Ieri, 9 iunie, în jurul orei 14.15, autoritățile au fost sesizate cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret ( DJ 207 A) dintre localitățile Luțca – Sagna, s-a rupt.
Din primele date, se pare că acest pod nu avea făcută încă recepția finală. Responsabilitatea funcționării lui fiind în sarcina constructorului până la terminarea tuturor testelor de rezistență.
Podul de la Luțca face parte dintr-un contract-gigant pentru „reabilitare poduri și drumuri din județ”, în valoare de 264 de milioane de lei cu TVA, prin PNDL II. Acest contract a mers către 8 firme din Neamț, multe deținute de apropiații președintelui CJ, Ionel Arsene, potrivit Libertatea.
Printre aceste 8 firme sunt și Darcons, Aqua Parc și Mavgo Holding, cele care au lucrat la podul Luțca.
Potrivit fostului ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, Aqua Parc și Mavgo Holding sunt cele două firme care s-au ocupat de reabilitarea podului. Alte surse, precum TVR, dar și imagini de la fața locului, arată că o altă firmă care a lucrat reparațiile de la pod a fost Darcons SRL.
Citește și: Infrastructura rutieră românească – Podul de la Luțca s-a prăbușit cu tot cu mașini, la 9 luni de la reabilitare
Despre Aqua Parc SRL presa din județul Neamț a scris în mai multe rânduri despre legăturile dintre oamenii din spatele companiei Aqua Parc – tatăl și fiul cu același nume, Gheorghe Vlasie – și conducerea județului, mai exact cu președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene.
Firma a fost înființată în 2004 de Gheorghe Vlasie – junior – alături de doi asociați, iar din 2008 a fost preluată integral de către Vlasie. El a început să lucreze împreună cu tatăl său în companie din 2013, iar din același an i-a cedat integral compania tatălui său, conform Newsweek.
Tot Newsweek mai scrie că există un dosar DIICOT din 2016 care anchetează compania Aqua Parc. Acuzația este dezvoltarea unui sistem de „degrevare ilegală de la plata sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe și impozite”.
Darcons SRL, una dintre firmele asociate care au reabilitat podul de la Luțca, a fost condamnată în 2019 pentru extragere a agregatelor minerale fără autorizație.
În momentul desclanșării Anchetei, societatea Darcons avea ca administrator pe Maria Vasilica Tăbăcaru.
Citește și: Trafic aglomerat pe podul de la vest, la ieșire din Ploiești
Conform termene.ro, cel care deține firma Darcons, care a lucrat la pod, este Romică Rotaru. G4Media a scris că acesta este fost consilier județean PSD și tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru. Rotaru a fost deputat PSD între 2016 și 2020.
A treia firmă care a lucrat la pod a fost Mavgo Holding. Aceasta este o firmă-soră a celor de la Aqua Parc. În spatele ei se află același Gheorghe „Ginel” Vlasie, al cărui fiu a fost botezat de șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, potrivit 10celor de la G4Media.
Cu toate că a înființat Aqua Parc în 2004, Vlasie era în acel moment doar simplu angajat în acte la Aqua Parc. Vlasie e un personaj influent în Moldova. El este implicat, conform aceleiași surse, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat.
Sursa: Libertatea
Sursa foto: captura Youtube