- Publicitate -

Cum au fost ”școliți” 30 de prahoveni condamnați pentru infracțiuni rutiere de către Serviciul de Probațiune

30 de prahoveni condamnați pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, dar și pentru alte infracțiuni rutiere au fost incluși într-un program special. Acesta a fost organizat de Serviciul de Probațiune Prahova în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, Automobil Clubul Român – sucursala Prahova și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova.

Comunicatul Serviciului de Probațiune Prahova

Serviciul de Probațiune Prahova în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Prahova (Serviciul Rutier și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității), dar și cu Automobil Clubul Român -sucursala Prahova și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, au derulat, în perioada aprilie- mai 2022, activități specifice programului “Prevenirea infracțiunilor contra siguranței pe drumurile publice-În siguranță la volan! Stop accidentelor!”

Programul este destinat persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Prahova, în baza unei sentințe penale, fie ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, fie pentru alte tipuri de infracțiuni, persoane, care, pot fi considerate vulnerabile pe fondul existenței pe de o parte, a unui permis de conducere valabil şi, pe de altă parte, a semnalării unui consum de alcool frecvent ori al promovării unui stil de viaţă dezorganizat, cu risc pentru siguranța pe drumurile publice.

Astfel, în perioada 05.05.2022-26.05.2022, un număr de 30 persoane cu vârste între 21-61 ani, condamnate pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, dar și pentru alte infracțiuni rutiere (refuz de prelevare mostre biologice, conducere sub influența alcoolului, părăsirea locului accidentului, ucidere din culpă) au fost incluse în modulul de baza al acestui program. Activitatea s-a desfășurat, la sediul Serviciului de Probațiune Prahova din Municipiul Ploiești, str.Ana Ipătescu nr.1.

Pe parcursul derulării sesiunilor programului, beneficiarii au realizat că respectarea legii în general, și a legislației rutiere , în special, are drept consecință nu doar evitarea agravării situației lor juridice și aplicării de noi sancțiuni, ci mai ales creșterea gradului de siguranță rutieră pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

În acest context, au fost proiectate filmări ale unor situații de risc rutier, care au avut un impact deosebit si care au constituit un prilej de reflecție asupra modului în care condusul sub influența alcoolului, fără a deține permis de conducere, nerespectarea regulilor de circulație privind viteza legală de deplasare, distanța între vehicule , depășirea neregulamentară afectează capacitatea decizională și riscurile la care se expun pe ei înșiși, dar și pe membrii comunității și pe care nu le pot prevedea.

Tot de impact a fost și activitatea în care beneficiarii au avut posibilitatea de a experimenta modul în care consumul de alcool/droguri, pe timp de zi sau pe timp de noapte, afectează văzul, echilibrul, concentrarea, cu ajutorul ochelarilor care simulează starea de ebrietate sau consumul de sustante psihoative.

Persoanele au parcurs un traseu tip poligon care imita, la scara redusă, multitudinea solicitărilor din trafic, realizând dificultățile pe care le-ar întâlni în realitate, dacă ar conduce sub influența alcoolului sau drogurilor. Această activitate a fost posibilă prin amabilitatea partenerilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova.

O noutate a constituit-o și prezența în cadrul sesiunii nr.3 a programului, a unui laborator mobil de educație rutieră, o autospecială din dotarea Inspectoratului Județean de Poliție Prahova- Serviciului Rutier, cu dotări tehnice și expoziționale menită să suțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. De asemenea, prezența unui reprezentant al Automobil Clubul Român sucursala Prahova, nu a fost deloc întâmplătoare, întrucât se cunoaște faptul că asociația automobiliștilor din țara noastră promovează conceptele moderne de siguranță și educație rutieră, împlicându-se în numeroase programe de siguranță rutieră la nivel national și international, iar experiența de instructor conducere auto al persoanei a adus un plus de valoare programului.

Activitățile desfăsurate în cadrul programului au avut ca rol și cresterea gradului de încredere a beneficiarilor fața de reprezentanții instituțiilor cu care au interacționat, fiecare dintre aceștia având posibilitatea de a adresa întrebări referitoare la aspecte importante din legislația penală și rutieră, testându-și astfel și propriul nivel de cunoastere a legii.

Activitatea face parte dintr-o inițiativă realizată la nivel national, prin care Direcția Națională de Probațiune, Inspectoratul General al Poliției Rămâne, respectiv Direcția Rutieră și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, prin structurile teritoriale, serviciile de probațiune, serviciile rutiere și compartimentele de analiză și prevenire a criminalității, împreună cu alti actori sociali identificati pe plan local, iși unesc forțele și își folosesc competențele împreună, dezvoltând programe de reintegrare socială pentru crearea unei educații rutiere în comunitate și creșterea gradului de siguranță în trafic.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Cei mai buni șoferi de poliție din Prahova – FOTO/VIDEO

Odată cu înființarea Seviciului de Pregătire Profesională din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, unul dintre aspectele pe care s-a pus și mai mult...

La volan, la un pas de comă alcoolică. Doi șoferi beți depistați în Băicoi și Plopeni

Polițiștii prahoveni au depistat, în Băicoi și în Plopeni, doi conducători auto care erau la volan la un pas de comă alcoolică. Cei doi...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

RO-ALERT emis în Câmpina. Un urs a fost văzut pe strada Pădurii

Un mesaj RO-ALERT a fost emis joi seară, în Câmpina, după ce prezența unui urs a fost semnalată pe strada Pădurii. Locuitorii sunt sfătuiți...

Idei de weekend: Trovanții Buzăului într-o excursie de jumătate de zi

Weekendul trecut ne-am trezit duminică dimineață cu chef de ducă. Bineînțeles că am exclus din start Valea Prahovei. Dacă la dus ar mai fi...

Ce nereguli a găsit Camera de Conturi la DSP Prahova

Auditorii de la Camera de Conturi au efectuat un control la DSP Prahova în urma căruia au constata mai multe nereguli. Conducerea instituției a...

Cristina Filoneanu, profesoara de engleză care îi motivează pe elevi să-și exprime emoțiile în mod creativ – VIDEO

Silvia-Cristina Filoneanu este profesoară de limba engleză la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești. A fondat clubul “Wild Ink Creative Writing Club” și...

Perseide: Cum poţi să admiri ploaia de stele căzătoare care atinge punctul maxim pe data de 12-13 august

Zilele acestea are loc fenomenul astronomic care marchează, în fiecare an, luna august și care este cel mai celebru curent de meteori. Faza maximă...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -