- Publicitate -

La 12 ani vindea icoane la Obor, iar la 15 picta sfinți. Peste ani, a devenit cel mai valoros pictor român al tuturor vremurilor. S-a stins, în liniște, la Câmpina

Nu poți ajunge în al doilea municipiu al județului fără să vezi casa lui Grigorescu. Cel mai mare pictor român din toate timpurile, care a început să muncească la 10 ani. La 12 ani vindea icoane, iar la 15 picta sfinți. Nici 20 de ani nu împlinise, când marele Nicolae Grigorescu umplea Mănăstirea Agapia cu picturi de o valoare inestimabilă în timp. S-a stins, în liniște, la Câmpina pe care a iubit-o nespus. A luat cu el și un mare regret, poate cel mai mare: „Dacă statul mi-ar fi făcut un atelier modest, micuț, când abia aveam cu ce trăi, câte pânze de valoare pentru neamul nostru n-aș fi făcut! Ce aș fi lăsat după mine!”

Dumnezeu i-a dat har. Unul de atât de mare încât toate culorile lumii puteau fi cuprinse în pensula pe care, de mic, o mânuia ca pe o pană. Niciun efort nu făcea, totul îi venea din interior, semn că Cel de Sus i-a dat o misiune pe care el, marele Grigorescu, de mic și până la finele vieții, a considerat-o condeiul său de exprimat sentimente și trăiri prin culoare.

10 ani avea când a intrat ucenic la un iconar. Micul Grigorescu se uita la el ca la un sfânt. Anton Chaldek se numea… Nici doi ani nu au trecut și cel ce avea să devină cel mai mare pictor al unui neam se apucă să dea culoare sfinților, pictând icoane. Cu mâna-i ușoară, cu o delicatețe aparte și cu gândul de a-și ajuta mama, rămasă văduvă cu 7 copii. Cel mai mic dintre ei, Nicu, mai târziu inegalabilul Nicolae Grigorescu. Făcea icoane și mergea cu ele, puse într-o basma, să le vândă în Obor.

„Doamne, cu ce bucurie am venit acasă cu cei dintâi zece sorocoveți, pe care i-am pus în mâna mamei! Ea când văzu banii se sperie, că eu făceam iconițele pe ascuns, iar pe urmă se întoarse cu fața încolo, să n-o văd că-i dăduseră lacrimile de bucurie. Aceasta a fost ziua cea maI fericită din viața mea. Eram mare, puteam să ajut casa cu munca mâinilor mele.

Mâini care l-au ajutat să zămislească averea de preț a acestui neam. Nu știa atunci cu ce dar l-a înzestrat Dumnezeu. Știa doar că din mâinile lui iese ceva ce nu-i la îndemâna oricui. Că-i om, dar nu orice fel de om. Care are talent, dar habar nu avea cât de sus spre scara Cerului îi va ajunge talentul.

Noaptea visa îngeri și scene religioase

S-a apucat, un pic mai târziu, unicul Grigorescu să studieze. Intens, cu har și cu dar. La nici 20 ani reușise să depășească pictori de renume ai vremii. O făcea dintr-o pasiune divină, dar și ca să-și ajute mama cu banii pe care îi câștiga din ceea ce vindea. Toată noaptea visa îngeri și scene religioase. Și-a lăsat amprenta peste biserica de la Băicoi, Mănăstirea Căldărușani, Puchenii Mari, Zamfira…

Acolo, la Zamfira de Prahova, se îndrăgostește Nicu, așa cum își semna, timid, lucrările, pentru prima oară.

„Eram de 15 ani când meșterul care zugrăvea biserica m-a luat să-i fac sfinții de la catapeteasmă. Acolo am cunoscut o fetică tot așa, cam de vârsta mea. Foarte frumoasă. Avea niște ochi mari, albaștri, și-n toată figura o expresie dulce, de-o cumințenie îngerească. Și, nu știu cum, că ne-am împrietenit. Seara, când isprăveam de lucru, ne întâlneam în grădina bisericii.”

Tânărul Grigorescu se atașează de fată atât de tare încât o pictează.

„Bravo, mă băiete, să trăiești! E cel mai frumos înger pe care l-ai făcut tu! Leită Măriuca popii, da parcă-i și mai frumoasă aici” îl complimentează călugărul Isaia.

Luptă mult să ajungă bursier al statului

Bate pe la multe uși, vrea să studieze în afară, dar înțelege că vremurile și obiceiurile nu-i permit, de condiție modestă fiind. Norocul face să-i fie propus, la un moment dat, să picteze Mănăstirea Agapia. Maica Taveta a fost cea care l-a ajutat enorm la ai lui 20 de ani. Și azi, la Agapia, stă scris „pictată la interior de Nicolae Grigorescu”.

Cel care-i deschide drumul către visul de a studia în străinătate este Mihai Kogălniceanu. Absorbit de frumusețea lucrărilor de la Agapia, hotărăște ca Nicolae Grigorescu să meargă la Paris, cu bursă, fără niciun  examen.

Văcarul suna din corn și aduna animalele, modele pentru pictori

Stă mult la Muzeul Luvru, unde execută copii ale lucrărilor aparținând unor somități ale picturii. Merge la Barbizon, îndrăgostit fiind de peisagistică. Toți maeștrii picturii franceze se adunau aici.

„Se lucra în aer liber, văcarul suna din corn și aduna animalele ce urmau a fi modele pentru pictori. se mergea cu scăunelul pliant, cu umbrela, cu șevaletul, cu două pânze plus cutia de culori. Se lucra matinal, se lucra seara.” apare în scrierile vremii.

Revine în Regat, dar ia decizia de a se muta la Paris, unde începe să expună. Pe la 1870, Grigorescu era deja un profesionist.

Uns pictor de front

Deși la vârsta de 40 de ani suferea de friguri, nu ezită, la invitația lui Carol Davila, să plece pe front, la 1877, fiind uns „pictor de front”. „În fața îngrozitoarei tragedii a războiului, un pictor nou se deștepta în Grigorescu.” nota Alexandru Vlahuță.

„Eu aleg, nu corectez. Fac ce-mi place mie, ce corespunde sufletului meu. Că nici n-aș putea să fac altceva. Numai în război am fost silit să ies din hotarele firii mele. Dar acolo aveam o chemare mai presus de arta și de viața mea. Eram în război.” scria acesta.

Fără doar și poate, capodopera semnată Nicolae Grigorescu, realizată pe front, rămâne „Atacul de la Smârdan”, una dintre cele mai valoroase lucrări ale inegalabilului pictor român. O lucrare unică în arta românească.

Aflat în fața tabloului, un general i-ar fi reproșat lui Grigorescu, direct, că nu se văd ofițerii.

„Sunt înainte. Au ieșit din cadrul pânzei mele” a venit replica de geniu a pictorului.

Succesul vine neîntârziat. Lucrarea intră, la 1910, în Patrimoniul Național. Primește 10.000 de lei și un teren pe care azi e ridicat Palatul Victoria. Vinde terenul fiindcă viața lui sunt atelierul și pictura.

Cum Războiul de Independență trecuse, șase ani i-au trebuit acestuia să obțină fonduri pentru „Albumul Războiul Independenței”. Își scoate 200 de tablouri la Ateneu și Grădina Episcopiei, pentru a le vinde.

„M-am prefăcut negustor ca să-mi vând tot calabalâcul meu de pictor și să plec mai repede în străinătate.”

Lipsește vreme de 6 ani, retrăgându-se într-un mic târg medieval din Bretania.

„Carul cu boi”, vândut la licitație cu 155.00 de euro

O altă capodoperă semnată Nicolae Grigorescu se „naște” în 1897. „Carul cu boi”, temă care apare în 300 de reprezentări sub forme diferite din totalul de 3000 de lucrări ale lui Grigorescu. „Un Car cu boi” e vândut la licitație de Casa Artmark cu 155.000 de euro.

Încep să îl deranjeze problemele de vedere. în 1897 ajunge să picteze aproape fără contur, în forme diluate.

Se retrage la Câmpina, începând cu 1904

Termină de pictat Agapia, dar și Mănăstirea Văratec. În orășelul prahovean își petrece ultimii ani ai vieții. E 1907, o zi toridă de vară, când fondatorul picturii române moderne închide definitiv ochii în căsuța ce azi e Muzeul „Nicolae Grigorescu”.

„Marele Grigorescu nu mai este. Și-ți pare în împrejurări de acestea ca și cum o mină pizmașă s-ar repezi asupra mantiei de glorie și onoare a țării tale și ar smulge, pentru a nu-l mai da niciodată înapoi, unul dintre cele mai curate mărgăritare ce o împodobeau”, nota Nicolae Iorga la moartea inegalabilului Grigorescu.

sursa -Cătălin Oprișan

 

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Motivul pentru care mai mulți șoferi au rămas fără permis auto timp de 30 de zile la Ploiești

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Ploiești au continuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, acțiunile de control. Cinci șoferi au fost sancționați ...

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre creșterea salariului minim pe economie: „Se impune în contextul actual economic și social”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a recunoscut, într-un interviu la Digi 24, că se impune majorarea salariului minim „în contextul actual economic și social”. Primele...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Motivul pentru care mai mulți șoferi au rămas fără permis auto timp de 30 de zile la Ploiești

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Ploiești au continuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, acțiunile de control. Cinci șoferi au fost sancționați ...

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre creșterea salariului minim pe economie: „Se impune în contextul actual economic și social”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a recunoscut, într-un interviu la Digi 24, că se impune majorarea salariului minim „în contextul actual economic și social”. Primele...

Un șofer implicat într-un accident în Ploiești s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins beat la volan

Accidentul rutier, soldat cu pagube materiale, s-a produs pe strada Democrației din Ploiești. Conducătorul autoturismului implicat în evenimentul rutier s-a ales cu dosar penal...

Performanță la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori. Ștefan Cătălin Savu și Alexandru Dumitru, ambii de la Colegiul Național IL Caragiale Ploiești, medalie de...

Elevii români au reușit o nouă performanță la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori. Doi dintre ei, Ștefan Cătălin Savu și Alexandru Dumitru, au...

Acțiune de tip BLITZ pe DN1, în zona Movila Vulpii

Inspectoratul de Poliție Județean Prahova a anunțat, duminică, o nouă acțiune de tip BLITZ, de data aceasta pe DN1, în zona Movila Vulpii. Acțiunea este...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -