La puțin după o săptămână de la începerea anului școlar, triajul epidemiologic în unitățile școlare din Prahova este ca și inexistent. Dacă în primele zile, recomandarea făcută de către Ministerul Sănătății privind efectuarea triajului la intrarea și școală sau grădiniță era cât de cât respectată, astăzi, 17 ianuarie, declararea stării de alertă epidemică nu mai sperie pe nimeni. Elevi, părinți sau profesori. Asta chiar dacă spitalele sunt în continuare pline cu copii diagnosticați cu insuficiențe respiratorii și gripă.
În teorie, triajul epidemiologic trebui făcut zilnic de către asistente ori medici școlari. Acolo unde nu există cadre medicale, intră în sarcina cadrelor didactice să evalueze elevii.
Triajul nu are caracter obligatoriu, ci a fost, încă de la bun început, anunțat cu titlu de recomandare. La fel și purtarea măștii de protecție, atât de către elevi, cât și de către profesor. Foarte puțini sunt, însă, cei care respectă acest sfat dat de către autorități.
Citește și: Cum se face triajul elevilor și preșcolarilor la reluarea orelor după vacanță. Teorie vs practică la Ploiești
„Este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023”, anunța, în urmă cu 10 zile, ministrul Rafila.
În ciuda acestui avertisment și în ciuda numărului mare de cazuri de îmbolnăviri, în școlile din județ, elevii, în marea lor majoritate, nu mai sunt verificați de nimeni cu privire la starea de sănătate. Asistenții medicali din școli ar avea responsabilitatea să verifice dacă elevii tușesc, strănută sau au febră.
Destul de greu de pus în practică așa ceva, dat fiind faptul că, potrivit datelor furnizate de către DSP Prahova, în județ avem doar 10 medici (5 în Ploiești, 3 în Câmpina, 1 în Breaza și 1 în Sinaia), cu specialitatea Medicină Generală, care se ocupă de cei 66.512 elevi și preșcolari. Alte 138 de persoane asigură posturile de asistenți medicali în școlile din Prahova.
„Acolo unde nu există cabinete medicale proprii, asistența medicală a copiilor este asigurată de personalul cabinetelor medicale de familie la solicitarea Primăriilor, conform contractelor sau convențiilor încheiate”, au precizat reprezentanții DSP Prahova.