- Publicitate -

Un pilot american, care a murit în timpul bombardamentelor rafinăriilor din Ploiești, a fost identificat și repatriat după 78 de ani de la Operațiunea Tidal Wave

Armata Statelor Unite încearcă să identifice zeci de aviatori care nu au mai ajuns acasă în urma celui mai mare raid al aviației anglo-americane asupra Ploieştiului. Operațiunea Tidal Wave a fost un bombardament aerian pus la cale de Statele Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial, asupra rafinăriilor de petrol din Ploiești. După 78 de ani, rămășițele colonelului Addison Parker au fost repatriate.

În august 1944, Statele Unite ale Americii lansau un îndrăzneț raid aerian asupra unora dintre cele mai de valoare resurse ale naziștilor. Aproape 200 de bombardiere B-24  au efectuat un asalt la joasă altitudine asupra rafinăriilor de petrol din Ploiești.

79 de ani mai târziu, armata americană încă mai caută aviatori care nu au reușit să  mai ajungă acasă în acea „duminică neagră”.

Pe 1 august 1943, forțele aeriene ale armatei SUA, Eliberatorii B-24, au părăsit bazele din Libia într-un îndrăzneț raid asupra unora dintre cele mai valoroase resurse ale militarilor naziști.

Operațiunea Tidal Wave a fost menită să distrugă toate câmpurile petroliere și rafinăriile din Ploiești, controlate de naziști. Campania a fost una fără precedent. 1725 de aviatori au decolat în 177 de bombardiere.

Atacul asupra Ploieștiului a măturat tot în cale. 225 de aviatori ai Statelor Unite au fost uciși, iar ziua a rămas în istorie drept „duminica neagră”. Mulți dintre aviatorii secerați în timpul raidului nu au fost imediat recuperați ori identificați.

Scopul principal al operațiunii Tidal Wave a fost acela de a distruge rafinăriile de petrol ale Axei, aflate pe teritoriul României. Misiunea a fost una dintre cele mai costisitoare misiuni ale forțelor americane de pe teatrul din Europa, dar și cea mai sângeroasă.

SUA a pierdut  53 de avioane, 44 în fața anti-aerienei române și germane, 440 de soldați au fost uciși în luptă, iar 220 au fost capturați. Bombardiere distruse și trupuri sfârtecate. Acestea erau scenele terifiante care înconjurau Ploieștiul.

Rezultatul bombardamentului a fost “nici o reducere a producției de petrol înregistrată”, deci, misiunea a eșuat.

Cu toate cu raidul a pus la pământ 46% din producția anuală de petrol a Ploieștiului, nemții s-au mobilizat și au repus rafinăriile pe picioare în trei luni. Armata americană nu a mai încercat de atunci un astfel de atac la joasă altitudine asupra germanilor.

Ploieștiul avea să devină în rândul aviatorilor americani “cimitirul bombardierelor”.

Trei sferturi de secol mai târziu, Departamentul de Securitate al SUA a efectuat o amplă documentare în arhive și s-a folosit de metodele moderne pe parte de criminalistică, incluzând ADN-ul rămășițelor umane deshumat. Asta pentru o evidență clară a aviatorilor încă dispăruți în misiunea din 1943.

„Proiectul Necunoscut al Ploieștiului”, care a început în 2017, a identificat până acum rămășițele a 19 aviatori, participanți la operațiuni Tidal Wave și i-a notificat pe urmașii acestora.

Citește și: 74 de ani de la operațiunea Tidal Wave. Cum a pierdut armata americană 53 de avioane la Ploiești

Românii au încercat să îi localizeze pe piloții căzuți și i-au înmormântat la Cimitirul Militar și Civil din Ploiești, dar și în alte 10 cimitire mai mici din localitățile învecinate. După război, americanii au încercat să îi recupereze pe compatrioții căzuți în teatrul de război din Europa. A fost un efort susținut de deshumare a rămășițelor umane ale aviatorilor SUA, morți la Ploiești.

Felul în care arătau rămășițele și faptul că fuseseră înhumate a făcut identificarea victimelor mult mai grea. Resturile umane excavate au fost trimise în Franța și Belgia pentru analiză, în vederea determinării înălțimii, greutății și vârstei fiecărui aviator decedat.

În anii 50, Guvernul SUA a suspendat acțiunea de identificare și recuperare a victimelor. Circa 80 de aviatori ai SUA, uciși la Ploiești, au rămas neidentificați. Multe dintre rămășițele umane au rămas în Belgia, unde au stat neatinse timp de 50 de ani.

O schimbare guvernamentală a secolului al 21 -lea a făcut ca acțiunea de identificare a aviatorilor americani să fie reluată. Mai exact, a acelor cei a îngropați ca necunoscuți. O procedură greoaie, mai ales că într-un singur sicriu se găseau mai multe schelete umane. Au fost identificați piloți uciși și notificate familiile. Rămășițele recuperate de la Ploiești au fost repatriate în Statele Unite, pe 4 septembrie 2020.

Locotenent colonel Addison Baker a fost identificat în cadrul „Proiectului Necunoscut al Ploieștiului”. Baker, un pilot de 36 de ani din Chicago, a fost comandantul grupului de bombardament 83. Când se apropia de Ploiești, avionul pe care îl pilota a fost lovit de un obuz antiaerian și a luat foc.

În loc să încerce să se catapulteze, Baker a continuat să își conducă formația către țintă. După ce echipajul său a dat drumul bombelor, Baker s-a îndepărtat de formație pentru a evita o coliziune și a încercat să urce suficient de sus pentru ca echipajul său să scape. În ciuda efortului, toți cei 10 membri ai  formației au fost uciși. Baker a primit post-mortem Medalia de Onoare.

În aprilie 2020, nepoții pilotului din Chicago, care au confirmat, pe baza ADN-ului, rămășițele unchiului lor, alături de alți membri ai familiei și reprezentanți ai armatei au celebrat vestea că Addison Baker a fost numărat ca persoană decedată, după 78 de ani.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!
- Publicitate -

Sondaj

Dacă Andrei Volosevici va candida pentru un nou mandat la Primăria Ploiești îl veți realege?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Termo Ploiești a început facturarea pentru căldura furnizată la blocuri

La mai bine de două luni de la înființare, Termo Ploiești, noul operator care se ocupă de producerea, furnizarea și distribuirea de agent termic...

Înotătoarea Bianca Păun, legitimată la CSM Ploiești, a cucerit medalia de argint la Concursul Ţărilor Central Europene

În weekendul 3-4 decembrie 2022 a avut loc la Praga, în Cehia, Concursul Ţărilor Central Europene la natație. La acest concurs Briana Păun, sportivă...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

RoboWeekend la Ploiești. Copiii pot participa la experimente interactive și jocuri educative

Pe 10 decembrie, echipa BraveBots organizează Târgul Stem, alături de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Ploiești! Târgul va avea loc la Palatul Culturii. Aici, cei...

Termo Ploiești a început facturarea pentru căldura furnizată la blocuri

La mai bine de două luni de la înființare, Termo Ploiești, noul operator care se ocupă de producerea, furnizarea și distribuirea de agent termic...

Înotătoarea Bianca Păun, legitimată la CSM Ploiești, a cucerit medalia de argint la Concursul Ţărilor Central Europene

În weekendul 3-4 decembrie 2022 a avut loc la Praga, în Cehia, Concursul Ţărilor Central Europene la natație. La acest concurs Briana Păun, sportivă...

„Erasmus schimbă vieți, deschizând minți”. Primul an de Acreditare Erasmus al Școlii Gimnaziale Hălchiu

În acest prim an de Acreditare Erasmus Școala Gimnazială Hălchiu și-a demostrat că, într-adevăr  este pe deplin adevărat că „Erasmus schimbă vieți, deschizând minți”....

Cauza incendiului violent din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari

Incendiul violent a izbucnit în noaptea de luni spre marți și a cuprins mai multe anexe din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari. Ulterior, focul...

Parteneri

MindArchitect

WallStreet

Țara care te-ar putea lăsa să transporți la aeroport lichide în bagajul de mână
- Publicitate -