Bolnavii de diabet se află în imposibilitatea de a-și mai procura medicamentul care le ajută organismul la scăderea concentrației de zahar din sânge. Soluția injectabilă Ozempic a dispărut din farmacii, după ce tratamentul antidiabetic a început să „facă furori” în rândul persoanelor care au probleme cu greutatea. O ploieșteancă, Jeni Cilo, ne-a mărturisit, disperată, că nu știe ce să mai facă. Soțul ei are diabet tip 2, iar Ozempic este medicamentul care îl ajută să nu intre în comă diabetică.
„De doi ani, medicul diabetolog îi prescrie soțului meu această soluție injectabilă, care, în cazul lui, face diferența între viață și moarte. Ne-am trezit acum în situația în care, în nicio farmacie, dar nici comandat pe internet, acest medicament nu mai există pe stoc.
Motivul este unul absolut halucinant. Ozmepic se recomandă persoanelor care vor să slăbească. Practic, noi îl luam pe bază de rețetă compensată, așa cum e firesc. O injecție pe săptămână, tratament pentru trei luni. Acum nu mai avem nicio doză, iar soțul meu poate intra în comă diabetică. Ni s-a spus din farmacii că Ozmepic se eliberează și pe bază de rețetă necompensată pentru cei care vor să piardă rapid kilograme”, ne-a mărturisit ploieșteanca.
Tratamentul cu Ozmepic, la liber, costă 1300 de lei, pentru trei luni.
„Medicamentul tentează pe foarte mulți dintre cei care au probleme cu kilogramele. Sunt medici care îl prescriu pentru obezitate, spre exemplu. Situația nu e întâlnită doar în farmaciile din Prahova, din Ploiești, ci în toată țara, din păcate. S-au epuizat stocurile.
Da, cei care folosesc tratamentul pentru cure de slăbire au lăsat fără medicamente pe bolnavii de diabet. Sunt medici care prescriu rețete necompensate celor care vor să slăbească. Suntem o țară unde obezitatea e un fenomen. Între o operație de micșorare a stomacului și acest tratament…minune, mulți preferă soluția injectabilă antidiabet. E, din păcate, chiar o modă, mai ales la femeile care vor scădere în greutate rapid. Asta fără să se gândească la efectele adverse, de genul durerilor de stomac, de cap sau alte probleme. Din păcate, nu văd o rezolvare prea curând. Legea permite”, a precizat, pentru Observatorul Prahovean, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale a Pacienților din România.
În momentul de față, pentru a supraviețui, ploieșteanul, în vârstă de 67 de ani și cu o greutate de 130 de kilograme, nu are altă șansă decât să facă, din nou, o programare la medicul diabetolog. Acesta din urmă îi poate prescrie un alt tratament, nu la fel de eficient ca Ozempic, medicament a cărui substanță activă din compoziție nu are niciun înlocuitor.