti spuna cind sa te uiti la TV , eventual si la ce post si cind poti sa faci secs( cine nu poate va trebui sa faca dovada cu un dosar cu sina). NU mai acceptati aceste lucruri. Administratorul blocului sa precizeze unde este delimitarea de proprietate si delimitarea de gestiune. de acolo este treaba colocatarilor cum isi gestioneaza problemele