Colonelul (r) Andrei Banu, fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, a identificat greșelile polițiștilor de la Onești

Colonelul (r) Andrei Banu, fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, recunoscut drept unul dintre cei mai buni judiciariști romani, a explicat pentru ziare.com care au fost cele două mari greșeli ale echipei de polițiști care a intervenit la dubla crimă din Onești.

În primul rând, spune colonelul Banu, negociatorul i-a vorbit agresorului „din manuale americane”, fără să-și adapteze limbajul, ținuta și comportamentul la profilul psihologic „neaoș, românesc” al partenerului de dialog.

„Negociatorul a avut un limbaj de înțepenești, nici nu înțelegi ce vorbește”

O alta mare greșeală a negociatorului a fost că nu s-a comportat amical, prietenește cu Gheorghe Morosan, pe de o parte și pe de alta, ca era îmbrăcat în uniformă și nu civil, într-o ținută asemănătoare celui căruia i se adresa.

„Noi nu putem, în țara românească, să pregătim niște negociatori pentru profilul românului, nu pentru profilul americanului? Cu un limbaj din ăla de înțepenești, nici nu înțelegi ce vorbește. Ce să înțeleagă din balcon omul ala, limbajul spus de negociator. Trebuie să vorbești pe limba lui, nu din manual. Și îmbrăcat în uniformă. Du-te, domnule, în civil! > . Aici au confundat activitatea de lipsire de libertate a unei persoane cu o acțiune teroristă. La terorism este altceva, se discută altfel, așa este. Dar la Onești era o chestiune de poliție, să discute cu el cap în cap. Afli mobilul: > . Vorbești uman cu el, prietenește”, spune colonelul Andrei Banu.

„I-au creat reprezentarea că nu mai are cu cine discuta”

În al doilea rând, spune colonelul Andrei Banu, intervenția polițiștilor a fost extrem de lungă, de șase ore, ceea ce i-a permis agresorului să capete încredere că ceea ce face este bine și va avea un rezultat pozitiv pentru el.

„Din momentul în care a spus că are ostatici era infracțiune, intrai la el, nu mai așteptai șase ore ca să se solidifice în mentalul lui ce vrea sa facă. Au fost ore în care l-au obosit, dar lui i-au creat reprezentarea că nu are cu cine discuta, i-au dat încredere că ceea ce va face el va avea și un rezultat pozitiv pentru el. Și-a dat seama mai apoi că nu mai are nicio șansă și a făcut actul acela disperat. Mie mi-e teamă și de un suicid la el post-infracțional”, explică Andrei Banu cea de-a doua mare greșeală. Citește articolul integral pe ziare.com

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

1 COMENTARIU

  1. Domnul Banu spune cu multe cuvinte un lucru simplu: negociatorii nu au fost alesi in functie de pregatirea lor, ci, probabil, in functie de gradul de rudenie cu unii dintre superiori. Iar concluzia care se desprinde este clara: greseala nu este greseala, este prostie! In acest caz si in acest loc. Doamne fereste de mai rau!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău