Pe 25 septembrie, în1883, a fost inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş. Lucrările au început în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, iar costurile lucrarii s-au ridicat la 16 milioane lei, în aur.
Castelul Peleș a fost construit de Regele Carol I, primul dintre regii României care, împreună cu soția lui, regina Elisabeta, și-au pus amprenta asupra somptuoasei reședințe din Sinaia. Regele a decis să construiască acest castel demn de statutul său de prinț german din Casa de Hohenzollern.
Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul a mai suferit modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morții regelui Carol I).
Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.
25 septembrie – evenimente și personalități
1849 – A încetat din viaţă Johann Strauss- tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac.
1860 – Alexandru Ioan Cuza a efectuat o vizita „de curtoazie” la Istanbul. Domnitorul a fost primit cu onorurile prevazute pentru sefii de state suverane, renuntându-se la ceremonialul ofensator cu care erau primiti domnii anteriori. Vizita a urmarit solutionarea cerintelor din memoriul adresat Portii si Puterilor garante în luna iunie a aceluiasi an, referitoare la dreptul de a desavârsi unirea celor doua principate si de a modifica legea electorală.
1866 – S-a născut biologul Thomas Hunt Morgan, fondatorul teoriei cromozomiale a eredităţii – „morganism”. A primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1933.
1872 – Se inaugurează Gara de Nord din București și se deschide prima linie de cale ferată București – Ploiești. Piatra de temelie a gării a fost pusă la 10 septembrie 1868 în prezența lui Carol I, pe un loc ales de domnitor. Din 13/25 septembrie 1872, când s-a inaugurat această gară, s-a dat în exploatare circulația feroviară pe linia Roman–Galați–București–Pitești. Stația a fost denumită inițial Gara Târgoviștei (pentru că artera numită astăzi Calea Griviței se numea pe vremea aceea Calea Târgoviștei) urmând ca în 1888 să ia denumirea actuală.
1897 – S-a născut scriitorul William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1949, laureat al premiului Pulitzer: „Cătunul”, „Lumină de august”, „Zgomotul şi furia” .
1906 – S-a născut compozitorul, pianistul și profesorul rus Dmitri Dimitrievici Sostakovici. Este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al XX-lea. A compus lucrări în numeroase genuri. Cele mai importante lucrări ale sale sunt cele 15 simfonii, 15 cvartete de coarde, 6 concerte, lucrări de cameră și lucrări pentru pian solo. În afară de lucrările clasice, Șostakovici a compus și muzica pentru numeroase filme sovietice.
1913 – S-a născut Maria Tănase, interpretă de muzică populară românească.
1944 – În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a încheiat Operațiunea Market – Garden prin care Aliații au încercat să cucerească unele poduri peste principalele râuri din Olanda ocupată de germani. Operațiunea s-a dovedit un eșec, fluviul Rin ramanand o barieră în calea înaintării trupelor anglo-americane până în la ofensiva din martie 1945.
1948 – S-a desfăşurat la Bucureşti, prima ediţie a Campionatelor internaţionale de atletism ale României. România a fost o promotoare a atletismului european, prima ediție a acestei competiții din 1948 fiind considerată cea mai veche întrecere organizată pe continent.
949 – S-a născut Pedro Almodóvar, cunoscut regizor spaniol de film.
1991 – În ediţia sa din 25 septembrie 1991, ziarul bucureştean „România Liberă” publica o ştire cu titlul: „România este gata pentru unirea cu Republica Moldova”, citând un interviu acordat de prim-ministrul României Petre Roman ziarului austriac „Die Presse”. Mai exact, la întrebarea corespondentului vienez dacă este posibilă Unirea, şeful guvernului de la Bucureşti a spus că nu vede nici o problemă din partea României şi că totul depinde de voinţa moldovenilor.
1991 – A patra Mineriadă. Minerii din Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma. La sfârșitul zilei, Miron Cozma îi cere la Palatul Cotroceni președintelui Ion Iliescu demiterea primului ministru Petre Roman în schimbul liniștii din Capitală.
1992 – A fost inaugurat la Nürenberg, canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre. Avand o lungime de 171 km, Canalului Dunăre-Marea Neagră reduce distanţa de transport dintre Rotterdam şi Constanţa la jumătate.
1996 – A încetat din viaţă Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu.
1997 – La Biserica Mirăuţi din Suceava, necropolă voievodală, si sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormântul domnitorului Petru I Muşatinul, Domn al Moldovei.